Uluslararası Olimpiyat Komitesi, İranlı güreşçi Efkari'nin idam edilmesine tepki gösterdi

İran'da 2018 yılındaki protestolar sırasında bir güvenlik görevlisini öldürmek suçlamasıyla idama mahkum edilen ancak İranlı güreşçi Nevid Efkari, bugün idam edildi. IOC, Efkari'nin idamının üzücü olduğunu belirtti

Nevid Efkari / Fotoğraf: Twitter

İran'da 2018 yılındaki protestolar sırasında bir güvenlik görevlisini öldürmek suçlamasıyla idama mahkum edilen  İranlı güreşçi Nevid Efkari bugün idam edildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Efkari'nin hakkında verilen idam cezası sabah saatlerinde tutuklu bulunduğu Şiraz Adilabad Cezaevi'nde infaz edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), İranlı güreşçi Nevid Efkari'nin (27) idam edilmesinin "şok edici" olduğunu bildirdi.

IOC'den yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

İran'da güreşçi Efkari'nin idam edilmesi çok üzücü bir haber. IOC, bu haber karşısında şok oldu.

Açıklamada, IOC Başkanı Thomas Bach'ın, hafta içinde İran dini lideri ve cumhurbaşkanına mektup göndererek, İran'ın egemenliğine saygı çerçevesinde Efkari için af dilediği aktarıldı.

 

 

Dünyanın dört bir yanından sporcular, IOC, Dünya Güreş Birliği, İran Milli Olimpiyat Komitesi ve İran Güreş Federasyonu'nun idamın gerçekleşmemesi için yaptığı tüm girişimlerin başarıya ulaşamamasının üzüntü verici olduğu vurgulanan açıklamada, Efkari'nin ailesi ve sevenlerine başsağlığı dilendi.

Ne olmuştu?

Ülkede Ağustos 2018'de ekonomik sorunların protesto edildiği gösteriler sırasında Şiraz kentinde bir güvenlik görevlisini kasten öldürdüğü gerekçesiyle 2018 Eylül'de tutuklanan Efkari, geçen ay yargılandığı mahkeme tarafından idama mahkum edilmişti.

Cinayetle bağlantılı oldukları gerekçesiyle Efkari'nin kardeşleri Vahid'e 54, Habib'e de 24 yıl hapis cezası verildi.

Efkari'nin protestolar sırasında devlet su işlerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Hasan Turkman'ı bıçaklayıp öldürdüğünü itiraf ettiği görüntüler geçen hafta devlet televizyonunda yayınlanmış ancak Efkari'nin idamına karşı çıkanlar itirafların işkence altında alındığını iddia etmişti.

Nevid Efkari, İran'da en popüler spor dallarından biri sayılan güreşte ulusal düzeyde şampiyonluklar kazanmıştı. 

İranlı sporcunun idama mahkum edilmesinin ardından uluslararası spor camiası ve insan hakları kuruluşları İran'a idamı durdurma çağrısında bulunmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU