Facebook'tan Avustralya hükümetine rest: Tasarı geçerse kullanıcılar haber paylaşamayacak

Yeni düzenlemeler, yayıncılar ve online platformlar arasındaki finansal anlaşmaları değiştirip yayımlanan haber karşılığı ödeme yapılması şartını getiriyor

Facebook yönetimi, Avustralya'daki tasarının kendilerine iki seçenek bıraktığını belirtti (Reuters)

Avustralya'da medya kuruluşlarıyla online platformlar arasındaki "ödeme" anlaşmazlığını tırmandıran yasa tasarısı Facebook'un restiyle sonuçlandı.

NBC'nin haberine göre sosyal medya devi, Avustralya hükümetinin yayıncılar ve online platformlar arasındaki finansal anlaşmaları değiştirip yayımlanan haber karşılığı ödeme yapılmasına dair düzenlemeleri geçirmesi hainde bu ülkedeki kullanıcıların Facebook ve Instagram'da yerel ya da uluslararası düzeyde haber paylaşımını engelleyeceği tehdidinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rupert Murdoch'ın News Corp Australia şirketi tarafından güçlü bir şekilde desteklenen yeni kuralların Facebook ve Google'ı dijital reklam gelirlerinden daha büyük bir payı haber kuruluşlarına vermek zorunda bırakacağı belirtildi.

Pazartesi gecesi yaptığı paylaşımda, Avustralya'nın Facebook'a "haberleri tamamen kaldırmak ya da yayıncıların açık hiçbir sınır konmadan istedikleri kadar içerik için kendilerinden para talep etmesine imkan tanıyan bir sistemi kabul etmek" gibi iki seçenek bıraktığını kaydeden sosyal medya platformu şu ifadeleri kullandı:

Maalesef ki hiçbir işletme bu şekilde çalışamaz… Bu kanun tasarısının geçmesi halinde, Avustralya'daki yayıncıların ve insanların Facebook ve Instagram'da yerel ve uluslararası haberleri paylaşmalarına izin vermeyi durdurmak mecburiyetinde kalacağız.

Facebook'un küresel haber ortaklıkları birim başkanı Campbell Brown da "Bunun işe yarayıp yaramadığını denedik… Biz de işe yarayabilir bir teklif sunduk… Onların teklifinde savunulamaz çok husus var" dedi.

Haberde ayrıca, Silikon Vadisi'nin medya işletmeleri karşısında gücünü azaltma açısından Avustralya dışında başka hiçbir ülkede bu kadar sert bir girişim olmadığı vurgulandı.
 


Avrupa'da Google'a yönelik çabalar ters tepmişti

Son yıllarda Avrupa ülkeleri söz konusu platformların yayıncı kuruluşlara daha fazla pay vermesi için girişimlerde bulunmuş ancak bu çabalar büyük ölçüde başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

İspanya 2014'te Google'ı Google Haberler'deki başlıklar ve haber özetleri için ödeme yapmaya zorlayan bir yasayı yürürlüğe koyduğunda kuruluşun verdiği yanıt, İspanyol haber kuruluşlarını platformundan kaldırarak bu ülkenin haber endüstrisine darbe indirmek olmuştu.

Almanya ve Fransa da "Google'ı dize getirme" çabalarından sonuç alamamıştı.

 

Independent Türkçe, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU