Sudan ordusu, iç savaşta kullanılan 300 binden fazla silahı imha etti

Egemenlik Konseyi üyesi İbrahim Cabir İbrahim, "Ülkemiz yeterince acı çekti" açıklamasını yaptı

Fotoğraf: Reuters

Sudan ordusu, on yıllardır süren iç savaşın ardından ülkede konuşlandırılan yasadışı silahlara el koyma hamlesi kapsamında 300 bin silahı imha etti.

Egemenlik Konseyi üyesi İbrahim Cabir İbrahim, Başkent Hartum'un 200 kilometre kuzeyindeki Honeystone üssündeki yıkımı denetlerken, "Ülkemiz yeterince acı çekti" dedi.

İbrahim, "Silah bulundurmayı önlemek için katı tedbirler var ve bu da sadece normal güçlerin elinde olacak" ifadelerini kullandı.

Sudan ordusu "imha edilen silahların son üç yıl içinde gönüllü olarak teslim edildiğini" ilan etti.

Silah Toplama Yüksek Komisyonu Raportörü ve Koordinatörü Tümgeneral Abdulhadi Abdullah, "Artık silahların teslimi gönüllü değil zorunlu hale geldii" uyarısında bulundu.

Silahsızlanma kampanyası, Sudan hükümetinin geçen ay beş muhalif grup ve dört siyasi hareketten oluşan bir ittifakla birlikte, başta Darfur olmak üzere yüz binlerce kişinin hayatına mal olan yaklaşık 20 yıllık çatışmayı sona erdirme amaçlı bir ittifakla imzaladığı ateşkes anlaşmasının ardından geldi.

Sudan, 1956'daki bağımsızlığından bu yana, 1983-2005 yılları arasında ülkenin güneyindeki toprakların ayrılmasına ve 2003 yılında ülkenin batısındaki Darfur'da patlak veren yıkıcı bir çatışmaya yol açan iç savaşlar yaşadı.

Cenevre merkezli Hafif Silahlar Araştırması'na göre 2017 yılında Sudan'da 2,76 milyon, yani her 100 kişiye 6,6 silah kaydedildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU