Dune: Paul Atreides'in güçleri ne ve nereden geliyor?

Denis Villeneuve’nin yönetmenliğini yaptığı filmin ana kahramanı Paul’un özel güçleri nereden geliyor?

Dune'un başrollerinde Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson ve Oscar Isaac yer alıyor (Warner Bros Pictures)

Denis Villeneuve’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Dune filminin fragmanı, Timothée Chalamet’in canlandırdığı Paul Atreides karakterinin amacı, nereden geldiği ve özel güçlerine dair pek çok konuda merak uyandırdı. 

Frank Herbert’in romanından uyarlanan Dune, muazzam derecede yoğun ve fragman çok fazla açıklama yapmadan karmaşık kavramlardan ve esrarengiz anlardan parçalar sunuyor. Her ne kadar bu parçalar filmi merak edenlerin ilgisini cezbetse de herhangi bir karmaşıklığı çözmüyor.

Dune’un fragmanı Paul’ün belirli güçlere sahip olduğunu ima etse de bunların tam olarak ne olduğunu ve nereden geldiğini söylemiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Screen Rant'in haberine göre Paul iki tür eğitimden geçiyor: Mentat ve Bene Gesserit. Dune’da bilgisayarlar ya da “düşünen makineler”, muazzam düzeyde karmaşık denklemleri sadece milisaniyeler içinde çözen insan-bilgisayarlar olan Mentatlarla değiştirildi. Bene Gesserit üyeleriyse ileri görüşlere sahip kadın süper insanlar. Fakat Bene Gesserit üyelerinin görüşleri sınırlı, yalnızca yakın geleceğe kısa bir bakış atabiliyorlar.

Kendi sınırlarının üstesinden gelebilmek için Bene Gesserit, Kwisatz Haderach adında her şeyi bilen bir erkek Bene Gesserit yaratmak için seçici üremeye odaklanır. 

Paul’ün annesi Lady Jessica kızı olması emredilen bir Bene Gesserit. Ancak bu emre karşı gelir ve Paul’ü doğurur, böylece Kwisatz Haderach’ın bir nesil erken gelmesine neden olur. 

 

 

Paul, Fremenlere katılıp baharata maruz kalınca güçleri uyanır. Dune evreninde baharat kişinin güçlerini ortaya çıkarmak gibi bir işlev görür. Sadece dişi Bene Gesserit’in dayanabileceği Hayat Suyu zehrini içerek hayatta kalır. Zehri içtikten sonra bilinci genişler ve öngörüsü neredeyse mükemmel hale gelir ve artık gerçekten Kwisatz Haderach olur. 

Dune evreninde Kwisatz Haderach’ın yetenekleri inanılmaz ve benzersizdir. "Aynı anda birçok yerde olabilen" diye nitelenen Paul, daha önce kimsenin deneyimlemediği bir bilgi birikimine sahip olur. 

Bene Gesserit’in geri kalanından farklı olarak, geleceğe dair doğru ve kesin bir şekilde öngörüde bulunabilir. Paul, geçmişi ve bugünü de herhangi bir sınırlama olmaksızın görebilir. Paul evrende gerçekleşen her şeyin farkındadır. 

Paul’ün güçleri muazzam ve heyecan verici olsa da izleyiciler muhtemelen bunların tamamına ilk Dune filminde tanık olmayacak. İlk kitap fazlasıyla yoğun olduğundan muhtemelen birkaç filme bölünecek. 

İzleyiciler yine de Paul’ün yeni bir dünyaya adapte olurken güçlerini keşfetmesini deneyimleyebilecek. 

Dune’un Aralık’ta vizyona girmesi bekleniyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant

DAHA FAZLA HABER OKU