Işık: Ermenistan, Suriye ve Lübnan'dan 500 militan getirdi, Azerbaycan'ı gerilla savaşına zorlamak istiyor

Uzmanlar, Azeri- Ermeni çatışmasını değerlendirdi. Çitlioğlu, Rusya'ya dikkati çekerken Kuloğlu, Azerbaycan'ı ateşkes çağrılarına aldırmamaya çağırdı. Işık, Ermenistan'ın Azerbaycan'ı gerilla savaşına zorlamaya çalıştığını öne sürdü

Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan çatışmalar sürüyor.

Şu ana kadar ki çatışmalarda Azerbaycan güçlerinin Ermenilere karşı Dağlık Karabağ bölgesinde kısmi bir ilerleme sağladığı ileri sürülmekte.

İki taraf da verdirdikleri kayıpların görüntülerini medyaya servis ederek psikolojik üstünlüğü ele geçirmeye çalışıyor.

Sabah saatlerinde Ermeni tanklarına yönelik SİHA saldırısı görüntülerini yayınlayan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, son olarak da Ermeni mevzilerini hedef alan yoğun topçu bombardımanına dair görüntüleri yayınladı.

Peki bundan sonraki süreç nasıl gelişebilir?

Süregelen çatışmaları ve olası gelişmeleri bölgeyi yakından takip eden uzmanlara sorduk.

mithatışık.png
Mithat Işık / Fotoğraf: sde.com

 

Azerbaycan, TSK ile yaptığı tatbikatta böyle bir çatışmaya hazırlandı

Eski Özel Kuvvetler Alay Komutanı Emekli Albay Mithat Işık, 1990 yıllarda Azerbaycan ordusuna eğitim vermek için bu ülkede bulunmuş Türk subaylardan birisi.

Bulunduğu süre içerisinde Azeri askerlere komando eğitimi veren Stratejik Düşünce Enstitüsü ve Savunma Politikaları Koordinatörü Işık, Azerbaycan yönetiminin uzun süredir ülkenin yüzde 20'sini işgal altına tutan Ermenilere karşı harekete geçmesini isteyen halkın büyük baskısı altında olduğunu öne sürerek, sözlerine şöyle başladı:

Ermenistan'ın çatışmayı başlatan ilk taraf olması kararsızlık yaşayan yönetime büyük fırsat verdi. Azerbaycan ordusu daha hazırlıklı durumdaydı. Neredeyse 30 yıldır ben dahil birçok Türk subayı Azerbaycan ordusuna eğitim verdi. Azerbaycan ordusu da geçtiğimiz temmuz ayının sonlarında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile yaptığı tatbikatta eksiklerini görerek, böyle bir çatışmaya karşı hazırlık yaptı.

"Ermenistan, Suriye ve Lübnan'dan 500 militan getirdi"

Ermenistan'ın da son aylarda yaşanması muhtemel bir çatışma için hazırlıklar yapmaya başladığını öne süren Işık, şu iddiada bulundu:

Ulaşan bilgilere göre Suriye ve Lübnan'dan gayri nizami savaş konusunda tecrübeleri olan Ermeni kökenli 500 kişilik bir militan grup getirdi.

drone.jpg
İki tarafta karşı tarafa verdirdikleri kayıpların görüntülerini yayınlıyor / Fotoğraf: Azerbaycan Savunma Bakanlığı

 

"Ermenistan, Azerbaycan'ı gerilla savaşına zorlamak istiyor"

Işık'a göre Ermenistan'ın Lübnan ve Suriye'den bu grubu getirmesi tesadüfi değil.

Karabağ'ın dağlık bir bölge olduğuna dikkati çeken Işık, "Ermenistan, Azerbaycan ile nizami bir savaşa girerse kaybedeceğini biliyor. O nedenle Azerbaycan'ı düşük yoğunluklu, gerilla savaşı da diyebileceğimiz bir savaşa zorlamak istiyor" iddiasında bulundu.

"Azerbaycan ordusu, alan kontrolünü de ele geçirmeli"

Azerbaycan'ın bu tuzağa düşmemesi gerektiğini söyleyen Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

Azerbaycan ordusu, ele geçirdiği meskun mahallerde takılıp kalmamalı. Mutlaka bu alanların dışında kalan arazilerdeki stratejik noktaları da ele geçirerek olası bir düşük yoğunluklu savaş öncesinde alan üstünlüğünü eline geçirmeli. Yoksa zırhlı araçlar, tankla düşük yoğunluklu savaşta en büyük hedef olacaktır.

tanklar.jpg
Işık, Azerbaycan ordusunun başarılı olduğu ama yavaş ilerlediği görüşünde / Fotoğraf: AFP

 

"Azerbaycan'ın 72 saat içinde hedefleri ele geçirmesi gerekiyor"

Azerbaycan'ın bütün milli güç unsurları kullanarak 72 saat içinde belirlenen hedefleri ele geçirmesi gerektiğini de kaydeden Işık, "Çünkü şimdiden dünyanın ateşkes için baskısı başladı. Bu Azerilerin aleyhine gelişir. Azerbaycan'ın 72 saat içinde belirlenen hedefleri ele geçirip muhtemel bir ateşkeste politik gücü de eline geçirmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Azerbaycan ordusu, şu ana kadar iyi ama yavaş ilerliyor"

Azerbaycan ordusunun süregelen savaşta şu ana kadar başarılı olmakla birlikte belirlenen hedeflere ulaşma konusunda yavaş ilerlediğini de öne süren Işık, iddialarını şöyle sürdürdü:

Bir yıldırım harekatı şeklinde olabilirdi ama onu hayata geçiremediler. Harekat şu an yavaş ilerliyor. Karabağ'ın tümüne yönelik bir harekat planlanmıyorsa bile bir noktada yoğunlaşılarak oranın alınması lazım. Şu an harekat güneyde Fuzuli bölgesinde yoğunlaşmış görünüyor. Sadece yerleşim biriminin alınması yetmez dediğim gibi arazideki kritik noktalar da mutlaka kontrol altına alınmalı.

"Ermenistan ordusunda büyük firarlar var"

Işık, ayrıca ekonomik sıkıntılardan dolayı ülke dışına olan göçlerden dolayı Ermenistan ordusunun askere alımlarda sıkıntı yaşadığını ve kötü koşullardan dolayı orduda büyük firarlar olduğunu öne sürerek, bundan dolayı Suriye ve Lübnan'dan getirdiği Ermeni kökenli milislerle bu açığı kapamaya çalıştığını da iddia etti.

ercan.jpg
Ercan Çitlioğlu / Fotoğraf: Twitter

 

"Ermenistan'daki Rus tümeni müdahalede bulunursa iş karışır"

"Azerbaycan ciddi bir ilerleme kaydediyor ama  Rusya, Ermenistan'ın kaybetmesine müsaade eder mi bütün mesele o" diyerek söze başlayan Başkent Üniversitesi Araştırma Merkezi Danışmanı Ercan Çitlioğlu, "Çatışmaların seyrini Rusya'nın tavrı belirleyecek. Ermenistan'da bir Rus tümeni konuşlu. Şu ana kadar herhangi bir müdahale bulunmadılar. Ancak bulunurlarsa iş karışır" dedi.

"Uçaklar devreye girerse topyekün çatışmaya dönüşür"

Rusya'nın Ermenistan'ı kendisi gibi Ortadoks olması ve daha yakın müttefik olarak görmesi nedeniyle Azerbaycan'a oranla daha çok önemsediğini öne süren Çitlioğlu, şu ana kadar her iki ülkenin hava kuvvetlerinin de çatışmalara katılmadığını, katılmaları halinde topyekün çatışmanın devreye girebileceğini söyledi.

Azerbaycan'ın başarısında Türk subaylar faktörü

Çitlioğlu'na göre Azerbaycan'ın şu ana kadar ki göreceli üstünlüğünde Azerbaycan ordusunun Türk subaylarınca eğitilmesinin ve Azeri subaylarının Türk askeri okullarında eğitim görmesinin de etkisi bulunuyor.

armağan.jpg
Armağan Kuloğlu / Fotoğraf: Yeniçağ Gazetesi

 

"Türkiye'nin Azerbaycan'a yeterince yardım edemeyeceğini düşündüler"

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ittifaka dikkati çeken Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında yapılan tatbikatın hem Ermenistan'ı ve Rusya'yı rahatsız ettiğini öne sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'nin Libya'dan İdlib'e, Doğu Akdeniz'e, Kuzey Irak'a kadar geniş bir alanda mücadele içinde olmasından dolayı olası bir savaşta Azerbaycan'a yeterince destek veremeyeceğini düşünen Ermenistan, bir süreden Azerbaycan'ı tahrik ederek, saldırılar düzenliyordu. Bu sefer durum üstünlüğünü de ele geçirmek için saldırdılar. Ama yanıldıklarını anladılar. Saldırgan taraf Ermenistan ama Azerbaycan'ı saldırgan göstermeye çalışıyor.

"Azerbaycan, ateşkes çağrılarına aldırmadan kurtarabildiği kadar alanı kurtarmalı"

Azerbaycan ordusunun şu an için durum üstünlüğü olduğunu da iddia eden Kuloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Azerbaycan'ın bu süreçte ateşkes çağrılarına aldırmadan fırsat bu fırsat diyerek Dağlık Karabağ'da kurtarabildiği kadar alanı kurtarması lazım.  Dünyada bir Hristiyan dayanışması var. Ateşkes isteyenler belli. BM, AB ve Rusya. Ermenistan buna güvenerek Azerbaycan'ı kışkırtıyor. Azerbaycan'ın durum üstünlüğü varken kurtarabildiği kadar alanı kurtarmalı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU