Kolombiya'da FARC'la barıştan bu yana en kanlı gün: 3 ayrı olayda toplam 11 kişi öldü

Gözlemciler ülkedeki katliamların arttığı uyarısını yapıyor

Kolombiyalılar ülkede son zamanlarda yaşanan şiddet olayları ve katliamları mum yakarak protesto etti (AFP)

Kolombiya hükümetinin 2016'da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütüyle barış anlaşması imzalamasından bu yana ülke, en kanlı günlerinden birini yaşadı.

Kuzeybatıdaki Anrioquia, kuzeydeki Bolivar ve kuzeydoğudaki Cesar eyaletlerinde pazartesi günü yaşanan katliamlarda 11 kişi öldürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya polisi Antioquia'nın Zaragoza kasabasında 5 kişinin "büyük ihtimalle silahlı bir grup tarafından" öldürüldüğünü, Bolivar eyaleti sınırındaki Simiti kasabasında da üç erkeğin öldürüldüğünü açıkladı.

Pazartesi günü Cesar eyaletindeki Aguachica kasabasında yaşanan saldırıdaysa Venezuelalı bir çiftin ve bir diğer kişinin daha öldürüldüğü duyuruldu.

Uzmanlar 4 yıl önce on yıllardır süren şiddet dalgasını sonlandırmak amacıyla FARC'la yapılan barış anlaşması sonrası yeniden artan katliamlarla birlikte ülkenin yeni bir şiddet döngüsüne sürüklendiği uyarısında bulunuyor.

1 Ocak ile 17 Ağustos tarihleri arasında Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkenin farklı bölgelerinde 33 katliam vakası kayda geçti. 2019'da bu rakamın 36, 2018'de 29 ve 2017'de 11 olduğu belirtildi.

 Aynı olayda üç ya da daha fazla kişinin öldürülmesi katliam tanımıyla ifade ediliyor. Kolombiya hükümeti bu şiddet eylemlerinin silahlı grupların uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarıyla bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Ülkeninn en büyük gerilla örgütü FARC barış anlaşmasından sonra silah bırakıp siyasi hayata girmişti.

Ancak FARC'tan ayrılanların yanısıra ikinci büyük gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Örgütü (ELN), çeşitli paramiliter gruplar ve uyuşturucu kaçakçıları ülkedeki faaliyetlerini sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU