Çin'in tamamen yerli üretim ilk nükleer reaktörüne yakıt yüklemesi başlatıldı

Hualong-1 projesinde yaşanan gelişmeler, ülkenin yeni nesil nükleer enerji sistemleri mücadelesinde yakından izleniyor

İşlemin 4 Eylül'de gerçekleştirildiği bildirildi (China National Nuclear Corporation/Facebook)

Çin'de Hualong-1 reaktörünün ilk kez yakıt yüklemesiyle birlikte tamamen yerli üretim nükleer teknolojisinde önemli bir adım attığı belirtildi.  

Bloomberg'in haberine göre Çin Ulusal Nükleer Gücü yaptığı açıklamada, Ekoloji ve Çevre Bakanlığı'ndan faaliyet ruhsatının alınmasının ardından yerli teknoloji kullanılarak ilk yakıt yükleme işinin 4 Eylül'de Fuqing'deki 5 numaralı reaktörde gerçekleştirildiğini duyurdu.

Hualong-1 projesinde yaşanan gelişmeler, bu alanda ABD ve Fransa'yla rekabet eden ülkenin yeni nesil nükleer enerji sistemleri mücadelesinde yakından izleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2019 itibarıyla nükleer enerjide 49 gigavatt'a ulaşan Çin'in bu yıl söz konusu rakamı 50'lere çıkarması bekleniyor.

GlobalData kuruluşu da Çin'in 2022'de nükleer enerji üreticileri listesinde ikinci sırada yer alan Fransa'yı geçeceğini, sonraki 4 yılın ardından da ABD'yi geride bırakacağını öngörüyor.

Dünyada son 30 yılda nükleer santral alanında yaptığı atılımla dikkatleri üzerine çeken Çin, 2030'da 110 nükleer reaktör planıyla bu alanda liderliği hedefliyor.

İlk nükleer enerji reaktörünü 1991'de hizmete alan ülke, 1991-2000'de 3, 2000-2010'da 10, 2010-2018'deyse 30'dan fazla nükleer reaktörün inşasını tamamlayarak elektrik üretimine başladı.

Çin, bu alandaki üç büyük devlet şirketi olan China National Nuclear Corporation (CNNC), China's General Nuclear Coorporation (CGN) ve State Nuclear Power Technology'nin (SNPTC) ortak girişimleri veya yabancı şirketlerden teknoloji transferi yoluyla yapılan reaktörler sayesinde ABD ve Fransa'dan sonra dünyada üçüncü sıraya yükseldi.

 

Independent Türkçe, Bloomberg, AA

DAHA FAZLA HABER OKU