Tahran'dan Washington'a "yaptırım" yanıtı: ABD'nin gücü boş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD'nin İran ile ilgili iddialarında yalnız olduğunu savundu

Fotoğraf: Reuters

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları yeniden hayata geçirmesiyle ilgili, Washington'ın iddialarında yalnız olduğunu savundu. 

Hatibzade, gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından kaldırılan yaptırımları yeniden yürürlüğe koymasını değerlendirdi.

"ABD tarihin yanlış tarafında durdu ve görevlerini unuttu" diyen Hatibzade, "ABD iddialarında yalnızdır. ABD gücün merkezinde yer almasına rağmen bu kadar yalnızlaştı, bu da ABD'nin gücünün ne kadar boş olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

"ABD, asilikten vazgeçerse dünya kamuoyu da onu kabul edecektir" diyen Hatibzade, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun kendine hayali bir dünya kurduğunu öne sürdü.

Trump yönetimi 'nükleer anlaşma'dan çekildi

Nükleer anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetime gelmesiyle Washington anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlamıştı.

Anlaşmanın diğer taraflarından Washington'u durdurmasını isteyen ancak bunda başarılı olamayan İran, Temmuz 2019'da nükleer anlaşmanın bazı maddelerini, 5 Ocak'ta da anlaşmadan kaynaklanan tüm taahhütleri askıya aldığını açıklamıştı.


Independent Türkçe, AA, İHA

 

DAHA FAZLA HABER OKU