Şimdiye kadar saptanan en büyük kara delik çarpışması, Güneş'ten 150 kat büyük "kozmik bir canavar" yarattı

Çarpışan kara deliklerden biri Güneş’ten yaklaşık 66 kat, diğeri ise 85 kat büyüktü

Gökbilimciler, en büyük kara delik çarpışmasını tespit ettiklerini ve çarpışma sonucunda Güneş’ten 150 kat büyük bir kara delik oluştuğunu açıkladı.

ABD’deki Lazer İnterferometre Kütle Çekim Dalga Gözlemevi (LIGO) ve İtalya’daki Virgo dedektörü tarafından saptanan kütle çekim dalgalarını inceleyen araştırmacılar, çarpışmaya GW190521 adını verdi.

Çalışmada yer alan, Melbourne Üniversitesi'nden astrofizikçi Meg Millhouse, “LIGO ve Virgo işbirliği, yepyeni sistemler keşfetmeyi, bizi şaşırtacak bir şey bulmayı umuyordu. GW190521 kesinlikle bu şaşırtıcı olaylardan biri" dedi.

Söz konusu çarpışma, var olduğu düşünülen ancak sadece dolaylı olarak gözlemlenebilen bir kara delik sınıfı için kesin kanıt sağladı.

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden astrofizikçi Rory Smith, “GW190521, LIGO ve Virgo’nun daha önce gözlemlediğinden daha ağır iki kara deliğin çarpışmasıyla yaşandı” dedi ve ekledi:

Biri güneşten yaklaşık 66 kat, diğeri ise 85 kat büyüktü.

Araştırmacılara göre bu iki kara delik, birbirlerine çarpmadan önce, çağlar boyunca adeta dans etti. Çarpışmanın ardından da kütlesi Güneş’ten 142 kat fazla olan bir kara delik ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu olayın yaydığı kütle çekim dalgaları da evren boyunca dolaşarak Dünya’ya ulaştı ve 2019’da araştırmacıların dedektörlerine yakalandı. Dalgaların içerdiği bilgiler, araştırmacılara kara deliklerin bileşimine dair yeni bilgiler sağladı.

LIGO ve Virgo’nun ortak çalışmasında yer alan, Caltech'ten fizikçi Alan Weinstein, bulgularını şöyle yorumladı:

Bu, keşif araştırmaları ve fizik açısından çok heyecan verici bir buluş.

 

Independent Türkçe, CNET

DAHA FAZLA HABER OKU