Gezegenbilimci videoyla anlattı: Dünya’da aslında iki tip gün yaşanıyor

“Güneş yerine yıldız günü kullanılsaydı, Güneş her gün 4 dakika daha erken doğardı”

Dünya’nın 360 derecelik tam bir turunu tamamlaması ne kadar sürer? Aslında tam olarak 24 saat değil, 23 saat 56 dakika.

Ancak Dünya aynı zamanda Güneş’in etrafında döndüğü için kendi etrafındaki 360 derecelik turunu tamamladığında, bir başka noktası yıldıza dönmüş oluyor. Hareketine başladığı sırada Güneş’e dönük noktanın, hareketin sonunda Güneş’e yeniden bakabilmesi için gezegenin fazladan bir derece dönmesi gerekiyor.

İnsanlar Dünya’nın bir gününü ölçerken işte bu fazladan dereceyi de dahil etmeyi tercih ediyor. Yani bugün kullanılan takvim, Dünya’nın dönüşüne değil, Güneş’in gökyüzündeki konumuna dayanıyor.

Bu nedenle Dünya için iki farklı gün tipi bulunuyor. Gezegenin 360 derecelik dönüşünü tamamladığı bir güne yıldız günü ismi veriliyor. Güneş’in konumuna dayanan ve bugün tercih edilen günse Güneş günü adını taşıyor. Güneş günü, yıldız gününden 4 dakika daha uzun, yani 24 saat sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Business Insider'a konuşan Japonya Uzay Araştırma Ajansı’ndan (JAXA) gezegen bilimci James O'Donoghue, insanların bu iki gün tipini daha rahat anlayabilmesi için kısa bir animasyon üretti. Bilim insanı, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Güneş’in etrafındaki bir yörüngede hareket ettiğimiz için Güneş günü 24 saat sürüyor. Eğer Güneş’in etrafında dönmeseydik iki gün tipi de aynı olurdu.”

Takvimlerde Güneş günü tercih edildiği için bir yıl da 365 gün olarak sayılıyor. Ancak Dünya aslında her yıl 366 tam dönüş, yani 366 yıldız günü tamamlıyor.

O'Donoghue, “Güneş yerine yıldız günü kullanılsaydı, Güneş her gün 4 dakika daha erken doğardı. 6 ay boyunca bunu yaparsak, Güneş 12 saat erken doğar” dedi ve ekledi:

Günlük ritmimizi yıldızlara değil, Güneş’e bağlı tutmayı biz seçtik. Aslında bizim seçimimiz nedeniyle yıldızlar gökyüzünde her gün 4 dakika erken yükseliyor.


Business Insider

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU