Bilançonun ağırlaştığı İsrail'de korkutan tablo: Grip sezonuyla salgın birleşirse sağlık sistemi çökebilir

Durumu kritik hasta sayısının arttığı İsrail, nüfusa göre yeni vaka oranlarında dünya genelinde birinci sıraya yerleşmişti

Salgında İsrail'de vaka ve can kaybı hızla artıyor (AFP)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında bilançonun ağırlaştığı İsrail'de kışın beklenen grip dalgasının hastanelerin mevcut yükünü daha da ağırlaştırması öngörülüyor.

Arutz Sheva'nın haberine göre İsrail'deki sağlık yetkilileri mevsimsel griple koronavirüs pandemisinin birleşmesi sonucu ülkedeki sağlık sisteminin çökme riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

İbranice yayın yapan Ma'ariv gazetesinden aktarılan habere göre, pazartesi sabahı paylaşılan bir raporda, üst düzey bazı sağlık yetkilileri hastanelerin koronavirüs nedeniyle durumu kritik hastalardaki vaka artışıyla mücadele etmekte zaten güçlük yaşadığını ve mevsimsel grip döneminin başladığı sırada salgının daha da yükselişe geçmesi halinde sistemin sınırlarını iyice zorlayacağını vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'de kamuya ait sağlık kuruluşlarında çalışan doktorları temsil eden Irgun Rofei Ovdei HaMedina'nın (ARAM) yanı sıra Sheba Tıp Merkezi Çocuk Beyin Cerrahisi Bölümü'nün de başkanlığını yapan Dr. Ze'ev Feldman, koronavirüs nedeniyle durumu kritik vakalardaki artış ve yükselen can kayıpları nedeniyle kaygı duyduğunu belirtti.

İsrail'de pazar günü alınan kararla koronavirüs enfekte sayısının yüksek olduğu 40 şehir ve ilçede 12 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Saat 07:00-19:00 arasını kapsayan yasak uyarınca söz konusu bölgelerde temel ihtiyaçları karşılayanlar dışında tüm işletmelerin kapalı kalması kararlaştırılmıştı. Yine yasak kapsamında okulların bu yerlerde kapalı olması da öngörülmüştü.

Son verilere göre bugüne dek 131 bin 970 kişinin koronavirüse yakalandığı İsrail'de can kaybı bin 22'ye ulaştı.

Times of Israel gazetesi geçen gün yer verdiği haberde, İsrail'in nüfus bazında salgından en çok etkilenen ülke olduğunu bildirmişti.

Salgınla ilgili dünya genelindeki verileri günbegün paylaşan Johns Hopkins Üniversitesi'nin elindeki rakamlar, nüfusu tahminen 8,6 milyonu aşan İsrail'de geçen hafta 1 milyon kişiye 199,3 yeni vaka düştüğünü göstermişti.

Genel vaka ve can kaybı açısından salgından en çok etkilenen ülkeler açısından bakıldığındaysa Brezilya'da bu rakam 188, İspanya'da 178, ABD'de 129 ve Fransa'da 80 çıkmıştı.

 

Independent Türkçe, Arutz Sheva, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU