Cavit Tatlı'dan "2 bin imzayı bulamadık, baro kuramadık" eleştirilerine cevap: İstiyorlarsa 2 bin imzayı bularak ayrı baro kurabilirler

İstanbul 2 Nolu Baro’nun kurulması için başvuru yapan Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, baronun kurulması için gerekli 2 bin imzayı bulamadıkları yönündeki iddialara tepki göstererek, süreci anlattı

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, 17 Ağustos 2020 günü İstanbul'da yeni baro için başvuru yapacaklarını duyurmuştu / Fotoğraf: AA

Çoklu Baro düzenlemesinin 15 Temmuz 2020'de yasalaşmasının ardından ikinci bir baronun kurulabilmesi için gerekli beş binden fazla üye kaydına sahip olan dört barodan İstanbul ve Ankara barolarında girişim başlatılmıştı.

Beş binden fazla avukatın olduğu diğer iki baroya sahip olan Antalya ve İzmir'de ise henüz ikinci bir baronun kurulması için kayda değer bir girişim olmadı.

Öğüt: Baro kuralım dedik, aylardır 2 bin imzayı bulamadık

Ancak gerek İstanbul'da gerekse Ankara'da henüz ikinci bir baro kurulması için gerekli olan iki bin avukatın imzası toplanabilmiş değil.

İktidara yakınlığıyla bilinen hukukçu Selman Öğüt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ikinci baronun kurulamamasını şu sözlerle eleştirdi:

İstanbul"da 50 bine yakın avukat var. Baro kuralım dedik, aylardır 2000 imza toplanamadı. Bu bize ayıp olarak yeter! Her şeyi Erdoğan'dan beklemek gibi bir hastalık var bizim cenahta. Parti ne yapar, STK'lar ne işe yarar? Soran yok! Cavit Tatlı ismi ise ayrı bir garabet!

 

"Öğüt, istiyorsa 2000 bin imzayı bularak ayrı bir baro kurabilir"

İstanbul 2 Nolu Baro için yürütülen girişimlerin başında olan Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı, henüz yeterli 2000 imzanın toplanamamasının nedenleri hakkında sorularımızı cevaplandırdı.

İlk olarak Öğüt'ün eleştirisini hatırlattığımız Tatlı, "Selman Öğüt muhatabımız değil. Kendisi çalışmalarımız içinde değildir. Kendine güveniyorsa, istiyorsa iki bin imza bularak ayrı bir baro kurabilir" diyerek Öğüt'ün açıklamalarıyla ilgili yorum yapmayacağını söyledi.

cavittatlı.jpg
Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, yeni baro çalışmalarını anlattı / Fotoğraf: AA

 

"İnsanların başlangıçta tereddüt etmesi doğal"

Tatlı, İstanbul 2 Nolu Baro için yeterli imzaların toplanamadığı yönündeki eleştirilerin haksız ve maksatlı olduğu düşüncesinde.

Çoklu baro düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlandığı tarih 15 Temmuz. Bizim ise başvurumuz 17 Ağustos. Bu kadar kısa sürede ulaştığımız imza sayısı 1800'ü geçiyor. Sayı aynı yerde kalmıyor yavaş yavaş artıyor. Sonuçta kurulu bir düzen var. İnsanlara ‘Kurulu düzeni bırak, yeni bir düzen kuruyoruz buraya gel' diyoruz. Haliylen insanların başlangıçta tereddüt etmesi, ne olacağını merak etmesi normal. İnsanlar 'Siz ne yapacaksınız' diye bize soruyorlar. Bunun yanında arkamızdan olumsuz propagandalar yapanlara karşın bir ay gibi sürede 1800 kişi imza vermiş durumda. Avukatlar kanun çıktı diye bir anda diğer tarafa geçecek değil. Biz Barolar Birliği'ne delege göndermek için hızlı davranıyoruz, yoksa baro hazırlık çalışmaları için bir yıllık zamanımız var.

"Dün baro kurulamaz diyenler bugün iki bin imza bulamadılar diyor"

Araya adli tatilin girdiğini ve ayrıca pandemi sürecinde olunduğuna dikkat çeken Tatlı, "Pandemi nedeniyle toplantılar yapılamıyor. Pandemi olmasa önce toplantılarımızı yapar, insanlara neler yapacağımızı teker teker anlatırdık. Dün 'baro kurulamaz' diyenler bugün 2 bini bulamadılar diyor. 2 bini geçince de bu sefer geç kaldınız derler. Sonuçta süre sorunumuz yok" diye konuştu.

"Vekaletnamelerin değişip değişmeyeceğini soruyorlar"

"Meslektaşlarınızın hangi noktalarda soruları veya tereddütleri oluyor" sorusuna Tatlı, şu şekilde cevap verdi:

"Kimliğimiz değişecek mi, CMK'dan iş almaya devam edebilecek miyiz, vekaletnameler değişecek mi, adliyelerdeki baro odalarından faydalanabilecek miyiz" gibi sorular alıyoruz. Sonuçta bunlar mesleğe dair sorular. Bir siyasi partiye oy vermek gibi düşünmeyin bunu. İnsanların ne olacağını merak etmesi, bunlarla ilgili sorular sorup, araştırmaları normal.

"Yeriniz nerede olacak, başkan kim" gibi sorular da geliyor

Bir tarafta bütün kurumları hazır ve  işleyen bir baroya karşın diğer yanda ise kendilerinin yürüttüğü yeni baro hazırlığının olduğuna dikkat çeken Tatlı, "'Yeriniz nerede olacak' diyenler de oluyor ya da 'başkan kim olacak' dediklerinde 'henüz belli değil, seçimle belirleyeceğiz' diye cevap veriyoruz. İnsanlar sormakla kalmıyorlar araştırıyorlar da" dedi.

"Önce bir kurun işleyiş olursa geliriz" diyenler de var"

"Önce bir kurun işleyiş olursa geliriz" diyenlerin de olduğunu kaydeden Tatlı, "Kurarsak kısa süre içinde sayımızın beş bini bulacağını iddia ediyorum. Bir kısım arkadaşımız da önce yönetmeliğin çıkmasını bekledi. Çoklu Baro'ya dair yönetmelik 2 Eylül'de çıktı. 2 Eylül'den sonraki 15 günde sayı 1800'e çıktı" diye konuştu.

"Disiplin cezası olanları almıyoruz"

"Disiplin cezası olanları alıyor musunuz" sorusuna Tatlı, "Haklarındaki soruşturmayı kayıtlı oldukları mevcut baro yapıyor. Çifte standart olmasın diye disiplin cezası olanları almıyoruz" dedi.

"Aidat borcu nedeniyle gelemeyenler var, geçerlerse icra gelmesinden çekiniyorlar"

Baroya uzun zamandır aidat borcunu ödemediği için borcu birikenlerin de olduğunu belirten Tatlı, "Pandemi nedeniyle birkaç ay boyunca para kazanamayan insanlar var. Bu insana 'bu kadar borcu öde gel' demek de kolay değil. Gelmek istediği halde borcundan dolayı gelemeyenler var.  Geçerlerse icra takibi yapmasından çekindiklerinden de gelemiyorlar" iddiasında bulundu.

"1000 imzadayız diyorum, 1000 imzada kaldılar diye manşet atılıyor"

Medyada çıkan olumsuz yayınlardan da şikayet eden Tatlı, şöyle konuştu:

Ben hangi gazeteci arkadaş arıyorsa çalışmalarımızda son durumla ilgili bilgi veriyorum. Arıyorlar 'kaç imza toplandı' diyorlar, o gün 1000 ise 1000 diyorum. Bir bakıyorum ki haber 'çoklu baro isteyenler 1000'de kaldı' başlığıyla çıkmış. 1500 dediğimde de '1500'de kaldı' diye çıkıyor.

avukatlar.jpg
Avukatların yeni baroya ilişkin soruları arasında vekaletlerin değişip değişmeyeceği de var / Fotoğraf: AA

 

Avukatlar "Devran dönerse fişleniriz" kaygısından mı geçmiyor?

Tatlı'ya avukatların bir kısmının farklı bir baroya geçmeleri halinde olası iktidar değişikliğinde damgalanmaktan, "yandaş" diye fişlenmekten çekindikleri yönündeki iddiaları da sorduk. Tatlı'nın bu konudaki yanıtı şöyle oldu:

"Bunu söyleyenler aslında bu korkuyu yaymak isteyenler"

Demirden korkan trene binmez. Böyle bir korku yok. Bunu söyleyenler aslında bu korkuyu yaymak isteyenler. Sonuçta bu baro anayasal bir kurum olarak kurulacak. Ben 28 Şubat sürecinde hukuk fakültesindeydim. O zaman zalimlerden korkmadım, şimdi de korkmuyorum, gelecekte de zalimlerden korkmam. Hiçbir avukat arkadaşımın da korkusu yok. Çünkü bizler kanun adamıyız.

"Asıl eleştiriyi çok hızlı gittiğimiz için alıyoruz"

Tatlı, sırf bu tür söylemlerden dolayı çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyerek, "Oysa bize dostlarımızdan asıl eleştiri çok hızlı gittiğimiz yönünde. Yoksa bizim amacımız daha geniş tabanlı bir çalışma yapmak" dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU