Kuzey Kore lideri Kim, tayfunun vurduğu bölgeyi gezdi: 12 bin parti üyesi yardım çalışmalarına katılacak

Kore Yarımadası'na yeni bir tayfun daha yaklaşıyor

Kuzey Kore yönetimi ülkede  hiç koronavirüs vakası görülmediğini açıklasa da uzmanlar bunu derin şüpheyle karşılıyor. Gözlemciler pandemiye rağmen Kim'in büyük ihtimalle gelecek ay İşçi Partisi'nin 75. yıldönümü için askeri geçit töreni düzenleyeceğini belirtiyor (Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Maysak Tayfunu'nun ülkenin kuzeydoğusunda etkilediği bölgeleri ziyaret etti. Üst düzey bir yerel yetkiliyi görevden alan Kim, başkent Pyongyang'dan 12 bin parti üyesinin felaket bölgesine gönderileceğini açıkladı.

Ziyaret ülkede yaşanan doğal felaketler sonrası Kim ve yardımcılarının bu bölgelere yaptıkları seyahatlarin son halkası.

Bazı uzmanlar, koronavirüs pandemisi ve ABD'nin öncülüğündeki ekonomik yaptırımlar karşısında Kim'in bu adımlarının, ülke içindeki birliği ve imajını güçlendirme çalışması olduğu yorumunu yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) Kim'in geçen hafta Maysak Tayfunu'nun vurduğu Güney Hamgyong bölgesine gittiğini ve kendisine tayfunun bölgede yıktığı binden fazla ev, çitflik ve kamusal yapı hakkında bilgi verildiğini duyurdu.

KCNA, tayfunun Güney ve Kuzey Hamgyong bölgesinde kaç kişinin yaşamını yitirmesine ya da yaralanmasına yol açtığı bilgisini vermedi ancak resmi Rodong Sinmun gazetesi cumartesi günü Kangwon bölgesinde "onlarca kazazede" olduğunu ve yurttaşları tahliye etmekte başarısız görevlilerin "ağır şekilde cezalandırılacağını" yazmıştı.

Felaket bölgesinde üst düzey bir siyasi toplantı düzenleyen Kim'in, iyileştirme çalışmaları için gerekli materyallerin sağlanması amacıyla yetkililerin "genel seferberlik" ilan etmesi gerektiğini ve başkent Pyongyang'dan iktidardaki İşçi Partisi üyesi 12 bin kişilik "elit bir grubun" yardım çalışmaları için Güney ve Kuzey Hamgyong'a gönderileceğini duyurdu.

KCNA ayrıca Kim'in kazadeleri yardımcı olmakta başarısızlıkla suçlanan Güney Hamgyong Bölgesi İşçi Partisi Komitesi Başkanı Kim Song Il'i görevden aldığını da açıkladı.

Bölgeye yeni bir tayfun da yaklaşıyor

Kim cumartesi günkü toplantıda kıyı bölgelerindeki felkaetlere karşı önlemlerin zayıf olduğunu ve kıyı setlerinin düzgün inşa edilmediğini de belirtti. 

Kim geçen ay ülkenin batısında bir baka tayfunun vurduğu bölgeyi ziyaert etmiş ancak zararın büyük olmadığını söylemişti. Kuzey Kore lideri geçen ay da aşırı yağış sonrası yüzlerce ev ve tarım arazisinin sel altında kaldığı felaket bölgelerini teftiş etmişti.

KCNA pazar günü de ülkeye gelecek bir başka tayfuna karşı zarar azaltma önlemleri aldıklarını söylerken Güney Kore Meteoroloji Ajansı,Haisen Tayfunu'nun Kore yarımadasının doğusuna şiddetli yaşış ve rüzgar getireceğini duyurdu.

Japonya'da da Haishen Tayfunu nedeniyle milyonlarca vatandaşına tahliye emri verdi.
 

Independent Türkçe, AP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU