Davutoğlu'ndan "Kobani" operasyonu açıklaması: Hukuki süreçlerde kriterler herkese eşit şekilde uygulanmalı

Azerbaycan Büyükelçiliği'ne destek ziyaretinde bulunan Davutoğlu, HDP'lilere yönelik "Kobani" operasyonunu eleştirdi

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, Azerbaycan Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek son olaylar hakkında bilgi aldı, Azerbaycan'a destek açıkladı / Görüntü: Periscope 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'la çatışma süreci içine giren Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Azerbaycan'da yaşananları yakından takip ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan olduğu dönemde Azerbaycan'ın hep özel bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Azerbaycan'ın haklarının korunması vazgeçilmez bir husustur'' dedi.
 
Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü sağlanana kadar bölgede kalıcı barış tesis etmenin mümkün olmadığını dile getiren Davutoğlu, ateşkesin kırılganlığının devam edeceğini söyledi.

Bölgeyi jeopolitik açıdan köy köy bildiğini dile getiren Davutoğlu, büyükelçiden de olaylarla ilgili değerli bilgiler aldığını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin kapsamlı bir eylem planı ortaya koyması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de iktidarda kim olursa olsun Azerbaycan'ın yanında olagelmiştir. Azerbaycan'ın caydırıcı gücünü arttırmalı ve alandaki hakimiyetini tahkim etmek üzere her türlü destek verilmelidir'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyükelçileri, Azerbaycan büyükelçileri gibi davranmalı

Azerbaycan'a yönelik lojistik koridorlarıyla ilgili kapsamlı istişareler yapılması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, Türkiye ve Azerbaycan'ın uluslararası platformlarda uluslararası kamuoyuna gerekli bidirimleri yapması gerektiğine işaret ederek, "Çoğu zaman askeri olarak sağlanan kazanımlar diplomatik olarak yeterli bilgilendirme yapılamdığında kaybedilebiliyor. Azerbaycan'ın büyükelçisi olmadığı ülkelerde Türkiye büyükelçileri tıpkı Azerbaycan büyükelçisi gibi bilgilendirme yapmalı'' dedi.

Davutoğlu, Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşların hak ve hukuklarının gözetilmesi gerektiğini ifade etti.

"Kobani" tepkisi

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) mensup isimlere yönelik gerçekleştirilen "Kobani" operasyonlarıyla ilgili bir soruya yanıt veren Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP'li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ile eski HDP'li Altan Tan'ın eşlerini aradığını söyledi.

6-8 Ekim olaylarının kamu düzenini bozmaya dönük ciddi bir terör faaliyeti olduğunu savunan Davutoğlu, o dönemde başbakan olarak kamu düzenini tesis etmek için tavır sergilediğini söyledi.

''Siyasi gündemin değişmesi gerekiyordu''

Operasyonun 6 yıl sonra gelmesini eleştiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

''6 yıl sonra, siyasi gündem değişenimi gerektiği bir şartta operasyon yapılıyorsa tutumumuz açık. Kim terör eylemine bulunmuşsa hukuki sürece tabi tutulmalı ama belediye seçimlerini kazanmak için Osman Öcalan’ı devletin televizyonlarına çıkaranlar için de soruşturma yapılmalıdır. Yetkisi, yasal izni olmayan akademisyenin dışarı çıkardığı mektupla ilgili de yasal soruşturma yapılmalıdır. Türkiye’de artık terörle mücadele herkes net tavır takınmalıdır."

''Hukuki süreçlerde kriterler herkese eşit şekilde uygulanmalı'' diyen Davutoğlu, "Çok açık suç olan, TRT'ye kırmızı bültenle aranan bir teröristin çıkarılması konusunda hiçbir hukuki süreç işletmemek izah edilemez" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU