Facebook hakkında yeni iddia: Instagram üzerinden kameralar yoluyla insanların mahremiyetini ihlâl ediyor

Aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı geçen sosyal medya uygulaması Instagram’ın kameralar yoluyla casusluk yaptığı iddiası ABD’de mahkemeye taşındı

Fotoğraf: Reuters

Rusya’nın ABD Başkanlık seçimlerine müdahale etmesi, Başkan Donald Trump’ın ekibiyle çalışan veri analiz şirketi Cambridge Analytica şirketine 87 milyon kullanıcının bilgilerinin verilmesi gibi skandallarla iki yıldır uğraşan Facebook ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre ABD’nin San Francisco kentinde yaşayan Brittany Conditi adlı bir kişi, Facebook’un sahibi olduğu Instagram yoluyla casusluk yaptığını söyledi. Conditi’nin mahkemeye taşıdığı iddiasına göre Facebook, bu sefer telefon kameralarını kullanıyordu. 

Temmuzda medyada yer alan haberler, Instagram’ın, aktif değillerken bile telefon kameralarını ulaşabildiğine yer vermişti. 

Brittany Conditi’nin şikayetinde “Instagram ve Facebook, insanların evinin mahremiyeti gibi oldukça özel ve kişisel veriye ulaşarak pazar araştırması için son derece değerli bilgiye ulaşıyor” ifadelerine yer verdi. 

Bloomberg’in ulaşmaya çalıştığı Facebook ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 

Ağustos ayında Kaliforniya’da açılan başka bir davada ise Kelly Whalen adlı bir kullanıcı, Instagram’ın yüz tanıma teknolojisini kullanarak 100 milyondan fazla kullanıcısının biyometrik bilgilerine ulaştığını iddia etmişti. Instagram’ın yüz tanıma teknolojisini kullanmadığını söyleyen Facebook, iddiaların asılsız olduğunu açıklamıştı. 


Independent Türkçe, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU