Futbolcu Müge İnan: Kadın ya da erkek fark etmez, performans sporu yapıyoruz

U17 Kız Milli Takımı'nda oynayan İnan, yaptığı sporla ilgili sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kadın olarak bir şeyler başarmanın ve hayatını sürdürmenin zor olduğunu bildirdi

2007’den bu yana lisanslı olan futbolcu Müge İnan, yaptığı sporun bir performans sporu olduğunu ifade ederek, “Kadın ya da erkek fark etmez… İnsan anatomisi belli, yapılan sporun gereklilikleri belli, fonksiyonel anatomi diye bir kavram var. Her mevkiinin ihtiyacı olan bir çalışma şekli var. Dolayısıyla kadın ya da erkek fark etmez yapmamız gereken antrenman şartları ortada” dedi.

Kadın sporcular olarak performans antrenmanı için şartları sağlamanın kolay olmadığını belirten İnan, “Ya kulüplerimizin eksiği oluyor ya farklı pürüzler çıkıyor. En basiti ben kaleciyim ve kaleci antrenmanı yapmam gerekiyor ama kaleci antrenörü kulüplerimizin büyük eksiği. Dolayısıyla ekstra olarak erkek takımları ile antrenman yapmak, özel antrenman ayarlamak zorunda kalıyoruz ve bu karşı taraf için garipsenebiliyor. 'Nasıl olacak kız - erkek yan yana' denebiliyor. 'Aynı antrenmanı kaldırabilir misiniz' denebiliyor. Ya da 'bizim camia kaldırmaz' denebiliyor” diye konuştu.

Tükenmez Haber’den Nilay Göl’ün sorularını yanıtlayan İnan, Beşiktaş gibi kulüplerde de kalecilik yaptı. Geçen sezonda Kireçburnu Spor Kulübü'nde geçiren İnan, bir takıma transfer olmayı bekliyor.

Göl’ün sorularına İnan’ın verdiği yanıtlar şöyle:

Futbol sektöründeki cinsiyete dayalı ayrımcılıklardan bahseder misiniz?

Sadece bizim ülkemizde değil maalesef tüm dünyada kadın olmak, kadın olarak bir şeyler başarmak ve hayatını sürdürmek gerçekten zor. Futbol gibi erkeklerin daha aktif olarak sahne aldığı bir platformda bir kadın olarak var olmak epey çaba gerektiriyor. Fakat mevcut önyargıları yine bizim mücadelemiz ve başarımız yıkabilir. Sektör gelişiyor. Lig gelişiyor. Antrenman mantalitesi değişiyor. Öncesinde tek bir lig ve sayılı kadın takımı varken şimdi 3 ayrı kategoride kadın ligimiz ve sayısız kadın takımımız var; her geçen gün sayımız artıyor, yeni takımlar kuruluyor. Liglerimize ve kulüplerimize sponsor sağlanabilirse bu sürecin çok daha güzel ve hızlı ilerleyip, önyargıların kırılacağını düşünüyorum.

Bir kadın olarak hâlâ erkek egemen bir sektörde çalışıyor olmanın avantaj ya da dezavantajlarını yaşadınız mı?

Kadın ya da erkek fark etmez, performans sporu yapıyoruz. İnsan anatomisi belli, yapılan sporun gereklilikleri belli, fonksiyonel anatomi diye bir kavram var. Her mevkinin ihtiyacı olan bir çalışma şekli var. Dolayısıyla kadın ya da erkek farketmez yapmamız gereken antrenman şartları ortada. Ama maalesef kadın sporcular olarak performans antrenmanı için şartlarımızı sağlamak kolay olmuyor. Ya kulüplerimizin eksiği oluyor ya farklı pürüzler çıkıyor. En basiti ben kaleciyim ve kaleci antrenmanı yapmam gerekiyor ama kaleci antrenörü kulüplerimizin büyük eksiği. Dolayısıyla ekstra olarak erkek takımları ile antrenman yapmak, özel antrenman ayarlamak zorunda kalıyoruz ve bu karşı taraf için garipsenebiliyor. 'Nasıl olacak kız - erkek yan yana' denebiliyor. 'Aynı antrenmanı kaldırabilir misiniz' denebiliyor. Ya da 'bizim camia kaldırmaz' denebiliyor.

“Saha içinde söz sahibi olmak performansınızla doğru orantılı olmalı”

Kadın futbolcular sektörde kendilerini ifade edebiliyor mu?

Sektörde fırsat geldikçe kendimi ifade edebildiğimi ve benim gibi diğer kadın sporcuların da imkan verilirse kendilerini gayet güzel ifade edebileceğini düşünüyorum. Saha içinde söz sahibi olmak performansınızla doğru orantılı olmalı. Yani eğer bizlerin başındaki kişiler hakkaniyetliyse mutlaka bizler bekleneni saha içinde veririz. Saha dışında da size teşekkür etmek istiyorum, sizin gibi söz hakkı veren, bize imkan sağlayan kişi ve kurum sayısı arttıkça biz daha yüksek sesle kendimizi ve kadın futbolu temsil edeceğiz.

“Kadın futbol takımı kuran, lige katılan kişiler öncelikle bu işi hatır gönül esaslı yapıyor”

Sektörün kadın futbolculara yaklaşımıyla ilgili neler söylemek istersiniz?

Kadın futbol takımı kuran, lige katılan kişiler öncelikle bu işi hatır gönül esaslı yapıyor. Hatta çoğu yöneticinin veya antrenörün kazanamadığı gibi cebinden harcama yaptığına da şahit olmuşluğum vardır. İşi bu şekilde yürüten kişiler kadın sporculara daha naif yaklaşıp yardımcı olmaya çalışıyor. Tam tersi de söz konusu olabiliyor. İşte burada da yine sponsorlar, medya vb. kanallar devreye giriyor. Gerekli maddi destek sağlanıp kulüp yönetiminin, antrenörün, sporcuların kalifiye seçilmesi, birlik beraberlik sağlanması, herkesin emeğinin gerçek karşılığının verilmesi başarıyı getiriyor.

“Benzer şeyleri çok duyuyoruz maalesef”

Melih Şendil, Real Madrid ile Manchester City'nin oynadığı karşılaşmada, Real Madrid'in pembe formasını eleştirirken, "Kadınlar futbolda olmamalı. Başkan olsam asla pembe forma yaptırmam" ifadelerini kullanmıştı. Bu ve buna benzer yaklaşımlarla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Buna benzer şeyleri çok duyuyoruz maalesef... Üstelik sadece futbol için geçerli değil bu durum. Melih Şendil, o açıklamasında basketbol branşı için de talihsiz açıklamalarda bulundu. Ayrıca renklerin cinsiyetle herhangi bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Ben kadınım diye pembe giymek zorunda değilim; istersem mavinin, siyahın, beyazın en koyu tonunu giyerim ya da bir erkek isterse pembenin, kırmızının (kadınla anlamsızca eşleştirilen her türlü rengin) en cart, en belirgin tonunu giyebilir. Biz kadın sporcular, mutlaka ki eleştirileceğiz ama bu branş seçimimizden ziyade performansla ilgili olmalı. Yani siz daha önce gelmemiş, görmemiş, izlememişsiniz, şartları bilmiyorsunuz, konu hakkında bilgi sahibi değilsiniz ama yorum yapma hakkı buluyorsunuz kendinizde. Bence her şeyden önce ayıp bir şey. Ayrımcılığın her türlüsüne karşı duracağımızı belirtmek isterim. Biz kadınlar olarak bulunduğumuz her platformda güçlü, kendinden emin, sağlam adımlarla ilerlemeye devam edecek ve her ne iş yaparsak yapalım, en iyi ürünü ortaya koymaya çalışacağız. Ülkemizin kuruluşundan bu yana kadının emeği, alın teri, başarısı destan yazmış, olmaz deneni oldurmuş. İnsanlar sadece bir saniye bunu düşünsün yeterli.

 

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU