Birleşmiş Milletler: Libya'da göstericilere aşırı şiddet kullanılmasından kaygılıyız

Halife Hafter kuvvetlerinin kontrolündeki şehirde eylemcilere şiddetle müdahale edildiği haberleri istifa getirmişti

Libya'nın doğusundaki bazı şehirlerde gösteriler düzenlendi (AP)

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Libya'nın doğusundaki Merc kentinde gerçekleşen gösteriler sırasında aşırı güç kullanıldığına dair haberlerden kaygı duyduklarını bildirdi.

Şinhua haber ajansının haberine göre kuruluştan yapılan açıklamada, "Bildirildiğine göre doğudaki yetkililerin Merc şehrindeki barışçıl göstericilere aşırı güç kullanmasının ardından 12 Eylül'de bir sivilin öldürüldüğü, 3 kişinin yaralandığı ve birçok göstericinin tutuklandığına dair haberlerden büyük kaygı duymaktayız" ifadeleri kullanıldı.

Bu tür hadiselerle ilgili derhal kapsamlı bir soruşturma açılması çağrısında bulunarak, keyfi olarak gözaltına alınan ve tutuklanan bu kişilerin süratle serbest bırakılmasını isteyen kuruluş şunları kaydetti:

UNSMIL, Libya'daki tüm taraflara barışçıl gösteriler düzenleme ve ifade özgürlüğünün temel insan hakları olduğunu, bu hakların uluslararası insan hakları hukuku uyarınca Libya'nın yükümlülükleri arasında yer aldığını hatırlatır.

BM Misyonu, Libya'daki gösterilerin, sürekli hale gelen kötü yaşam koşulları, elektrik ve su kıtlığı, yaygın yolsuzluk, kötü yönetim ve ülke genelinde hizmet sağlanamamasıyla ilgili yaşanan derin hayal kırıklıklarından kaynaklandığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

UNSMIL ayrıca bu eylemlerin, Libya halkının temsili hükümet, itibar ve barış taleplerini karşılamaya yönelik tam ve kapsayıcı bir siyasi sürece dönülmesine ve petrol ablukasının kaldırılmasına dair aciliyeti vurguladığını kaydetti.

Libya'nın doğusunda elektrik, sağlık hizmetleri ve yerel bankaların fonlanması meseleleri başta olmak üzere temel hizmetlerin eksikliği birçok şehirde gösterileri beraberinde getirmişti.

Halife Hafter'in kontrolündeki Merc kentinde ağırlaşan yaşam şartlarını protesto etmek isteyen göstericilere milislerce ateş açılması sonucu bazı eylemcilerin yaralandığı bildirilmişti.

Öte yandan uluslararası toplumun tanımadığı, Abdullah Seni başkanlığındaki Tobruk merkezli hükümet, ağırlaşan yaşam şartlarına karşı günlerdir devam protestolar sonrası pazar günü Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih'e istifasını sunmuştu.

 

Independent Türkçe, Şinhua

DAHA FAZLA HABER OKU