ABD: IŞİD, Suriye ve Irak dışında genişlemeye devam ediyor

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Miller, el-Kaide örgütünün şu anda en zayıf dönemini yaşadığını ve IŞİD'in aksine geçmişteki gibi aktif olamadığını belirtiyor.

Fotoğraf: Reuters

Irak ve Suriye'deki aşırılık yanlısı terörist grupların tehdidi konusundaki tartışmalar halen sürüyor.

Başkan Trump'ın açıklamalarında, ‘hilafet rüyasına son verildiği’ ve ‘örgüt lideri Ebubekir Bağdadi’nin ortadan kaldırıldığı’ vurgulanırken; ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü, IŞİD’ın küresel bir tehdit olmaya devam ettiğini ve genişlediğini söylüyor.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christopher Miller, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada, ‘terör örgütü IŞİD’ın Suriye ve Irak'ta ortadan kaldırılmasına ve örgüt liderlerinin tasfiye edilmesine rağmen yaklaşık 20 bağlantılı grupla küresel olarak genişlemeye devam ettiğini’ kaydetti.

Miller, Milli Güvenlik Komitesi önünde gerçekleştirilen oturumda, bu aşırılık yanlısı örgütün terörizmle mücadelede yaşanan uluslararası geri çekilme ışığında ‘son altı yıl içinde verdiği büyük kayıpları telafi etme yeteneğini defalarca gösterdiğini’ vurguladı. Örgütün Suriye ve Irak'ta havan mermileri ve el yapımı patlayıcılar kullanarak suikast ve saldırılar gerçekleştirdiğine dikkat çeken Miller, yeni lider Muhammed Said Abdurrahman el-Mevla’nın coğrafi olarak liderlikten uzak olan grupların yeni saldırılarını koordine edebildiğini söyledi. Ayrıca 9 Ağustos'ta Nijer'de meydana gelen ve 6 Fransız yardım çalışanı da dahil olmak üzere 8 kişinin ölümüne sebep olan saldırının örgüt tarafından üstlenildiğine atıfta bulundu.

Direktör Miller, örgütün ‘propaganda amacıyla başarı olarak isimlendirdiği saldırıları video kayıtlarıyla belgelediğini ve bu şekilde cihatçıların bölgeden çıkarılmalarına rağmen halen aktif olduklarını göstermeye çalıştığını’ kaydetti. Terör örgütün Suriye'deki gözaltı merkezlerinde aileleriyle birlikte olan binlerce üyesini, durumlarıyla alakalı uluslararası bir sürecin yokluğunda kurtarmaya odaklandığını dile getiren Miller, örgütün Suriye ve Irak dışındaki küresel ağının yaklaşık 20 fraksiyon içerdiğine dikkat çekti.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Miller, el-Kaide örgütünün şu anda en zayıf dönemini yaşadığını ve IŞİD’ın aksine geçmişteki gibi aktif olamadığını belirtiyor. Miller bu durumun, örgüt liderlerinin ve önde gelen isimlerinin tasfiye edilmesinden kaynaklandığını düşünüyor.

Miller'e göre Yemen ve Afrika'daki örgüte bağlı gruplar halen kanlı saldırılar gerçekleştirebiliyor. Ancak örgütün Hindistan ve Pakistan'daki oluşumlarının gücü büyük ölçüde zayıflamış durumda.

Örgütün Afganistan'daki varlığı yalnızca hayatta kalmaya çalışan birkaç düzine savaşçıdan ibaret. Ayrıca ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kenneth McKenzie'nin, Suriye rejim güçleri ile Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde IŞİD tehdidinin artabileceği konusunda uyarıda bulunduğu belirtiliyor. Fırat Nehri'nin batısında kötüleşen durumdan Rusya ve Suriye rejimini sorumlu tutuluyor. McKenzie önceki açıklamalarında, örgütün saflarını yeniden düzenlemek için bölgedeki boşluktan istifade edeceğine ilişkin endişesini dile getirmişti. Ayrıca Rusya ve Esed rejiminin, bu bölgeyi askeri olarak temizledikten sonra nasıl yöneteceklerine dair hiçbir fikirlerinin olmadığını vurgulamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU