HDP’li Oluç'tan Bakan Koca'ya: Siz Van'ın Batman'ın sağlık bakanı değil misiniz?

HDP Grup Başkanvekili Oluç, Musa Orhan'ın yargı tarafından korunduğunu belirterek, "Kürt halkının tekil değil, sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu bir kez daha gördük" dedi

Saruhan Oluç / Fotoğraf: HDP Basın

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Batman'da yaşamına son veren 18 yaşındaki İpek Er'e yönelik "nitelikli cinsel saldırı" suçlaması ile hakkında dava açılan ve tutuklandıktan sonra tahliye edilen Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tahliyesine ilişkin konuşan Oluç, Orhan’ın sosyal medyada gelen tepkiler üzerine tutuklandığını aktardı.

"Kimdir Musa Orhan’ı koruyanlar?"

Orhan’ın "İstediğin yere şikayet et, ban bir şey olmaz" şeklindeki sözlerine dikkati çeken Oluç, "İpek Er’in acılı annesi,  'O devlete ve belindeki silaha güvendi' dedi. Gerçekten devlet ve iktidar himaye ediyor. Kimi himaye ediyor? Kürde saldıranı, tecavüz edeni himaye ediyor. Eğer Kürt'seniz, 'size adalet yok' diyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargının Musa Orhan'ı koruduğunu savunan HDP'li oluç, şunları kaydetti:

Kimdir Musa Orhan'ı koruyanlar? Bu cezasızlık ve himaye etme politikasının sonucu nereye varacak sormak istiyoruz. Musa Orhan'ın suç ortakları var mı, varsa kimlerdir? Kaç Musa Orhan daha vardır, iktidarın himayesinde olan ve cezasızlık politikasıyla korunan? Yargı neden sahip çıkmıştır, asker ve sivil bürokrasi mi yargı mı korumuştur Musa Orhan'ı. Kürt halkının tekil değil, sistematik bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu bir kez daha gördük.

"Nasıl bir sorumlulukla hareket ediyorsunuz"

Pandemi sürecinde eksik ve yanlış önlemler nedeniyle vakaların arttığını belirten Oluç, sürecin şeffaf yürütülmediğinin ve özellikle bölge illerinde durumun ciddi olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanı'nın açıkladığı verilerin doğru olmadığı yönünde iddiaların olduğunu ifade eden Oluç, devamında şunları söyledi:

Ankara, İstanbul, Diyarbakır tabip odalarının açıkladığı rakamlar, bakanlığın verilerinin doğru olmadığı açıkça görülüyor. Batman'da çok ciddi bir tablo ile karşı karışıyız. Filyasyon ekipleri doğru dürüst çalışmıyor. Devlet hastanesinde yer kalmamış durumda. Sadece Batman değil, Hakkari'de de durum vahim. Durumu sağlık bakanına soruyoruz, İstanbul, Ankara ve İzmir'in bakanısınız da, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Van'ın sağlık bakanı değil misiniz? Nasıl bir sorumlulukla hareket ediyorsunuz.

"Bulunan petrol, doğalgaz sözleri hepsi gaz olup uçtu"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak Karadeniz'de doğalgaz rezervinin keşfedildiği açıklamasını da değerlendiren Oluç, iktidarın bu yöndeki geçmişte yaptığı açıklamaları hatırlattı.

İktidarın şapkadan tavşan çıkarma iktidarı haline dönüştüğü ileri süren Oluç, "2010’dan 2020’ye kadar hangi doğal kaynakların keşfini bu iktidar açıklamış. 2010 referandum öncesinde Cudi Dağı'nda petrol bulunmuş. 30 Mart 214 yerel seçimlerinden önce Diyarbakır'da kaya gazı bulunmuş. Bitmiyor 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı seçiminde 16 Mayıs 2018'de Mardin ve Şırnak'ta petrol bulduklarını açıklamıştı bu iktidar. Ne oldu bu sözler, bu bulunan petrol, doğalgaz sözleri, hepsi gaz olup uçtu" diye konuştu.

"14 başvuru yaptık hala değerlendirmeye alınmadı"

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) başkanına seslenerek peşini bırakmayacaklarını belirten Oluç, sözlerini şöyle tamamladı:

Bak RTÜK Başkanı, senin hakkında araştırma önergesi verdik, basın toplantısını yaptık. Senin peşini bırakmayacağız RTÜK Başkanı. Haziranı ayından bugüne kadar 14 tane başvuru yaptık. RTÜK bizim başvuruları hala kurulunda görüşmeye almadı. RTÜK Başkanı başvurularımızın görüşülmesini engelliyor. Başvurularımızı değerlendirmek zorundasın. Yandaş ve iktidara yakın kanallarda HDP ve yöneticileri hakkında hakaret, iftira ve yalan haber yapılıyor. RTÜK Başkanı olarak kurul gündemine almak zorundasınız.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU