Özel tiyatrolar resmi yazıyla bakanlığa başvurdu: Her başvurusu olumsuz sonuçlanan tiyatroların yanında kesintisiz desteklenen tiyatrolar var

Tiyatro Kooperatifi, Kültür Bakanlığı'na başvurarak özel tiyatroların destek taleplerinin neden kabul edilmediği sordu

Fotoğraf: Pixabay

Tiyatro Kooperatifi, 2020-2021 sanat sezonu için özel tiyatroların projelerine yapılan desteklerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sorular sordu.

Kooperatifin bakanlığa ilettiği sorular arasında desteklenen oyunların seçiminde kullanılan kriterlerin neler olduğu ve tiyatrolara ayrılan bütçenin miktarı da yer aldı.

Tiyatro Kooperatifi'nin bakanlığa ilettiği talepte, ''Destek başvurusu olumlu sonuçlanmayan tiyatrolar, seçim kriterleri kapsamında başvurunun olumsuz sonuçlanma nedenini öğrenmek istemektedir” denilerek, "Hem şeffaflık prensibi hem de bir sonraki destekten yararlanabilmek, desteğin kriterlerine uyumlanmak ve gereken iyileştirmenin yapabilmesi için, başvurusu olumsuz sonuçlanan tüm tiyatrolara seçim kriterleri kapsamında bilgi vermenizi rica ederiz" ifadeleri yer aldı.

''Desteklerde adaletsizlikler var''

Desteklerin eski oyunlara verilmemesinin adaletsiz olduğunu savunan Tiyatro Kooperatifi, oyun ismi veya başvurucu şirketin değiştirilerek aynı oyunların tekrar destekten yararlandığını belirterek, farklı şirketlerle yapılan başvurular sayesinde aynı tiyatronun birden çok oyunla destek aldığını ileri sürdü.

Kooperatif, her başvurusu olumsuz sonuçlanan tiyatroların yanında her yıl kesintisiz bir şekilde destekten yararlanan tiyatroların bulunduğunu, desteğin kapsayıcı olmadığını ve sanatsal kriterlerin muğlak kaldığını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Özel tiyatrolar 7 aydır gelir elde edemiyor

Özel tiyatroların yaklaşık 7 aydır gelir elde edemediğini, sahnelerin birer birer ve hızla kapandığı pandemi sürecinde neredeyse tüm özel tiyatroların vergi ve SGK borcu bulunduğunu belirten Kooperatif, verilen desteklerde vergi ve SGK borcu aranmamasının hayati önemde olduğunu bakanlıkla paylaştıklarını ve bu konuda da destek istediklerini hatırlattı.

60 özel tiyatronun dahil olduğu ve bir örneklem olarak değerlendirilebilecek Tiyatro Kooperatifi özelinde, ortaklarının yüzde 43’ünün desteğe başvurduğu ve başvuruda bulunmayanların yüzde 50’sinin ''Vergi veya SGK borcu olmaması'' şartının aranması sebebiyle desteğe başvuramadığının belirtildiği talepte  bu şartların bulunmaması durumunda tiyatroların yüzde 72’sinin desteğe başvuracağı fade edildi.

Bakanlığa iletilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

Özel tiyatroların çöküşte olduğu, sahnelerin teker teker kapandığı, tiyatrocuların mesleklerini yapamadığı pandemi sürecinde verilen destekle ilgili T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tesis edeceği şeffaflık ve kolaylaştırıcılığı önemsiyor, yukarıdaki sorularımıza ilişkin yanıtlarını rica ediyoruz.

Yukarıdaki sorulara verilecek yanıtların tamamının, özellikle de bu hassas süreçte tüm sektör açısından güven vermesini gönülden arzu ediyoruz. Ancak kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve pandemi bitiminde tiyatrolarımızın var olabilmesi için somut, sürdürülebilir, kalıcı çözümlere ihtiyacımız olduğunu ve iş birliğine açık olduğumuzu bir kez daha yineleyerek, önerilerimizin dikkate alınmasını rica ederiz.


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU