Wikipedia'da skandal: İskoçça bilmeyen genç, o dildeki başlıkların yarısını yazmış

Olayı ortaya çıkaran Reddit kullanıcısı, “Bence bu kişi, İskoç diline tarihteki herkesten daha çok zarar verdi” ifadelerini kullandı

Amerikalı bir genç, platformda İskoç dilinde 27 bin başlık girmiş (Pixabay)

Dünya çapındaki birçok dilde yayın yapan online ansiklopedi Wikipedia’nın güvenilirlik sorunu şok edici bir olayla gündeme geldi.

ABD’li bir gencin, Wikipedia’da bilmediği bir dilde yaklaşık 27 bin başlık girdiği ortaya çıktı. İskoç dilinde girilen binlerce başlığın, platforma duyulan güveni sarsabileceği bildirildi.

Platformda iskoç dilinde birçok içerik bulunuyor. Başlıkların yüzde 49’unda ise yerel dili bilmeyen gencin imzası yer alıyor.

Wikipedia başlıklarını AmaryllisGardner kullanıcı adıyla giren genci, Ultach isimli bir Reddit kullanıcısı fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kullanıcının aktardığına göre 19 yaşındaki genç, 27 bin başlığın yanında 200 bine yakın düzenleme de yaptı.

AmaryllisGardner’ın girdiği içeriklerin çoğunda sözcüklerin yanlış yazıldığını ve dil bilgisi kurallarına uyulmadığı ifade edildi.

Somag News’e göre kullanıcının, İngilizce cümleleri İskoç diline çevirmek için Google Translate gibi bir uygulama kullandığı düşünülüyor.

Olayı ortaya çıkaran Reddit kullanıcısı, “Bence bu kişi, İskoç diline tarihteki herkesten daha çok zarar verdi” ifadelerini kullandı.

AmaryllisGardner ise eleştirilere Wikipedia’dan cevap verdi ve pişmanlık duyduğunu söyledi:

Başladığımda 12 yaşında bir çocuktum. O yaşta geliştirdiğiniz alışkanlığın sağlıksız ve faydasız olduğunu göremiyorsunuz.


Independent Türkçe, Somag News, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU