Madonna kendi biyografik filmini yazıp yönetiyor ve hepimiz dehşete kapılmalıyız

Diablo Cody ile tarihin yaşayan en büyük pop yıldızı arasındaki tuhaf Instagram canlı yayını Madonna'nın yeni duyurulan biyografi filmiyle ilgili büyük şeyler vadetmiyor

62 yaşındaki pop yıldızının oyunculuk kariyeri her zaman eleştirilerin hedefi oldu (YouTube)

Elbette Madonna kendi hayat hikayesinin yazarları arasında yer alacak ve yönetmenliğini yapacak. Modern müziğin ayakta kalan en benzersizce göz korkutucu kültürel ikonlarından biri üzerinde çalışmaya ve onunla uğraşmaya başka kim cesaret edebilir ki? Ana akımda pop, cinsellik ve kadınlık anlatısını şekillendiren; trendi belirleyen, sınırları zorlayan ve yaratıcı güce sahip biri olarak asla hak ettiği saygıyı tam olarak görmemiş bir kadın. Muhtemelen felaketle sonuçlanacak olması gerçekten talihsiz bir durum.

Madonna açıklamasında, "Bir sanatçı, müzisyen ve dansçı olarak hayatın beni çıkardığı inanılmaz yolculuğu anlatmak istiyorum" dedi. "Anlatılmamış ve ilham verici çok fazla hikaye var. Bunları benden daha iyi kim anlatabilir?"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçek olaylarla ilgili her türlü uyarlamanın başarısı için genelde nesnellik temel unsurlardan biri olduğundan bunun doğruluğu tartışmalı ama bu yine de güçlü bir his. Doğruyu söylemek gerekirse, yanında iki güçlü ses var: Senaryoyu beraber yazacağı Oscarlı senarist Diablo Cody (Juno) ve son olarak harika Küçük Kadınlar'la karşımıza çıkan film yapımcısı Amy Pascal. Ama Madonna Madonna'dır. Herhangi bir grupla yaratıcı çabası, zihinlerin buluşmasından ziyade bir hamster sürüsüyle karşılaşan kral kobra gibi olacaktır.

Bir de Video var. Madonna'nın tutkulu hayran kitlesi dışında az sayıda kişinin izlemiş olacağı düşünülürse bunu "Video" olarak adlandırmak için muhtemelen henüz erken. Ancak biyografisi prodüksiyonun ortasında kaçınılmaz olarak dağıldığında veya Cody projeden ayrıldığında veya nihai filmin bir fiyasko olduğu anlaşıldığında, tarihçiler bu bir saat uzunluğundaki canlı Instagram yayınına bakacak ve filmin senaryosunun üzerine inşa edildiği zayıf temeli fark edecek.

10 Eylül'de Madonna'nın Instagram hesabından yapılan yayında kendisinin ve Cody'nin senaryo yazım süreci gösterildi. Cody, Madonna'nın krem rengi kanepesinin kenarına garip biçimde ilişmişken, Madonna da durmaksızın bir fikirden diğerine geçiyor ve sıklıkla son turuyla ilgili hayran sorunlarıyla dikkati dağılıyor. Havada yadsınamaz bir gerilim var. Madonna'nın salt varlığının gücü bile en güvenli insanları biraz gergin yapabiliyor ama Cody özellikle bitkin görünüyor.

Cody her şeyi yanlış yapıyormuş gibi. Madonna'nın senaryoda nerede olduklarını unutması sebebiyle mahcup bir hali var. Madonna filmleri üçlemesine dair şarkıcının anlamadığı şakalar yapıyor ve Madonna'nın sürekli dalga geçtiği ayakkabıları korkunç. İkilinin yer aldığı önceki Instagram videolarında Madonna'nın Cody'nin kıyafetlerine kafayı taktığı, "Küçük Ev" bluzu ve kıyafet seçimleriyle alay ettiği görülüyor. Bir keresinde de senaryolarına kadeh kaldırdıklarında doğrudan gözüne bakmadığı için ona sataşmıştı.

Herhangi bir Madonna hayranı bu tür şeyleri fark eder ve hatta bundan keyif alır. Madonna'nın zımpara kağıdı kadar kuru mizah anlayışı, etrafındaki her şeyi ve herkesi bozan küçümseyişi kanıtlanmış bir durum ve her zaman kendisine cazibesinin tam bir parçası haline gelen havalı ve ulaşılamaz bir soğukluk kazandırıyor. Ancak bu özel bağlamda bu durum, biyografik filmin kendisi açısından yararsız ve potansiyel olarak yıkıcı.

Videoya göre değerlendirildiğinde, ikilinin senaryo yazım süreci Madonna'nın hayat hikayelerini monolog halinde anlatmasını, Cody'nin bunları yazmasını ve Madonna'nın düzeltmesini veya diyalogları "belirlemesini" içeriyor. İkisinin de dizüstü bilgisayarları var ama sadece Madonna'nınki kucağından ayrılmıyor gibi görünüyor. Instagram canlı yayınında Cody'nin dizüstü bilgisayarını sürekli elinden alıyor ve çoğu zaman doğrudan kendi önüne çekerek kendisi yazarken Cody'yi boş boş oturmaya terk ediyor.

Ayrıca filmin ne olması gerektiği konusunda bile fikir ayrılıkları var gibi duruyor. Konuşmalarına göre yazdıkları senaryo, Madonna'nın erken çocukluk döneminden 1980'lerde New York sahnesine gelişine ve en azından 1990'ların sonuna kadar hayatının ve kariyerinin büyük bölümünü kapsayacak. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, olay örgüsünün yapısına sadece Cody'nin hakim olduğu görülüyor. O Madonna'nın kız kardeşi Paula'nın senaryodaki olağandışı öneminden bahsederken, sonrasında Madonna Paula'nın her zaman yaratıcılıkta kendisinden daha yetenekli olduğunu ancak kendisindeki gayret veya vizyona hiç sahip olmadığını söylüyor. Cody, Paula'nın Madonna'nın insani yönüne bağlantı işlevi gördüğünü ve Madonna'nın kariyerindeki büyük sıçrayış esnasında sıradan aklın sesi olduğunu söylüyor.
 


Cody ayrıca bir noktada, tüm filmin Madonna'nın New York sokaklarında koşuşturduğu şöhret öncesi günlerini konu almasını tercih edeceğini ima ediyor. Bu dönemde ilk profesyonel mücadelelerinden Andy Warhol'la şehrin sanat ortamındaki etkileşimlerine ve Jean-Michel Basquiat'la ilişkisine kadar keşfedilecek çok şey var. Ancak nedense ikili, senaryoya Madonna'nın Evita müzikalinin 1996'daki yapımını da dahil ediyor. Evita, yıldız için yaratıcı bir meydan okumaydı (eğitim yoluyla sesini bütünüyle değiştirmesi gerekmişti ve yapımcı Andrew Lloyd Webber'le çatıştığı söyleniyordu) ve aynı zamanda ilk çocuğuna hamile olduğunu sette öğrenmişti. Fakat Evita bir yandan da "Madonna hikayesi"nin tamamı için çok da önemli değil. Görünme şeklini büyük ölçüde değiştirmedi ve başka yerlerde aşması gereken çok daha ilginç engellerle karşılaşmıştı.

Evita'nın tuhaf varlığı, biyografik bir Madonna filminin genel anlamda neden işe yaramayabileceğini de gösteriyor. Madonna'nın hayatı ve kariyeri, şöhretinin ve kültürel öneminin boyutu düşünüldüğünde pek sinematik değil. Yolculuğunda hiçbir zaman pürüzsüz bir çizgisi ya da apaçık doruk noktası işlevi görebilecek tekil bir hadise olmadı. Bu kısmen ticari hakimiyeti uzun zaman önce son bulsa da hâla aktif olarak çalışmasından ve en son albümü Madame X'in kanıtladığı üzere hâlâ inatla politik ve yaratıcı olmasından kaynaklanıyor. Ama diğer bir neden de, hiçbir zaman bariz iniş ve çıkışlara sahip pürüzsüz bir kariyeri olmaması.  O bir tartışma paratoneri. Her zaman sınırları zorladı ve kitleleri gücendirdi, neredeyse hiçbir zaman tümüyle kabul görmedi. Basitçe iki saatlik bir filmin üstesinden gelemeyeceği kadar çok hikaye, derinlemesine incelenemeyecek kadar fazla zengin ilişki, tümü ele alınamayacak kadar çok başarı ve olumsuz tepki söz konusu.

Bilakis, bir Madonna filmi belirsiz soyutluğa sahip olmalı. Bob Dylan'ın Cate Blanchett ve Heath Ledger dahil bir dizi oyuncu tarafından canlandırıldığı "Beni Orada Arama" filminin Madonna versiyonu. Hatta başrolünde Natalie Portman'ın oynadığı, hayranlık uyandırıcı olduğu kadar şaşırtıcı olan sıra dışı pop yıldızı/terörizm sanat filmi Vox Lux bile olur. Pop kültürünün böylesine büyüleyici ve kutuplaştırıcı bir ikonu hakkında Bohemian Rhapsody tarzı geleneksel ve kalabalıkları memnun edecek bir şey yapmak uygunsuz kaçıyor. Yine de işte bu noktadayız.

Alek Keshishian'ın yıldızla ilgili ünlü belgeseli "Doğruluk mu Cesaret mi", Madonna'nın dehasından damıtılan en iyi ürün olmayı sürdürüyor. 1991'de piyasaya sürülen ve Madonna'nın çığır açan Blond Ambition dünya turu sırasında kaydedilen film, şarkıcının sahnede nefes kesen cazibesini, sanatsal tutkusunu ve benzersiz mükemmelliğini gözler önüne sermişti. Aynı zamanda onu dar görüşlü, hesapçı ve insanlara kötü davranan, istediği zamansa koruyucu ve şefkatli biri olarak göstermişti. Madonna'nın ya tam olarak gerçek olmayan bir belgeselde kendi kendine rol yaptığı bir oyun katılımcısı olduğu ya da isteği dışında bütünüyle teşhir edildiği kurgu ve gerçeği bulanıklaştıran karmaşık bir film.

Cody acımasız ve çetin olabilecek karmaşık ve harika kadınları yazarken tam formunda oluyor (Yazdığı en iyi filmlerin hâlâ gizliden gizliye Juno değil de Kana Susadım ve Genç Yetişkin olmasının sebebi bu). Bunu göz önünde bulundurarak, bir Madonna biyografisi için mükemmel bir yazar. Madonna'nın tüm dinamizmini ve çelişkilerini en iyi ifade edebilecek kişi. Sadece vizyonunu yansıtmasına izin verilmesi gerekiyor. Şimdiye kadar bildiğimiz her şeye bakarsak, bu pek olası görünmüyor. Peki ya Madonna'yı canlandıracak zavallı oyuncu? Bizatihi kadının kontrolü, eleştirileri ve delici bakışları altında tarihin en büyük pop yıldızını canlandırmakla görevlendirilen kız? Dökülecek kanı hayal edin.

 

 

independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU