Muhafazakar moda nedir ve neden ana akım olmaya başladı?

Bilmeniz gereken her şey bu yazıda...

Muhafazakar moda popülaritesi artan ve kalıp yargıları yıkmaya çalışan bir endüstri

The Independent

Muhafazakar giyim, Saint Lauren’in göğüs dekoltesi ve Jacquemus’un kısa şortları gibi en son moda trendleriyle çelişiyor görünse de daha kapalı görünümler giderek çok daha popüler oluyor.

Google üzerinden muhafazakar modaya dair hızlı bir araştırma yaptığımızda 149 milyon sonuçla karşılaşıyoruz. Pinterest İngiltere raporlarına göre bu terime dair yapılan araştırmalar 2019’un başından bu yana yüzde 500 arttı.

Ayrıca küresel muhafazakar moda pazarının milyarlar değerinde olduğu söyleniyor ve bu rakam gittikçe artıyor.

State of the Global Islamic Economy raporuna göre dünyadaki muhafazakar moda piyasası 2020’ye gelindiğinde 226 milyar sterlinden (1 trilyon 700 milyar tl) büyük olabilir.

Youtube videolarından High Street koleksiyonlarına ve tasarımcı podyumlarına kadar muhafazakar moda her yerde.

Ancak tam olarak nedir ve neden bu kadar popüler oldu?

Bu yazıda bilmeniz gereken her şeye değineceğiz.

“Muhafazakar moda” ne anlama geliyor? 
 


Muhafazakar moda terimi farklı şekillerde yorumlanabilir. Ancak genelde vücut hatlarını vurgulamak yerine gizleyen giyim tarzını anlatmak için kullanılıyor.

Bu tür giyim başörtüsü ve burka içerebilir ve aynı zamanda muhafazakar biçimde tasarlanmış üst giyim kıyafetler, pantolonlar, ceketler ve elbiseler de bu terim altında sınıflandırılıyor.  

Bu şekilde giyinme kararı dini ya da kültürel sebeplerden kaynaklanabileceği gibi daha mütevazi ve estetik bir görüntü elde etmek için de tercih edilebilir.

Nasıl bu kadar popüler oldu? 
 


Muhafazakar modanın yükselişi özellikle genç dindar kadınların daha şık giyim seçeneklerine duyduğu ihtiyaçla ortaya çıktı.

Giderek artan sayıda Müslüman tasarımcı ve sosyal medya yıldızları insanları etkileyerek ve online mağazalar kurarak moda pazarında gördükleri boşluğu doldurmaya karar verdi.

Instagram Maria Alia, Habiba da Silva ve Dian Pelangi gibi muhafazakar moda öncüleriyle dolu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Avustralya, Dubai, Mısır, Kuveyt ve Ürdün'de defileler düzenleyen ve Instagram’da yaklaşık 5 milyon takipçiye sahip Pelangi’yi Business of Fashion isimli dünya çapındaki websitesi, "Küresel Müslüman moda dünyasının yetenek ve başarı örneği” şeklinde tanımladı.

Pelangi ayrıca Wardah Beauty kozmetik ürünlerinin marka yüzü ve 2012’de kendisine ilham veren Müslüman kadınlara ait High Street koleksiyonunun yer aldığı kitabı Hijab Street Style’ı çıkardı.

2007'de piyasaya sürülen mütevazı moda markası Aab'ın Kurucu Ortak Direktörü Altaf Alim, daha önce The Independent'a yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Günümüzde bireysellik kavramı el üstünde tutuluyor ve sosyal medya insanların bireyselliklerini ifade etmeleri için kilit bir platform oldu. Eski tesettür giyim tarzı demode ve sıkıcıydı ve bu sebepten muhafazakar moda sektörü ortaya çıktı. Bu sektörün kişiliği vurgulamanın yanı sıra muhafazakar silüete sahip elbiseler tasarlayan küçük ölçekli sanayi işletmeleri olarak başladığını söylemek yanlış olmaz. Bugünse bağımsız tasarımcılardan High Street stiline kadar birçok seçenek var. Tüketicinin seçim yapma imkanının olması her zaman iyi bir şeydir.”

Bu konu neden ana akım moda endüstrisinin gündeminde? 
 


Popülaritesi artan ve ayrıca kalıp yargıları yıkmaya çalışan muhafazakar moda bir endüstriye dönüştüğünde maddi kazancın elde edileceği kesin.

Ancak, bu sektörün boyutları olay ve rakamların ötesine uzanıyor.

Yıllar içinde pek çok ana akım moda markası da muhafazakar modaya yönelik iş yapmaya ve bu sektördeki kampanyalarını daha kapsayıcı hale getirmeye çalışarak müşteri taleplerine yanıt verdi.

2014’te DKNY, kendi parçaları arasından muhafazakar giyime uygun olanları seçerek hazırladığı Ramazan koleksiyonunu piyasaya sürerken, 2015’te H&M markası ilk tesettürlü modeli Mariah Idrissi'yi tanıttı.

Son yıllarda, 20 yaşındaki Halima Aden gibi Müslüman modeller, dünyaya tesettürlü kadınların şık olabileceğini gösteriyor.

2016’da, Aden, Miss Minnesota Güzellik yarışmasının ilk tesettürlü yarışmacısıydı ve o dönemden beri moda haftalarında görünmeye başladı. Ayrıca, 2018’de 102 yıllık tarihe sahip British Vogue dergisinin kapağını süsleyen ilk tesettürlü model oldu.

Muhafazakar modanın kendi Moda Haftası bile var. 2017'de Londra, dini veya kültürel kimliğe bakılmaksızın herkesin beğenisini kazanabileceğini kanıtlayan çeşitli lüks ve çağdaş muhafazakar moda markalarının yer aldığı ilk Muhafazakar Moda Festivali'ne ev sahipliği yaptı.

Muhafazakar kıyafetleri nereden alabilirsin? 
 


Ana akım High Street markaları ve tasarımcı etiketleri muhafazakar moda piyasasına hitap etmeye başlıyor.

2018’de H&M, küresel tüketiciyi çekmek için LTD Koleksiyon adıyla muhafazakar giyim koleksiyonunu sundu.

H&M'in tasarım sorumlusu Pernilla Wohlfahrt, markanın müşteri ilgisine karşılık verdiğini söyleyerek şunları ekledi: Bugün H&M 69 pazarda yer alıyor ve faaliyet gösterdiğimiz tüm pazarlarda farklı ve kapsayıcı olmak istiyoruz. Herkese bir şeyler sunabilmek istiyoruz.

Son zamanlarda, online perakendecilik şirketi ASOS da, muhafazakar moda koleksiyonu Verona Collection’ı tanıtarak bu yeni markanın ABD’deki Macy’s mağazalarında satışa açık olduğunu kaydetti.

Ruh sağlığı ve güzellik blogger’ı Asha Mahmud, başörtüsünden, uzun elbiselere, büyük beden tişörtlere kadar her şeyi giyerek marka için bir model oldu.

Verona Koleksiyonu Direktörü Hasan Mavci, “ASOS’la ortaklığımız Verona koleksiyonu ve muhafazakar moda endüstrisi için büyük bir dönüm noktasıdır. Bu koleksiyonu ASOS’la birlikte özenle hazırladık ve ilham vereceği fırsatlar konusunda heyecanlıyız” ifadelerini kullandı.

Muhafazakar giyim koleksiyonları sunan diğer markalar arasında Nike, American Eagle ve online mağazalar arasında The Modist bulunuyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/fashion

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU