Neden bazı yüz maskelerinde valf var ve bunlar niçin yasaklanmaya başladı?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri "nefes verme valfi veya havalandırma deliği bulunan maskelerin kullanılmasını önermiyor"

N95 tipi maskelerde de valf bulunuyor (Engin Akyurt/Unsplash)

Koronavirüsle mücadele devam ederken maske zorunluluklarının dünya genelinde yaygın hale gelmesiyle birlikte, uzmanlar yüzü kapatan bazı maskelerin ne kullanıcıyı ne de etrafındakileri virüsten koruduğunu söylüyor.

Yakınlarda birkaç havayolu şirketi maske kurallarını değiştirerek valfli yüz maskelerini yasakladı.

Delta Havayolları, Ağustos ayında "Hava çıkış valfi bulunan herhangi bir maske, Delta tarafından yürütülen uçuşlarda seyahat eden müşteriler için kabul edilebilir bir yüz maskesi değildir" ilanında bulunmuş, United Airlines ve JetBlue da benzer duyurular yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alaska Airlines da maske politikasını güncelleyerek "onaylanmayan yüz maskeleri" bölümüne "doğrudan hava çıkış valfi bulunan yüz maskelerini" ekledi.

Nisan ayında San Francisco ve Kaliforniya'daki diğer birçok ilçe, valfli yüz maskelerinin kişilerin maske takmasını zorunlu kılan yasaya uygun olmadığını bildirdi, bu değişiklik Denver, Colorado'da da duyuruldu.

Araştırmacıların koronavirüsün nasıl yayıldığı ve bu valflerin taşıdığı riskler hakkında daha fazla şey öğrenmesiyle birlikte, valfli maske yasağı giderek yaygınlaştı.

İşte valfli yüz maskeleri hakkında bilmeniz gerekenler.

Valfli yüz maskeleri nelerdir ve valfin işlevi nedir?

N95 maskelerin yanı sıra aralarında kumaş maskelerin de olduğu bazı maske türlerinin ön tarafında nefes almayı kolaylaştıran plastik, tek yönlü bir valf bulunur.

Nefes alırken valf kapanır fakat nefes verdiğinizde dışarı soluduğunuz havanın filtrelenmeden çıkmasına izin vermek için açılır.

Fast Company'ye göre bu tip valfli maskeler aslen endüstriyel işler için üretildi, böylece işçiler yüz maskelerine gerek duyulan fabrikalarda daha kolay nefes alabiliyordu.

Koronavirüse karşı korunma konusunda valfli yüz maskeleri neden önerilmiyor?

Mayo Clinic'e göre bu tür maskeler başkalarını koronavirüsten korumaz çünkü kullanıcı nefes verdiğinde filtrelenmemiş havanın salınmasına izin veren tek yönlü valf, kullanıcının virüsü maske takmıyormuş gibi kolayca yayabileceği anlamına gelir.

Arizona'daki Mayo Clinic'te enfeksiyon önleme ve kontrol yöneticisi olan tıp doktoru Kai Singbartl, USAToday'e verdiği demeçte "Bütün amacı boşa çıkarıyor. Filtreli değiller, bu valfler tabiri caizse en az dirençli yoldur, nefes vermek ve ısıyla nemden kurtulmak daha kolaydır" ifadelerini kullandı.

Dr Singbartl ısı ve nemden kurtaran valflerin, kullanıcıların soluk verirken "viral damlacıklar ve partiküller" yaymasına da izin verdiğini söyledi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre koronavirüsün "esasen kişiden kişiye, özellikle de enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları yoluyla" yayıldığı düşünülüyor.

Asemptomatik koronavirüs hastalarının da virüsü yayabileceği düşünüldüğünde, hem kullanıcıyı hem de diğerlerini koruyan bir maske takmak önemli.

CDC'nin internet sitesinde bu uyarılar tekrarlanıyor:

Maskelerin amacı, kaynak kontrolünün de yardımıyla solunum damlacıklarının başkalarına ulaşmasını önlemektir. Tek yönlü valfler veya havalandırma deliğine sahip maskeler, solunan havanın kullanılan malzemedeki deliklerden dışarı atılmasına izin verir. Bu, nefes verirken çıkan solunum damlacıklarının başkalarına ulaşmasına ve muhtemelen Kovid-19 virüsünün yayılmasına neden olabilir.
Bu sebeple CDC, nefes verme valfi veya havalandırma deliğine sahip maskelerin kullanımını önermiyor.

Sağlık çalışanları valfli maskeler takıyor mu?

CDC hastanelerin valfli N95 maskeler kullanmamasını öneriyor.

Sağlık kuruluşu bunu "Nefes verme valfi bulunan maskeler, alanın steril kalması gereken durumlarda (örneğin bir ameliyat veya müdahale odasındaki invaziv girişim sırasında) kullanılmamalıdır çünkü nefes verme valfi, dışarı verilen filtrelenmemiş havanın steril alana kaçmasına izin verir" diye açıklıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU