Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Beyrut ziyaretinde Lübnanlı sanatçı Feyruz'la buluştu

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından ikinci kez Lübnan'ı ziyaret eden Emmanuel Macron, Feyruz'la yaptığı görüşmeyi "etkileyici ve ender" olarak nitelendirdi

Fotoğraf: twitter/FayrouzOfficial

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, liman patlamasının ardından ikinci kez ziyaret ettiği Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta dünyaca ünlü sanatçı Feyruz ile bir araya geldi.

Beyrut'ta yaptığı görüşmelerin ardından akşam saatlerinde Feyruz'un evine giden Macron, burada 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Edinilen bilgiye göre Feyruz, bu görüşmede Fransa'nın en yüksek resmi onuru olan Fransız Onur Lejyonu'na layık görüldü. 

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, Feyruz'la yaptığı görüşmeyi "etkileyici ve ender" sözleriyle nitelendirdi.

"Feyruz aşk hikayeleridir" diyen Macron, Lübnanlı sanatçıya şarkılarından ve nostaljisinden ne kadar etkilendiğini anlattığını söyledi.

İkilinin görüşmesine basın mensupları alınmazken, Feyruz'un resmi Twitter hesabından fotoğraflar paylaşıldı.

 

Mustafa Edib'e tepki

Macron'un ziyareti sırasında kalabalığın Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Lübnan'ın Berlin Büyükelçisi Mustafa Edib'i protesto ettiği görüldü.

Macron, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ülkenizin başbakanını ben değil ülkedeki siyasi güçler belirliyor" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un bugün Lübnanlı yetkililerle ikili görüşmeler yapması ve patlama sonucu hasar gören bölgeleri ziyaret etmesi bekleniyor.

Beyrut Limanı'ndaki patlama ve hükümetin istifası

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Mişen Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 190 kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve birkaç kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı.

 

Patlamaya ilişkin soru işaretleri ve ihmal iddialarının artması üzerine Lübnan sokaklarında sorumluların cezalandırılması talebiyle gösteriler düzenlenmişti.

Başbakan Hassan Diyab da protestoların üçüncü günü 10 Ağustos'ta istifasını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Avn, Beyrut Limanı'nda patlamaya tepki olarak düzenlenen protesto eylemlerinin ardından 10 Ağustos'ta istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yeni kabineyi oluşturma görevini dün Mustafa Edib'e vermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU