Kılıçdaroğlu: MEB ve saray müdahale etmesin, eğitim sorununu bir yıl içerisinde çözeriz

CHP lideri: "Bize yer gösterin, büyükşehir belediyelerimizin olduğu yerde biz yapacağız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın cebinden beş kuruş çıkmayacak" dedik, yanıt gelmedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın müdahale etmemesi durumunda Türkiye’deki eğitim sorununu ellerindeki büyükşehir belediyelerinin yardımıyla kısa bir sürede çözeceklerini ifade etti.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, videokonferans yöntemiyle gazetecilerle bir araya geldi. ANKA’nın aktardığına göre, dün çöken Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile ilgili CHP lideri şu yorumu yaptı:

EBA sistemi çöktü. 7 milyon 983 bin öğrencinin EBA’ya ulaşamadığı ve sistemin çöktüğü ifade edildi. Alt yapıyı sağlıklı oluşturmadan, bunun deneylerini yapmadan hiçbir sorunu çözemezsiniz tam aksine var olan sorunları derinleştirirsiniz. Eğitimde var olan sorunlar giderek derinleşiyor. Elbette çözülebilir. Akılla, mantıkla çözülebilir. Eğitim Şurası en son 7 yıl önce toplandı. Çünkü paydaşlara danışma gereği duymuyorlar. Onlara göre her şeyi onlar biliyor. Bütün bilgiler tek kişide saklı, o bilgisini dışarı yansıttığında bürokrasi onun talebini yerine getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir süre önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisayar ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini dile getirdiklerini hatırlatan CHP lideri, “Milli Eğitim Bakanlığı öyle bir pozisyonda ki, öğretmen aylıklarının bütçe içindeki büyüklüğünü yük olarak görmeye başladı. Akıl ve mantık dışı bir anlatım tarzı” diye konuştu.

"Çocuklarımız için el uzatıyoruz"

Türkiye’de salgın süreciyle birlikte 57 bin yeni dersliğe ihtiyaç olduğu bilgisinin gündemde olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Eğer ihtiyaç varsa ‘bize yer gösterin büyükşehir belediyelerimizin olduğu yerde biz yapacağız, Milli Eğitim Bakanlığı’nın cebinden beş kuruş çıkmayacak. Velilerden para da istemeyeceğiz’ dedik. Bize yer gösterdikleri takdirde yapacağız, Milli Eğitim Bakanlığı’na vereceğiz. Çocuklarımız için el uzatıyoruz. Henüz yanıt gelmedi, gelirse kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

"Talimatla iş yapıyorsanız..."

Kılıçdaroğlu, ayrıca şunları söyledi:

Milli Eğitim Bakanlığı ve saray müdahale etmesin derslik sorunlarını en geç bir yıl içinde çözeriz. Bu kadar büyük özveride bulunuyoruz onlar kulaklarını tıkıyorlar. ‘Türkiye’nin eğitim sorunlarını siz çözün’ deseler, bir yıl içinde var olan sorunları çözebiliriz. Gelecek açısından bizim İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nde eğitimde neler yapılması gerektiğini belirledik. Öğretmene, dersliğe ihtiyaç var. Pandemi konusunda ciddi sorunlar yaşamayan ilçelere derslik açılabilir ama bunları yapma şansı yok. Bakan saraydan gelen talimatları yapmak zorunda. Çünkü bakanlar konuşmalarına ‘sayın cumhurbaşkanımızın talimatları ile’ dile söze başlıyorlar. Talimatla işi yapıyorsanız, aklınızı saraya kiraya vermişsiniz anlamı çıkar.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU