Netanyahu, Trump'ın seçilmesi halinde Filistinlilerin barış anlaşmasına geri dönmesini bekliyor

Israel Hayom gazetesi, Büyükelçi Friedman'ın Abbas ve Dahlan hakkındaki açıklamaları hakkında düzeltme yayımladı

El-Halil'de dün çatışmalar gerçekleşti. (EPA)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Israel Hayom gazetesinde yayınlanan açıklamalarında önümüzdeki kasım ayında yapılması planlanan ABD seçimlerinden sonra Filistin yönetiminin birkaç ay içinde İsrail ile müzakerelere döneceğine olan inancını dile getirdi.

Gazetenin siyasi muhabiri Ariel Kahane, Netanyahu'nun kapalı kapılar ardında söylediklerini nakletti. Netanyahu'ya göre İsrail’in  BAE ve Bahreyn ile normalleşmesi ve bunun bölgesel etkisinin ardından Filistinliler için müzakere masasına geri dönmekten başka alan kalmadı. Ancak muhabirin haberine göre İsrail Başbakanı bunun gerçekleşmesini ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimleri kazanması şartına bağladı. "Müzakereler, Trump'ın Filistin sorununu çözme planı temelinde başlayacak" dedi.

ABD'nin İsrail Büyükelçisi David Friedman'ın Israel Hayom gazetesinde kendisine atfedilen açıklaması kargaşaya yol açınca gazete haber metninde düzeltme yaptı. Gazetenin Friedman ile yaptığı röportajda Büyükelçi, ABD'nin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yerine Fetih Hareketi’nden atılan Muhammed Dahlan’ı getirmek istediğini belirtiyordu. Bu açıklama, Filistinli yetkililer arasında büyük bir öfkeye yol açınca gazete söz konusu sözlerde revizeye gitti.

Gazete "Abbas'ı Dahlan ile değiştirmeyi düşünüyoruz. Ancak Filistin yönetimini şekillendirme arzumuz yok" ifadelerini "Abbas'ı Dahlan ile değiştirmeyi düşünmüyoruz. Filistin yönetimini şekillendirme arzumuz yok" diye değiştirdi.

Başkan Donald Trump'ın barış planı kadrosunda yer alan ve yanında özel bir konuma sahip olan Büyükelçi Friedman, Filistin yönetimine bir kez daha saldırarak tarihte yanlış yerde durduklarını iddia etti. Friedman açıklamasında şunları söyledi:

"Filistin liderliği eski söylemi ve şikayetleri tekrarlıyor. Bunların gerçeklikle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. 21'inci yüzyıla katılmaları gerekiyor. Barış, her nesilde yalnızca bir kez tekrarlanan bir fırsattır. Biz doğan fırsatı değerlendirmemiz gerektiğini düşündük ve değerlendirdik. Barış sürecini ilerletip seyrini değiştirdikten sonra Arap-İsrail çatışması, İsrail'in BAE ve Bahreyn ile ABD himayesi altında imzaladığı normalleşme anlaşmaları ışığında sonun başlangıcına ulaştı. Bugün çatışmanın sonuna uzak değiliz çünkü yakında birçok ülke de bu anlaşmaya katılacak ve Filistinliler de gelecek. Çatışmanın birkaç ay ya da bir yıl içinde tamamen sona ereceğine inanıyorum."

İsrail ve Amerikan sağına verdiği destekle tanınan gazete, Büyükelçi Friedman'a işgal altındaki Batı Şeria'da ilhak planı durdurulur ya da tamamen kaldırılırsa bunun uygulamasının mümkün olup olmadığı sorusunu yöneltti. Friedman'ın cevabı şöyle oldu:

"Bunun gerçekleşeceğini düşünüyorum. Koronavirüs sebebiyle İsrail’in Batı Şeria’daki egemenliği dosyasını gündeme getirmede bazı diplomatik sorunlar yaşadık. Sonra BAE ile bir anlaşma fırsatı doğdu. Sonuç şuydu: Biz egemenliğin doğru olduğuna inanıyoruz ki  şu anda İsrail bayrakları Beytüllahim’deki Gush Etzion, Ramallah’taki Beit El, el- Halil’deki ve Kudüs’teki Ma'ale Adumim ve Shilo yerleşim bölgelerinde dalgalanırken barış her şeyin üstündedir. Bizim barış vizyonumuza göre İsrail bayrakları orda dalgalanmaya devam edecek. Burada yerleşimcilerin meşruiyetini tanıyan, uluslararası normları ihlal etmediğini düşünen ve yerleşimcileri evlerinden tahliye planı yapmayan  ilk ve tek ABD hükümeti olduğumuzu belirtmek isterim."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

Şarku'l Avsat

 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU