Huzursuz Türk futbolunda, huzur hakkı giderleri var

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Türk futbolunda bugüne kadar, kulüplerin hep nasıl battığı ve ne kadar borçlu olduğu konuşuldu. Yıllardır başarısız yöneticiler ile kulüplerin borçlu hale getirilmesi ve kaybolan milyonlarca euro, aslında ülke ekonomisinin kaybı oldu.

Gelir problemi olmayan Türk futbolunun, gider problemi vardı ve giderler hiçbir denetime tabii tutulmadı.

Ve sonuç olarak, 14,5 milyar TL ile Avrupa'nın en borçlu ligi oldu Süper Lig.

Bunun yanında kulüpleri denetlemekle görevli, harcama limitleri konusunda kuralları koyan ve bu limitlere göre lisans veren Türkiye Futbol Federasyonu'nun giderleri de dikkat çekici.

TFF'nin 1 Haziran 2019-31 Mayıs 2020 dönemiyle ilgili olağan genel kurul öncesi kulüplere gönderdiği faaliyet raporuna göre; futbolun düzenleyici kurumunun da giderleri, gelirlerinden fazla gözüküyor.
 


Rapora göre, TFF'nin yıllık geliri 870 milyon TL iken, gideri 919 milyon TL ve bütçe açık veriyor. Bir önceki yılın gideri ise 785 milyon TL.

Buna göre aslında kulüpler kadar, Türkiye'de futbolun tabana yayılmasını ve gelişimi sağlayacak, futbolun düzenleyici kurumunun da aslında bir harcama limitine ihtiyacı var.
 


TFF harcama limitlerini aşmış

Faaliyet raporuna göre; TFF'nin sadece büro gideri 126 milyon TL. A Milli Takım sürekli personel gideri 55,5 milyon TL olan TFF'nin, personel gideri 95 milyon TL.

Profesyonel futbol giderleri toplam 437 milyon TL iken, sadece 1 yıllık A milli takım gideri 131 milyon TL görünüyor.

Hakem, gözlemci, eğitim, primler ve huzur hakkı kalemlerinde TFF'nin elinin açık olduğu anlaşılıyor. Türkiye'de huzura ermeyen Türk futbolunun, TFF'deki huzur hakkı da dikkat çekici.

Her hafta tartışmaların ortak noktası MHK'nin huzur hakkı 2,1 milyon TL, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun huzur hakkı 1,1 milyon TL, Tahkim Kurulu'nun huzur hakkı ise 881 bin Türk Lira.

Bunların yanında TFF'nin futbol gelişim programlarına harcadığı para ise 15 milyon TL iken, amatör futbola harcadığı para ise 58 milyon TL olmuş.

Amatör futbola harcanan para azalırken, 2018 yılında 65 milyon TL, 2019 yılında 64 milyon TL bütçe ayrılmış.

Rapora göre, Türkiye'de futbolun gelişimi, gençlerin futbola erişimi ve amatör futboldaki yaşanan sorunların azalması için harcanan para, TFF'nin büro harcamalarından daha az. 

Türkiye'de futbola giren paralar, daha çok üstte kalıyor ve alta doğru yayılmıyor. TFF ve hakem tartışmaları, kurulları, kulüplerin borçları, aslında futbol sistemine belli bir konfor alanı yaratıyor. Bu konfor alanı, Türk futbolunun gelişimine de zarar veriyor.

Avrupa'da şampiyonlar ligi gruplarından çıkmayı başarı sayan, Avrupa ve Dünya Kupası finallerine kalmayı mutluluk ile kutlayan bir futbol iklimi var Türkiye'de. Sürdürülebilir olmayan kazanımlar ile yaşamaya çalışıyor Türk futbolu.

Türkiye'de futbol, ne üretiyor, ne de büyüyor, sağlığı bozuk, borcu da giderleri de çok.


Almanya gençlik akademilerine 186 milyon euro harcadı

Bununla beraber, TFF'nin, bölgesel yatırımlar ve projeler ile Anadolu'nun birçok yerinde çocuklara, gençlere ve umut olması gerekirken, daha fazla tartışma ile gündemde kalıyor. 

Almanya, 2019 yılında gençlik akademilerine 186 milyon Euro yatırırken, yaklaşık 870 milyon TL'lik bütçesi olan TFF'nin, bu bütçesinden kaç çocuğun yararlandığı ve kaç yetiştiricinin futbol sisteminin içine girdiği bilinmiyor.

TFF'nin gelirleri, ne TFF yönetimlerinin getirisi, ne de kazanılmış bir başarının karşılığı. TFF gelirleri, sponsorlar tarafından, Türkiye markasına yapılan yatırımlar aslında. Futbol oynamak isteyen, futbolu seven ve bunu meslek olarak düşünen herkesin geliri o gelirler.

Bu yüzden, kulüplere harcama limitleri koyan TFF'nin, aslında kendi için de bir harcama limiti koyması gerekiyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU