Uşşaki Tarikatı lideri olduğu öne sürülen Şağban, çocuğu istismar suçlamasıyla tutuklandı

Bir müridinin 12 yaşındaki kızını istismar ettiği iddiasıyla tutuklanan “Fatih Nurullah” takma adlı Eyüp Fatih Şağban’la ilgili açıklama yapan Pir Seyyid Hasan Hüsameddin Uşşaki Vakfı, Şağban ve sözde tarikatının kendileriyle ilgisi olmadığını belirtti

Eyüp Fatih Şağban, taciz suçlaması ile tutuklandı / Fotoğraf: Twitter

"Uşşaki Tarikatı Lideri’ olduğu iddiasıyla kamuoyunda tanınan “Fatih Nurullah” takma adlı 58 yaşındaki Eyüp Fatih Şağban, çocuğa yönelik cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı.

Akyazı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmaya göre olay şöyle gelişti:

Şağban, Akyazı’da da misafirlerini ve müritlerini kabul ettiği yazlık bir dergahında, burada mürit olan anne ve babasıyla birlikte kalan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu birden fazla kere taciz etti.

Çocuğun babası şikayetçi oldu ve jandarmayla birlikte dergaha gitmesinin ardından diğer müritlerinin saldırısına uğrayan ve linçten zor kurtulan Şağban gözaltına alındı.

Taciz iddialarını pedegoga anlattı

İstismara uğrayan çocuk Sakarya Üniversitesi’ndeki Çocuk İzlem Merkezi’nde görevli pedagoglara yaşadıklarını anlattı.

Tacize uğradığı öne sürülen çocuk, Şağban’ın çay götürdüğü sırada ve baş başa kaldıkları başka zamanlarda kendisini taciz ettiğini,uyuduğu sırada da bu tacizlerin sürdüğünü ancak  korktuğu için bunları bugüne kadar anlatamadığını iddia etti.

Bu ifadelerin ardından Şağban, çıkarıldığı mahkemece çocuğa yönelik cinsel istismar’ suçundan tutuklandı.

Vakıftan açıklama: Sözde tarikatın lideri Sağban’la hiçbir alakamız yok

Bu arada Pir Seyyid Hasan Hüsameddin Uşşaki Vakfı ve Uşşaki Asitanesi, yaptıkları açıklamada vakfın Sultan 3. Murat’ın hocası olan Pir Seyyid Hasan Hüsameddin Uşşaki'yi tanıtmak, hizmetlerini yaşatmak amacıyla 25 asırdan beri yurt içinde ve dışında faaliyet gösterdiği belirtilerek, sözde “Uşşaki Tarikatı Lideri” olarak lanse edilen Sağban’la hiçbir alaka ve ilgilerinin bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca Şağban, ahlak dışı ve devlete karşı olarak nitelendirilen davranışlarından dolayı şiddetle kınandı.

"Devletin kontrol mekanizmalarında olalım" demişti

Şağban bir süre önce sosyal medyada yer alan şu sözleriyle tepki toplamıştı:

Hele İslami devlet olsun, en güzel sarığı biz saracağız, en güzel cübbeleri biz giyeceğiz. Ayasofya açıldı. Sarık ve cübbe de... Vakti gelir. Devletin kontrol mekanizmalarında olalım. Ne idüğü belirsizler karar mekanizmalarına geçince Müslümanlar sıkıntı çekiyor.


Sağban, kendi cemaatini oluşturmuş

İslam Ansiklopedisi’ne göre Uşşaki veya Uşşakiyye tarikatı,günümüzde İran’ın kuzeydoğu ile Afganistan’ın batı bölgelerini kapsayan  Horasan’da doğduktan sonra göçlerle Anadolu’ya geldi ve 16. yüzyılda bilinir hale geldi.

Kurucusunun Kasımpaşa’daki türbesi ardıllarınca da yıllar boyunca merkez olarak bilindi.

Şağban ise İstanbul’da çeşitli grupların sohbetlerine devam ettikten sonra kendi yapılanması kurduğu, etrafına topladığı müritleriyle İstanbul merkez olmak üzere civar illerde ‘sohbet’ adı altında toplantılar düzenleyip ‘zikir’ ve diğer bazı tarikat ritüelleriyle ağını genişletmeye devam ettiği iddia edildi.

 

Independent Türkçe / Hürriyet Gazetesi

DAHA FAZLA HABER OKU