Uluslararası Çalışma Örgütü: 2020’de 495 milyon tam zamanlı iş, 3,5 trilyon dolarlık iş gücü geliri kaybedildi

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre 2019’un son çeyreği ile kıyaslandığında 2020’nin ikinci çeyreğinde kaybedilen mesai saati yüzde 17,3 arttı. Bu, 495 milyon adet tam zamanlı işe denk geliyor

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), beşincisini 30 Haziran’da yayımladığı Kovid-19 gözlem raporunun altıncısını 23 Eylül’de internet sitesinden paylaştı. 

İnsanların işlerine gidememesiyle iş gücü gelirlerinde “devasa bir düşüş” olduğunu belirten ILO, 2020’nin ilk dokuz ayında küresel iş gücü gelirinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,7 gerileyeceğini öngördüklerini duyurdu. Bu, 3,5 trilyon dolarlık bir kayıp anlamına geliyor. 

ILO’nun verilerine göre en büyük düşüşün yaşanacağı düşük ve orta gelirli ülkelerde, gelir kayıpları yüzde 15,1’e ulaştı. 

Kayıpların hazirandaki raporda kıyasla çok daha fazla artış gösterdiğini belirten ILO, 2019’un son çeyreği ile kıyaslandığında 2020’nin ikinci çeyreğinde (nisan-mayıs-haziran) kaybedilen mesai saatinin yüzde 17,3 arttığını söylüyor. Bu, 495 milyon adet tam zamanlı işe denk geliyor. Hazirandaki raporda ikinci çeyrek için tahminler 400 milyon tam zamanlı iş kaybıydı. 

2020’nin üçüncü çeyreğinde ise küresel mesai saati kaybının yüzde 12,1 artış göstermesi ve 345 milyon tam zamanlı iş kaybı seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Uluslararası Çalışma Örgütü, hazirandaki raporunda “2020’nin dördüncü çeyreğinde, 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 4,9 daha fazla mesai kaybı olacak. Bu, 140 milyon tam zamanlı işe eşit olacak” açıklamasını yapmıştı. 

Bu veriyi de revize eden ILO, 2020’nin ekim-kasım-aralık aylarında mesai kaybının yüzde 8,6 artış göstereceğini ve 245 milyon tam zamanlı iş kaybına denk düşeceğini belirtti. 

ILO’nın raporuna göre mesai kayıplarındaki artışın öncelikli nedeni gelişmekte olan ekonomiler. Bu ülkelerdeki kayıt dışı istihdam, önceki krizlerden çok daha fazla etkilenmiş durumda. 

İstihdamdaki azalışı “işsizlikten” çok pandemi nedeniyle getirilen “kısıtlamalara” dayandıran ILO, birçok ülkede ofise gitmeme kısıtlamalarının gevşetildiğini hatırlattı ancak bölgeler arası ciddi farklılıklar oluştuğuna da raporunda yer verdi. ILO’ya göre küresel iş gücünün yüzde 94’ü hâlâ ofis kısıtlamaları uygulayan ülkelerde çalışıyor. 

İş yeri kapatmaların bazı özel meslek grupları hariç tüm halk için geçerli olduğu ülkelerde çalışanlar ise küresel işgücünün yüzde 32’sini, yani yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Her yüzde 1 oranındaki mâli teşvik/GSYH, mesai kaybını yüzde 0,8 azaltıyor 

Ülkelerin uygulamaya soktuğu mâli teşvik paketlerine de raporunda yer veren Uluslararası Çalışma Örgütü, gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) oranla daha fazla teşvik veren ülkelerde daha az mesai kaybı yaşandığını belirtti. 

ILO’nun hesaplamalarına göre ilave yapılan her teşviğin GSYH’a oranının yüzde 1 olması durumunda mesai kayıpları yüzde 0,8 oranında azalıyor. 

Örgüt’ün raporunda “Mâli teşvik paketleri, çalışma saatlerindeki kaybı azaltıp ekonomik faaliyeti destekliyor olsa da bu genellikle yüksek gelirli ülkelerde geçerli. Gelişmekte olan ekonomilerin bu tür önlemleri finanse etmek için sınırlı kapasitesi var” denildi.

ILO, gelişen ekonomilerin gelişmiş ülkeler ile aynı seviyeye ulaşması için ekonomilerine 982 milyar dolar daha enjekte etmesi gerektiğini söyledi. Bunun 45 milyar dolarına düşük gelirli ülkeler, 937 milyar dolarına ise düşük-orta gelirli ülkeler ihtiyaç duyuyor. 

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU