ABD'yi karıştıran kamyon videosu: Eylemlerin arkasında George Soros'un olduğu iddia edildi

Sağ eğilimli siteler ve muhafazakar isimler, eylemlerin planlı olduğunu savundu. Suçlamaların hedefindeki Soros adına açıklamayı vakıf sözcüsü yaptı

ABD'de bazı sağcılar, Louisville kentinde siyahi Breonna Taylor'ın öldürülmesi olayına karıştığı belirtilen üç polisin suçsuz bulunmasının ardından sokağa çıkan göstericilerin arkasında George Soros'un olduğunu iddia etti.

New York Times'ın (NYT) haberine göre sağcı yorumcular, gösterilerin doğal akışında gelişmediğini savunarak "Bu eylemlerin arkasında gerçekte kim var?" sorusunu gündeme getirmeye başladı.

Eylemlerin patlak vermesiyle birlikte ABD'li taşımacılık ve kiralama firması U-Haul'a ait bir kamyondan Louisville'deki göstericilere pankart ve diğer bazı materyallerin iletildiğini gösteren video sosyal medyada dolaşıma girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Police Tribune adlı sağ eğilimli site, söz konusu görüntülerin "isyanların planlı çıktığının kanıtı" olduğunu ileri sürdü. Aralarında Rush Limbaugh, Laura Ingraham ve Sean Hannity'nin olduğu bazı muhafazakar isimler, üzerinde U-Haul yazan kamyonun fotoğraflarını paylaşarak eylemlerin önceden tasarlandığına ilişkin iddialara yer verdi.

Sosyal medyada ve internetteki diğer platformlarda George Soros'un bu eylemleri finanse ettiği şeklinde iddialar da hızla yayıldı.

Hannity'nin internet sitesinde yapılan bir paylaşımda, "Henüz doğrulanmamış olsa da Soros bu grubu finanse ediyor. Hepsi ne kadar da tesadüf" ifadesi kullanıldı.

Bazı sağcı aktivistler de U-Haul'un kiralama servisinde görevli bir kadının daha önce Soros'un bir kuruluşunda çalıştığını ileri sürdü.

NBC'den Ben Collins ise Twitter hesabında, Louisville'de U-Haul'la ilgili bir videonun internetteki sağ profillerde takıntılı bir şekilde paylaşıldığını ve bu kesimin yalnızca 30 dolara (yaklaşık 230 TL) kiralanabilen kamyonları tutmak için George Soros'un "cüzdanını boşalttığına" ikna olduğunu yazdı.
 


Diğer taraftan NYT'nin haberinde Soros'un Louisville'deki eylemlere müdahale ettiğine dair herhangi bir belirti olmadığı belirtildi.

Haberde Soros'un sol eğilimli görülen protesto hareketlerinin arkasında duran "gizli bir el" olduğu yönündeki komplo teorilerinin yeni olmadığı ancak son ithamların her zamankinden daha çok ilgi gördüğü kaydedildi.

Açık Toplum Vakıfları'nın (OFS) sözcüsü Laura Silber, vakfın kurucusu Soros'un Louisville'deki U-Haul kiralama firmasına "kesinlikle ödeme yapmadığını", Antifa olarak nitelenen hareket mensuplarını da fonlamadığını belirtti.

Silber, "Maalesef sağcı troller birçok yanlış ve kötü niyetli iddiayı ortaya atmaya devam ediyor" diye ekledi.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU