Mueller soruşturmasını yürüten Andrew Weissmann'ın derin pişmanlıkları

"Her şeyimizi verdik mi? Başkan'ın eşsiz gücüyle çabalarımızı baltalamaya çalıştığı saldırıya aldırmadan gerçeği ortaya çıkarmak için eldeki tüm araçları kullandık mı? Bu basit sorunun zor cevabını biliyorum: Daha fazlasını yapabilirdik"

Özel Yetkili Savcı Mueller, geçen yıl mayısta Rusya soruşturması dosyasını kapattığını ve Adalet Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ettiğini açıklamıştı (AFP)

Donald Trump, onu soruşturmak adına özel bir yetkili savcının tayin edildiği söylenince sandalyesine çökerek, "Aman Tanrım. Bu korkunç. Başkanlığımın sonu bu. S**tım!" diye mırıldandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağlanıp sızlandı: 

Herkes bana bu bağımsız savcılardan birine denk gelirseniz başkanlığınızın mahvolacağını söylüyor. Yıllar sürecek ve hiçbir şey yapamayacağım. Bu bugüne dek başıma gelen en kötü şey.

Oturumlar'ın özel kalemi Jody Hunt'ın aldığı notlara göre Başkan'ın umutsuzluğu ve önsezileriyle ilgili kayıt, Robert Mueller'in raporunun gözden geçirilmiş versiyonunda da yer aldı. Rapor, 2016 başkanlık seçimlerinde Trump'ın suç içeren bir komploya karıştığını kanıtlamamıştı. Bununla birlikte Trump, yandaşları ve Rusya arasında kapsamlı bir temas olduğunu ortaya koymuştu. Aynı zamanda Trump ve ekibinin adalete engel olma olasılığının bulunduğu 11 örneği de açığa çıkarmıştı.

Nihayetinde Mueller, Trump'ın yargılanmasının gerekip gerekmediğini açıklamayı reddederek kararın Kongre'ye ait olduğunu belirtmişti. Bu, Trump'a sadık Adalet Bakanı William Barr'ın Başkan'ın soruşturmada temize çıktığını söylemesine imkan tanımıştı.

Özel Yetkili Savcı'nın Kongre'nin huzuruna çıktığı sonraki seferlerin "büyük tartışma yaratacağına" ve onun "Trump'la ilgili son derece zarar verici ifşalarda" bulunacağına dair tahminler vardı. Bunun, Başkan'ı eleştiren birçok kişinin hüsnükuruntusu olduğu ortaya çıktı. Mueller'in verdiği ifade az çok bir hayal kırıklığıydı. "Raporun kapsamının ötesine" geçmeyi reddetti. Cevapları genellikle tek heceliydi. NBC'nin hesaplamalarına göre Özel Yetkili Savcı, iki oturum esnasında en az 198 kez yanıt vermeyi reddetti ya da cevapların yönünü değiştirdi.

Geçen temmuz ayında, Kongre önünde ifade vermesinden tam bir yıl sonra eski Özel Yetkili Savcı, Washington Post'ta Trump ve destekçilerinden gelen yoğun saldırılara karşı görevini savunduğu bir makale kaleme aldı. Bu makale, Trump'ın soruşturma sonucu suçlu bulunan birkaç ortağından biri olan arkadaşı Roger Stone'un hapis cezasını hafifletmesine yanıt niteliğindeydi.

Ancak artık çok geç kalmıştı. Trump, Mueller'in raporu yüzünden "s**mamıştı". Bu başkanlığının sonu olmamıştı. Bunun yerine o ve ekibi haklı çıkarıldıklarını ilan ederek karşı saldırıya geçti. Adalet Bakanlığı'nda ve istihbarat servislerinde Trump'ın soruşturulmasına yardım ettiği için yeterince sadık olmadığına karar verilenlerin ortadan kaldırıldığı bir dönüşüm yaşandı.

Mueller soruşturması esnasında medya ve ilgisi olmayanlar karşısında sessizliğini korumuş olsa da avukatları arasında yaklaşımına dair ayrışmalar, keşfedilmeyen yollara dair soru işaretleri ve Beyaz Saray'ı kışkırtmaya dair endişeler olduğu yönünde haberler vardı. Kimi hukukçular arasındaki hayal kırıklıklarıysa 22 aylık çalışma sona yaklaştıkça daha fazla dillendirildi.

Şimdiyse Özel Yetkili Savcı'nın en üst düzey savcılarından Andrew Weissmann, Where Law Ends (Hukukun Bittiği Yer) kitabında fırsatların nasıl kaybedildiğini anlattı. Weissmann, başarısızlığın bir kısmının birçok savcı, Mueller ve yardımcısı Aaron Zebley arasında nasıl bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine dair yaşanan fikir ayrılıklarından kaynaklandığını söylüyor.

"22 aylık operasyonumuz esnasında soruşturmada defalarca kritik noktalara varıp Aaron'ın Başkan'ı belirsiz bir kırılma noktasının ötesinde kızdırma riski taşıdığı için hususi bir eylemde bulunamayacağımızı söylemesiyle karşı karşıya kaldık" diye yazdı.

Soruşturmayı yürütenler arasında Başkan'ın çeşitli iş anlaşmaları söz konusu olduğunda son derece savunmasız olduğuna dair güçlü bir inanış olsa da Beyaz Saray'la karşı karşıya gelmeme çabası, Trump'ın mali kayıtlarını mahkemeye yollamada da başarısızlığa sebep oldu. O günlerde içlerinden birinin de ifade ettiği gibi:

Al Capone gibi nihayetinde o da para sayesinde yakalanabilirdi.

Yumuşatma kararı aynı zamanda bu olağandışı dramın ana karakterleri olan Trump ve ailesinin sorgulanmadığı anlamına da geliyordu. Bu nedenle, örneğin Donald Trump Jr. Hillary Clinton'ı lekelemek için Haziran 2016'da Trump Tower'da bir grup Rusla yaptığı görüşmeden dolayı sorgulanmadı.

Eski New York federal savcısı Weissmann, organize suç ve mafyayı takip ettiği önceki görevinde Trump'a yakın kişilerle karşılaşmıştı. Kitabının başlığı, Washington'daki Adalet Bakanlığı'nın önünde yazılı olan, John Locke'a ait kelimelerden geliyor:

Hukukun bittiği yerde tiranlık başlar. 

Weissmann, Başkan'ın ve kafadarlarının "kanunsuz" olduğunu savunuyor. William Barr "ülkesine ihanet etti." Trump, "doğru ve yanlış kavramları olmadan dünyayı tırmalayan bir hayvana benziyor."

Russiagate'deki en renkli karakterlerden biri, daha önce bir adamın yüzüne kokteyl bardağı sapladığı için hapse atılan, Felix Sheferovsky adıyla doğan Felix Sater'di. Başka bir vakada, bazıları Holokost'tan kurtulmuş yaşlıları hedef alan mafyanın dolandırıcılık ve gasp davasında federal muhbir olarak olası 20 yıl hapis ve 5 milyon dolar (yaklaşık 38 milyon TL) para cezasından kaçınmıştı.

Sater, Mueller soruşturmasında mahkum edilip hapse atılan Trump'ın eski kişisel avukatı Michael Cohen'in çocukluktan arkadaşıydı ve şimdiyse Başkan'ın canhıraş düşmanı.

Sater, Vladimir Putin'in Beyaz Saray'a ulaşması için Trump'a yardım edeceğinden emindi.

Cohen'e gönderdiği bir e-postada, "Brooklyn'den iki adamın başkanı seçeceğine inanabiliyor musun?" demişti. 
 


Sater, Putin'in Moskova'da yapılacak bir Trump Tower otelini destekleyeceği ve bunun büyük planın bir parçası olacağı konusunda ısrarcıydı.

Bir diğer mesajda da "Bizim oğlan ABD Başkanı olabilir ve biz bunu ayarlayabiliriz... Putin'i bu programa ikna edeceğim ve Trump'ın seçilmesini sağlayacağız" demişti.

Trump Organization'da ofisi olan Sater, Donald Trump'ın kendisinden Donald Jr.'la Ivanka'yı Moskova gezisine götürmesini isteyeceği kadar Trump ailesine yakın olmakla böbürleniyordu. Sater, Ivanka'nın Putin'in sandalyesine oturmasını sağladığını iddia ediyor ki sorulduğunda Ivanka da geziye "Kızıl Meydan ve Kremlin'de kısa bir turun" dahil olduğunu kabul etti. Bu, Putin'in masasına oturmayı da içeriyor olabilir ama o bunu yapıp yapmadığını hatırlayamıyordu.

Tüm bu yıllar öncesinde haraç suçlamasına binaen Sater'le ceza indirimi anlaşmasını imzalayan federal savcı Andrew Weissmann'dı. Sater, Mueller soruşturmasıyla ilgili mahkeme belgelerinde "Birey 2" olarak kayıtlara geçti. Diğer belgelerde de Trump "Birey 1" olarak görülüyordu.

Federal savcı olarak edindiği bu deneyimler Weissmann'ın "Russiagate'de" daha sert bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğine dair görüşlerini şekillendirmiş olabilir. Soruşturmada Trump aleyhine ortaya çıkanların bir kısmının kendisine mafya patronu John "Teflon Don" Gotti'ye karşı açılan 1990'lardaki davayı hatırlattığını yazdı. Benzer şekilde FBI Direktörü James Comey de Başkan'ın tavrını Sammy "Boğa" Gravano gibi gangsterlerle karşılaştırmıştı.

Ancak Mueller, Richard Nixon'ın Watergate savcısı Archibald Cox'u kovduğu gibi Trump'ın da onu kovmasından endişelendiği için sert yaklaşıma dair her zaman temkinliydi.

Weissmann, "Kapatılacağımıza dair kuruntu karar verme sürecimize istikrarsızlaştırıcı bir baskı uyguladı" dedi.

Weissmann soruşturmanın kusurlu olduğu konusunda netti: "Her şeyimizi verdik mi? Başkan'ın eşsiz gücüyle çabalarımızı baltalamaya çalıştığı saldırıya aldırmadan gerçeği ortaya çıkarmak için eldeki tüm araçları kullandık mı? Bu basit sorunun zor cevabını biliyorum: Daha fazlasını yapabilirdik."

Trump paçasını Mueller'den kurtarmış gibi görünse de Weissmann öncülüğündeki savcılar, aralarında Trump'ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort'un da bulunduğu Başkan'la bağlantılı en az 34 kişi aleyhine soruşturma başlattı.

Soruşturma sırasında ortaya çıkanlar Başkan'ın Moskova'nın Beyaz Saray adayı olup olmadığına dair soruları gündeme getirmeye devam ediyor: Rus manipülasyonu, sırlar ve yalanlar, Trump'ın ve ekibinin hile girişimleri...

Weissmann ve meslektaşlarının Mueller soruşturmasında ortaya çıkardığı bu mahkum edici bilgiler, kasımdaki seçimlerde pekala önemli bir rol oynayabilir.

 

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU