"Türkiye-Mısır istihbaratları görüşüyor, anlaşma Doğu Akdeniz'deki Yunan tezlerini bitirir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye ve Mısır istihbaratları görüşüyor" açıklamasının ardından Yeni Şafak gazetesi, bir emekli tümamiralin iki ülke arasındaki anlaşmanın Doğu Akdeniz'deki Yunanistan tezlerini bitireceğine ilişkin görüşlerine yer verdi

Fotoğraf: AFP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye ile Mısır istihbarat servislerinin görüştüğünü açıklamasından yaklaşık 1 ay sonra hükümete yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak'ta iki ülkenin işbirliğinin Türkiye'nin çıkarlarını koruyacağını belirten bir haber yayınlandı.

Erdoğan 14 Ağustos'ta cuma namazı sonrası kameraların karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Doğu Akdeniz'de yaşananlarla ilgili bir soruya, ''Mısır istihbarat örgütü vasıtasıyla benim istihbaratıma başka şeyler söylüyor. 'Yanlış anlaşılmalar var' diyor, 'bu yanlış anlaşılmaları düzeltmemizde fayda var' diyor. Şu anda tabi istihbarat örgütümüz, onların istihbarat örgütüyle görüşmelerini devam ettiriyor'' yanıtını verdi.

Emekli Tümamiral: ''Mısır ve Türkiye anlaşırsa diğer ülkeler tali beklenti olma noktasına geri gelecektir'' 

Bu açıklamalar bugün Yeni Şafak tarafından "uzmanlara" soruldu.

Emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Mısır'da senato seçimleri olduğunu hatırlatarak, ''4-5 haftalık bir zaman var. Türkiye ile Mısır'ın bir anlaşma için görüştüğünü biliyoruz. Türkiye ile bir anlaşma yaptığı zaman bu deniz alanlarını geri kazanacak, zaten Doğu Akdeniz'de Mısır ve Türkiye kıyı hatları uzunluğu itibarıyla 'deniz yetki alanların' esas sahibidir. Mısır ve Türkiye anlaşması durumunda, diğer ülkeler tali beklenti olma noktasına geri gelecektir. Türkiye için bu imkan henüz var. Mısır da bundan memnun olacaktır'' dedi.

''Yunanistan-Mısır anlaşması geçirsiz sayılır''

Mısır ve Türkiye'nin yeni bir deniz yetki anlaşması imzalaması durumunda, Yunanistan ile imzaladığı anlaşmanın geçersiz sayılacağını öne süren Kutluk şunları söyledi:

''Türkiye ve Mısır'ın temel olarak anlaşmazlığa düşmesi için bir sebep yok. O halde iki ülke yetkilileri, başlattıkları görüşme sürecini sonuçlandırılırsa Türkiye ve Mısır daha iyi bir anlaşma imzalayabilir. Bu durumda ise Mısır yönetimi, Yunanistan ile imzaladığı anlaşmayı onaylamaz. Anlaşma ortada kalır. Viyana Anlaşmalar Sözleşmesinin 47. maddesine göre, parlamentoda onaylamayan sonuç doğurmayacaktır. Böyle bir iş birliği imkanı var, Türkiye'nin hızlı hareket etmesi gerekir.''


Independent Türkçe, Yeni Şafak

DAHA FAZLA HABER OKU