Trump'ın "tarihteki en harika Japon başbakan" dediği Abe'den sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisini neler bekliyor?

Bazı uzmanlar, Abe’nin ayrılışının Japonya’da “siyasi boşluk” açma riski barındırdığını söylüyor, kimileri de ekonomi politikalarında ciddi bir değişiklik beklemiyor

Abe kararı sonrası Trump'la yaptığı görüşmede, muhatabına iki ülke arasındaki güçlü ittifakın devam edeceği sözünü verdi (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın telefonda yaptığı ikili görüşmede "tarihteki en harika Japon başbakan" sözleriyle övdüğü Şinzo Abe'den sonra dünyanın üçüncü büyük ekonomisinde neler yaşanacağı ve muhtemelen adaylar listesinden kimin yeni lider olacağı merak konusu.

Japon lider Abe'nin, görev süresi Eylül 2021'de sona ermesi beklenirken sağlık sorunları nedeniyle makamını erken bırakma kararı almasının yankıları sürüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'ye açıklama yapan Teneo Intelligence adlı iletişim ve danışmanlık şirketinden Tobias Harris'e göre Abe sonrası Japonya'yı zor bir yıl bekliyor.

Harris başbakanlık makamına gelecek ismi, ulusal güvenlik stratejisinden, ABD ile yürütülen müzakerelere ve yeni savunma programının temel esaslarına kadar geniş çapta tartışmaların beklediğini vurguluyor.

Kasım ayında ABD'de yapılacak seçimleri işaret eden analist, "Bir sonraki başbakanın kendisini Trump'ın yeniden seçilmesine ya da yeni bir yönetimin geçişine hazırlaması da gerekecek" diyor.

Abe'nin sağ kolu Yoşihide Suga'nın adı başbakanlık için ilk sıralarda geçerken, Harris de Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) istikrar ve süreklilik açısından yeni lideri belirlemede hızlı hareket edeceğini ifade ediyor.

Economist dergisinin istihbarat biriminden Asya uzmanı Waqas Adenwala ise Abe'nin ayrılışının Japonya'da "siyasi boşluk" açma riski barındırdığını dile getiriyor:

Abe'nin mevcut yönetimi, güçlü liderliğin yanı sıra önceki yönetimlerin istikrarsızlığının aksine siyasi kargaşaların yokluğuyla tanımlanıyor.

Keiko Üniversitesi'nden Profesör Tomohiko Taniguçi de verdiği röportajda mevcut şartlarda Abe'nin yerine kimin getirileceğini söylemenin güç olduğunu ifade ediyor.

Profesör Tanuguçi, adaylar arasında adı geçen Suga'yı Abe'ye yerel politikalarda önemli destek vermiş "çok çalışkan ve gayretli bir politikacı" olarak tanımlıyor.
 


Oxford Economics Japonya Ekonomisi Başkanı Şigeto Nagai ise Abe'nin yerine her kim gelirse gelsin bu ülkenin ekonomi politikalarında, koronavirüs pandemisinin yol açtığı şok dalgası sürdüğü müddetçe muhtemelen "hiçbir değişiklik" olmayacağını söylüyor.

Nagai, "Ulusal seçimler yaklaşırken iktidardaki LDP'den çıkacak herhangi bir halefin, savunmasız halkı ve şirketleri eşi benzeri görülmemiş felaketten korumak için aktif mali politikaları devam ettirmekten başka seçeneği yok" diyor.

Japon Merkez Bankası'nın kurumsal finansı ve mali piyasaların istikrarını desteklemeye yönelik "ne gerekiyorsa yapalım" yaklaşımının devam edeceği öngörüsünde bulunan Nagai, "eskimeyle mücadele için mali düzenlemelere gitmek gibi uzun süredir çözüm bekleyen yapısal meselelere gelince, yeni girişimleri hayata geçirmek için doğru zaman olmadığını" vurguluyor.

Öte yandan Kyodo haber ajansının yaptığı bir anket, eski Savunma Bakanı Şigeru İşiba'nın Abe'nin muhtemel halefleri arasında en rağbet gören isim olduğunu gösteriyor.

İşiba ve Suga dışında adaylar listesinde LDP Politika Araştırmaları Konseyi Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Fumio Kişida'nın da adı geçiyor.

Parti içindeki liderlik oylamasının 14 Eylül'de gerçekleşmesi, 17 Eylül'de de parlamento oturumunda yeni ismin onaylanması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU