Şentop'dan idam açıklaması: Bazı suçlar için geri getirilmesinden yanayım

İdam cezasına ilişkin açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Şentop, "Taammüden adam öldürme suçları, küçüklere ve kadınlara karşı işlenen cinsel suçlarla ilgili idam cezasının düşünülebileceği kanaatindeyim" dedi

Mustafa Şentop / Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, bir süredir gündem olmayan idam cezasına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği idam yasasıyla ilgili A Haber'e konuşan Şentop, "Ben de bazı suçlar için geri getirilmesinden yanayım. Tasarlayarak adam öldürme, vahşetle kadınlara ve çocuklara karşı işlenmiş olan suçlara karşı idam geri getirilmelidir ama bunun hem iç hem de dış hukuk anlamında adımlar gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Tedbirlerle birlikte genel kurulda yöneteceğiz"

Meclis çalışmalarına koronavirüs arasının verilip verilmeyeceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Şentop, "Tedbirlerle birlikte Genel Kurul'u yöneteceğiz. Çalışmaların ertelenmesiyle ilgili şu anda bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Milletvekillerine test yapılması konusuna da değinen Şentop, "Seçim sürecinde olan ve sahada olan vekillerimiz var o yüzden tedbir alınabilir" ifadelerini kullandı.

Şentop, 6-8 Ekim "Kobani" eylemlerinde HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınması ile ilgili olarak "Fezleke henüz Meclis'e gelmedi. Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağı komisyonun kararına bağlı" şeklinde konuştu.

"Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması doğru bir taleptir"

Tecavüz suçlamasıyla dokunulmazlığının kaldırılması için hakkında fezleke düzenlenen eski HDP'li Tuma Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması hakkında da açıklama yapan Şentop, "Çelik'in dokunulmazlığının kaldırılması talebi doğru bir taleptir, ben de bu kararı olumlu karşılıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı hakkında açıklama yapan Şentop, "Önce AYM'nin gerekçeli kararını görmek lazım" dedi.

"2023 yılına kadar seçim sisteminde düzenleme olabilir"

Seçim sistemindeki değişiklik tartışmalarına da değinen Şentop, şunları kaydetti:

"Bu tartışmalar zaman zaman oluyor, bu düzenlemelerin 2023 yılına kadar olacağını düşünüyorum. Parlamenter sisteme göre düzenlenmiş bir iç hukuk sistemi var bunun Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre düzenlenmesi gerekli, yeni sisteme göre alt düzenlemelerinde yapılması adına adımların atılması gerekli, doğru olan bu."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU