Bilim insanları koronavirüs tecridi sırasında kuşların "daha seksi" öttüğünü keşfetti

Harry Cockburn bildiriyor: "Gürültü kirliliğini azaltırsanız yaban hayatı üzerinde neredeyse hemen bir etki görülür"

Makalenin yazarı, tecrit sırasındaki cıvıltıların daha yüksek performanslı ve daha çekici olduğunu söylüyor (Unsplash)

Tecrit önlemlerinin zirvesinde, insan dünyasının bitmek bilmeyen gürültüsü geçici olarak durdu. Sayısız sanayi faaliyetini durdurdu, birincil önem taşımayan dükkanlar kepenklerini kapattı, yollar neredeyse sessizliğe büründü.

Hükümet onaylı günlük egzersizlerini yapmak ya da önemli işlere gitmek için evlerinin dışına çıkabilen insanlar, çok farklı bir dünyayla karşılaştı. Bu dünya, o dönemde birçok kişinin de belirttiği gibi kuş cıvıltılarıyla doluydu.

Şimdiyse yeni bir çalışma, kuşları aniden duymamıza olanak tanıyanın, sadece gürültü kirliliğindeki ani düşüş olmadığını gösteriyor.

Kuşlar aslında tonlarını değiştirdi ve bu yeni dinginliğe farklı perdelerde öterek tepki verdi.

Kaliforniya'da yürütülen çalışma, San Francisco Körfezi bölgesindeki beyaz taçlı serçeler arasında, Kovid-19 pandemisi tecridinden önce ve sonra, hem kentsel hem de kırsal çevrelerdeki kuşların cıvıltılarında yaşanan değişimleri inceledi.

Araştırmacılara göre bu bölgedeki tecridin kapsamı, kentsel alanlardaki gürültü seviyelerinin daha az trafik nedeniyle "önemli ölçüde düşmesi" anlamına geldi. Bu özellikle 1950'lerin ortalarında trafiğin "hemen hemen karakteristik özelliğiydi."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

20. ve 21. yüzyıllar boyunca, uzun vadeli araştırmalar, yoğun trafiğin olduğu bölgelere yakın yerlerde yaşayan kuşların arka plandaki yol gürültüsünün durmayan uğultusunu kesmek için cıvıldama şekillerini biraz değiştirdiklerini gösteriyor.

Çalışmanın başyazarı, Tennessee Üniversitesi'nde doçent ve davranışsal evrimde uzman olan Elizabeth Derryberry, San Francisco'daki beyaz taçlı serçelerin kent ve kırlarda yaşayan popülasyonlarını yıllardır izliyor.

Derryberry'nin meslektaşlarıyla yaptığı araştırmaya göre bölgede kentsel gürültü seviyeleri (esasen sürekli artan trafik nedeniyle) arttıkça, bu kuşlar asgari frekansları daha yüksek cıvıltalara geçti ve bu da daha düşük ses performansına karşın iletişim mesafesini artırdı.

Bu fenomen, Birleşik Krallık'taki (BK) kuşlar ve M25 otoyolunun yakınında yaşayan büyük baştankaralar arasında da gözlemleniyor.

Yazarlarına göre bu yeni çalışma, kuş cıvıltılarında daha önce bildirilen ve cıvıldama kalitesini düşürerek erkek kuşların bölgelerini savunma ve çiftleşme yeteneklerini etkileyen bölgesel değişikliklerin, artan insan kaynaklı gürültüden kaynaklandığına dair güçlü kanıtlar sağlıyor.

Sonuçlar, Nisan ve Haziran 2015 arasında toplanan kuş sesi verilerine ve Nisan'la Mayıs 2020 arasında aynı sahalarda yapılan kayıtlara dayanıyor.

Araştırmacılar, ikinci gruptaki serçelerin büyük ölçüde azalmış arka plan gürültüsüne maruz kaldığını, ses genliklerinde düşüşlerle asgari ses frekanslarında azalmalar sergilediğini tespit etti. İşte bu durum, popülasyondaki diğer kuşlar için Derryberry'nin "daha seksi" bir ses performansı diye tanımladığı şeye yol açtı.

Bunun kuşları eşsiz bir aşk yazı yaşamaya sevk edip etmediği sorulduğunda Derryberry, The Independent'a şunları söyledi:

Bu daha seksi cıvıltıların, 60'ların sonlarında ve 70'lerin başlarında, asıl aşk yazında kaydedilmiş şarkılar gibi tınladığını fark etmenin eğlenceli olduğunu düşünüyorum!

Derryberry ayrıca, "cıvıltıların bant genişliğinin artığını ve daha geniş bant genişliğine sahip cıvıltıların daha yüksek performanslı ve daha çekici olduğunu" açıkladı.

Derryberry şöyle ekledi:

Bu çalışma bize gürültünün hayvan iletişimi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ancak hayvanların kendini çabuk toparlayabildiğini gösteriyor. Gürültü azaldığında, kuş cıvıltıları geri dönüyor.

Yazarlar, bu değişikliklerin, kentsel bölgelerdeki kuşlar için çok daha dikkat çekici olduğunu ve muhtemelen bu kuşların üreme bölgeleri için rekabet etme kapasitesini artırdığını söylüyor.

Yazarlara göre bulgular, kuşların değişen ortamlara ne kadar çabuk uyum sağlayabildiğini ortaya koyuyor ve kalıcı iyileştirmenin daha yüksek tür çeşitliliği de dahil olmak üzere başka umut verici sonuçlar getirebileceğini gösteriyor.

Derryberry şöyle söyledi:

Sanırım gürültü seviyelerini düşürmek için adımlar atabiliriz. Tüm yolların yeniden açılması gerekmez ve daha fazla kişi evden çalışmaya devam ederse trafik azalabilir.

Söz konusu araştırma, Science dergisinde yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU