Babacan: Türkiye'deki ekonomik sorunu inkar ediyorlar, vatandaşa sorun neler çekiyor

Türkiye ekonomisinin salgınla birlikte daha kötü gittiğini söyleyen Babacan, "Salgınla birlikte sorunlar arttı. Kredi notumuz düşüyor. Son derece yanlış bir yönetim söz konusu" dedi

Fotoğraf: AA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Habertürk'te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Babacan, Kovid-19'a yakalanma ve tedavi süreciyle ilgili de bilgi verdi.

Virüse yakalandıktan sonra ilk bir haftayı evinde, sonraki 8 günü hastanede ve son haftayı tekrar evinde geçirdiğini anlatan Babacan, babasının da yoğun bakımda olduğunu söyledi.

Babacan şöyle devam etti:

Bugün üçüncü haftam. İlk hafta çok insanda yaşanan bazı bulgular vardı. İlk hafta evde geçti. İkinci hafta hastanede devam etmek istedi doktorlarımız. Yaklaşık bir haftadır da evdeyim. İlk bulgular, ateş, vücut ağrıları, eklem ağrıları, kas ağrıları şeklindeydi. Bunu hissedince test yaptırdım ve pozitif çıktı. Şikayetler çok ağır olmadığı için evde tedavi istediler. Şikayetler azalmayınca da 8 gün kadar hastanede geçti.

Çok daha ağır geçiren hastaları izleme imkanı buldum. Hem de çevremizde epey yaygınlaşmaya başladı. Gittikçe çember daralıyor. Daha ağır geçirenler var. Hepsine acil şifalar diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın ne kadar büyük fedakarlıklarla çalıştığını gördüm. Kendi hayatlarını riske atarak büyük çaba gösteriyorlar. Hepsine minnettar olmamız lazım. Çok sayıda sağlık çalışanımız hayatını kaybetti. Yoğun bakımda tedavi gören doktorlarımız var. Zor bir süreç geçiriyorlar.

"Babam hala yoğun bakımda"

Ailesindeki salgın durumuna ilişkin de bilgiler veren Babacan, eli ve çocuğunun hastalığı bir haftada atlattığını kaydetti

Babacan şunları kaydetti:

Diğer Oğlum da Boston'daydı bu süreçte. Kayınpederim tedavi görüyor. Babam hastanede yoğun bakımda. O da nereden nasıl kaptı bilemiyorum. Bizim ailede biraz var. Ankara zaten zor bir tablo gösteriyor. Yoğun bakımların çoğu dolu. Ankara'da vaka sayısı çok yüksek. Babamın durumunun kontrol altında olduğunu söylüyor doktorlar. Değişik bir hastalık, herkesi farklı farklı etkiliyor.

"Benden başka parti yönetiminde testi pozitif çıkan olmadı"

Partinin genel merkezinde çok yoğun bir ziyaretçi trafiği olduğunu da kaydeden Babacan, Dikkat ediyor olsak da yüzde 100 koruma zor. Siyaset insan insana temasla yürüyen bir iş. Teşkilatlanma sürecinde genel merkezimizin yoğun bir trafiği var. Çok şükür benden başka parti yönetiminde testi pozitif çıkan olmadı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Salgın verilerine güven kalmadı"

Testlerin yaygın ve ücretsiz yapılmasının önemine dikkat çeken Babacan, önlemlerin karar alanlar tarafından da uygulanması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Giresun ziyaretinde kalabalığa çay dağıtmasını anımsatan Babacan, "Giresun'daki görüntülerhepimizin gözü önünde. Öncelikle karar alanların kendi kararlarına uymaları lazım" dedi.

Salgın verilerinde şeffaf olunması gerektiğini de vurgulayan Babacan, "Veriler konusunda da şeffaf olmayan durum, bu salgının yönetimiyle ilgili çok önemli problem. İlk başlangıçta bu fena değildi. Fakat son aylarda gittikçe artan oranda verilere güven kalmadı" diye konuştu.

"2009'da bu kadar daralma olmadı"

Salgının ekonomik etkilerinin değerlendirildiği pek çok uluslararası toplantıya katıldığını kaydeden Babacan, "Dünya ekonomisinin yüzde 5 civarında daralacağı söyleniyor. Euro bölgesinde bunun yüzde 9 civarında olacağı söyleniyor. 2009 krizinde yüzde 1 daralmıştı dünya ekonomisi" dedi.

Salgının başta işsizlik olmak üzere tüm dünyayı derinden etkilediğini vurgulayan Babacan şunları kaydetti:

Gündelikçilerin, kayıt dışı çalışanların birdenbire işsiz kaldığı dönem dünya tarihinde çok azdır. Bunun derin etkilerini göreceğiz. İnsanlar uzaktan çalışmaya alışıyorlar. İnternetten alışveriş alışkanlık haline geliyor. Son derece kalıcı bir etkisi tüm dünyada olacak. Ne kadar süreceği hastalığın ilacının veya aşısının bulunması ile alakalı. Sürekli değişim gösteren ve kendini bir bakıma yenileyen bir virüs olduğunu dikkate alırsak aşının da ne kadar etkili olup olmadığına izleyip bakmak gerekecek. Bir yıldan önce aşının bulunmasını kimse beklemiyor.

"Türkiye'deki ekonomik sorunu inkar ediyorlar"

Türkiye ekonomisinin salgın öncesi de kötü olduğunu söyleyen Babacan, 2019'da ekonominin yüzde 1 büyüyemediğini belirterek, "Salgınla birlikte sorunlar arttı. Kredi notumuz düşüyor. Son derece yanlış bir yönetim söz konusu. Problemi inkar var. Türkiye'deki ekonomik sorunu inkar ediyorlar. 'Ekonomi tepe noktada' diye açıklama yapılıyor. Vatandaşa sorun neler çekiyor" ifadelerini kullandı.

"Türkiye dış politikada yalnızlaştı"

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları olduğunu kaydeden Babacan, şunları söyledi: 

Pek çok konuda haklıyız ancak dış politikada yalnızlaştığımız için, Akdeniz'in etrafındaki ülkelerin tamamı Türkiye'nin karşısında kutuplaştığı için Türkiye yalnız kaldı. Dış politikada yalnızlıktan tehlikeli bir şey yoktur. Tek bir ülkeyi bile yanınıza çekebilseniz dengeler değişebilir. Türkiye pek çok konuda Doğu Akdeniz'de haklı. Ama bu hakların uluslararası kuruluşlarca tescil edilmesi lazım ki bu hakları barışçıl bir şekilde kullanabilelim.

"İttifakları konuşmak için henüz erken"

İttifaklarla ilgili gelen bir sorua cevap veren Babacan, bu konunun konuşulmasının henüz erken olduğunu kaydetti.

Babacan, "Toplumun farklı kesimlerinin üzerinde ittifak kurduğu bir siyasi parti olmayı" hedeflediklerini söyledi. 

Seçim kararı alındığında ittifakların da değerlendirilebileceğini kaydeden Babacan, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili soruya da "İttifak gibi çok erken tartışma konusu" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU