IATA: Her yolcuya uçuştan önce koronavirüs testi yapılmalı, bunun için yetkililerle görüşüyoruz

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, pandemi nedeniyle uçuşların yüzde 92 azaldığı havacılık sektöründe ciro kaybının 400 milyar doları aşacağını söyledi. Açıklamada her yolcunun koronavirüs testi olmasının seyahat özgürlüğünü destekleyeceği belirtildi

Fotoğraf: Reuters

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada karantina önlemlerine alternatif olarak her yolcunun uçuştan önce koronavirüs testinden geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

IATA, söz konusu uygulamanın hızla hayata geçmesi için Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve sağlık otoriteleri ile birlikte çalışacaklarını duyurdu. 

Uluslararası uçuşların 2019’a kıyasla yüzde 92 azaldığını belirten IATA’nın CEO’su Alexandre de Juniac, “Sınırlar arası mobilite özgürlüğünü korumanın yolu seyahat edenlere sistematik şekilde Kovid-19 testinin uygulanmasıdır. Bu yöntem, hükümetlere, sınırlarını açma konusunda güven, insanlara da güvenli seyahat özgürlüğü sağlayacaktır. Milyonlarca insan da işine geri dönecektir” açıklamasını yaptı. 

“Yaklaşık 65,5 milyon insanın istihdam edildiği havacılık endüstrisi, pandemiden önce çökerse küresel ekonomik sıkıntı uzamaya devam edecektir” diyen IATA, ciro kaybının 400 milyar doları aşacağını tahmin ettiklerini söyledi. 

“Güvenlik, havacılığın birinci önceliğidir” diyen Alexandre de Juniac, havacılık sektörünün hükümetlerle birleşerek hızlı, doğru, uygun fiyatlı, kullanımı kolay test sürecini bir an önce hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

IATA’nın, 24-31 Ağustos tarihleri arasında 11 ülkede 4 bin 700 kişiye uyguladığı online araştırmanın sonuçlarına göre “Tüm yolculara test yapılmalı” diyenlerin oranı yüzde 84. 


Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU