Harry Potter: Ev cinleri nasıl büyücülerin kölesi oldu?

Harry Potter evreninde ev cinleri büyücü ailelere hizmet etmek zorunda fakat neden hepsi özgür değil?

Ekim'de yeni bir Harry Potter kitabı okurlarla buluşacak (Warner Bros)

Harry Potter evreni karanlık ve zulümden uzak değil ve büyücülük dünyasında birçok soruyu gündeme getiren unsurlardan biri de çoğu büyücü ailesi için hizmetçi olarak çalışan ev cinleri. 

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın 1997’de yayımlanmasıyla birlikte dünyanın pek çok yerinden okurlar Harry’nin hikayesiyle tanışmış ve onun büyücüler dünyasının en karanlık ismi Lord Voldemort’a karşı verdiği savaşa tanıklık etmişti. 

Harry Potter romanları 2001 ve 2011’de beyaz perdeye uyarlanmış ve son kitap Harry Potter ve Ölüm Yadigarları iki filme bölünmüştü. Filmlerle birlikte Harry Potter efsanesi hayran kitlesini genişletmiş ancak birçok detay ve soru havada kalmıştı. 

Bunlar arasında ev cinlerinin neden özgür yaratıklar olmadığı ve bunun yerine hizmetçi olarak çalıştığı da yer alıyor. 

Harry Potter romanlarında okurlar hemen hemen her büyücü ailesinin bir ev cini olduğunu ve Hogwarts’ta da pek çoğunun çalıştığını öğrenmişti. Filmlerdeyse izleyiciler ilk kez Harry Potter ve Sırlar Odası’nda Malfoy ailesinin ev cini Dobby’le tanışmıştı. 

 

 

Öte yandan kitaplarda ev cinlerinden daha fazla bahsediliyor ve korkunç koşullarda yaşamaları Hermione’nin E.R.İ.T’i (Ev Cini Refahını İlerletme Topluluğu) kurarak ev cinlerinin en azından ufak bir maaş almalarını savunmasına neden olmuştu. 

Harry Potter evreninde ev cinleri büyücülere çok uzun süredir hizmet ettiklerinden yaşadıkları koşullar normal olarak görülüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Screen Rant'in haberine göre ev cinlerinin nasıl ve ne zaman bu hizmete başladığı bilinmese de J.K. Rowling ev cinlerinin Hogwarts’a gelişinin arka planını anlatmıştı. Rowling ev cinlerinin iyi çalışma koşulları sağlama umuduyla Helga Hufflepuff tarafından Hogwarts’a getirildiğini söylemişti. Burada istismara uğramayacaklar ve maaş alacaklardı.

Ne yazık ki, tüm ev cinleri yüzyıllardır hizmet ettiklerinden bedava çalışmaya ya da maaş almaya alışık değildi.

Bunun en güzel örneği, Hermione’nin Hogwarts’ın ev cinlerine vermek ve böylece onları serbest bırakmak üzere ördüğü kıyafetlerde bulunabilir. Ev cinleri çalışmaya o kadar çok alışmışlardı ve işlerini seviyorlardı ki Hermione’nin eylemlerini onur kırıcı buluyorlardı. 

Her ne kadar Rowling evrendeki ufak tefek başka unsurlara dair detaylar vermiş olsa da ev cinlerine ve büyücülük dünyasındaki geçmişlerine dair ketum davrandı. 

Hermione’nin çabalarının ev cinlerinin Hogwarts Savaşı’na katılmasıyla beyhude olmadığı kanıtlanmıştı ve bu birçok kişinin bakışını değiştirmişti. Hermione’nin Sihir Bakanlığı Büyülü Yaratıkların Düzenlenmesi ve Denetimi Dairesi için çalışmaya başlaması da onların artık çalışmak zorunda olmayacaklarına ya da en azından maaş alıp istismar edilmeyeceklerine işaret ediyor olabilir. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU