Avustralyalı bilim insanları: Sığırların poposuna göz çizin

"Aslanlar iz sürerek ve tuzak kurarak avlanan avcılardır. Avlarını sürpriz şekilde yakalarlar. Dolayısıyla bir ineğin onlara baktığını zannetmeleri avı terk etmelerini sağlayabilir"

Araştırmacılar göz çizdiği sığırlardan biri (Cameron Radford/Yeni Güney Galler Üniversitesi, Sidney)

Sığırların popolarına göz çizmek, ilk bakışta şaka sanılabiir. Ama aslında Güney Afrika'daki çiftçilerin hayvanlarını aslanlar ve diğer yırtıcılardan korumak için başvurduğu bir yöntem.

Söz konusu uygulamanın, yırtıcılara ateş etmek gibi acımasız, sığırların bulunduğu alanı kapatmak gibi pahalı yöntemlerden daha iyi bir alternatif olduğu düşünülüyor.

Sidney'deki Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı çalışmanın yazarı Neil Jordan konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Aslanlar iz sürerek ve tuzak kurarak avlanan avcılardır. Avlarını sürpriz şekilde yakalarlar. Dolayısıyla bir ineğin onlara baktığını zannetmeleri avı terk etmelerini sağlayabilir.

Araştırmacılar, aslan saldırılarıyla mücadele eden 14 sürüdeki sığırları boyamak için Okavango Deltası'ndaki çiftçilerle birlikte çalıştı.

Son dönemde aslanların saldırısına uğradığı bildirilen sürülerdeki sığır sayısı 6 ila 110 arasında değişiyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her sürüdeki hayvanların üçte birinin poposuna göz deseni, üçte birinin poposuna da basit bir çarpı işareti çizildi. Geri kalan hayvanlara herhangi bir işaret konmadı.

Çalışmayı tamamlayan bilim insanları, poposuna göz çizilen sığırların hayatta kalma olasılığının diğer iki gruptan fazla olduğunu tespit etti.

4 yıl süren çalışma sonucunda poposuna göz çizilen hiçbir sığır avcılar tarafından pusuya düşürülmezken, boyasız 15 hayvanla çarpı işaretli 4 hayvan öldürüldü.

"Çarpı işaretleriyle boyanan sığırların hayatta kalma olasılığı da boyasızlardan fazlaydı" diyen Jordan, bulguları şöyle yorumladı:

Göz çizilen sığırların avlanmama ihtimali diğerlerine göre epey yüksekti. Ama çarpı işaretlerinin boyasız kalmaktan daha iyi olduğunu gördük. Bu beklemediğimiz bir şeydi.

Yeni Güney Galler Üniversitesi, Avustralya Taronga Koruma Vakfı ve Botsvana Avcı Koruma derneğinden araştımacılar, bulgularını bu ay, hakemli bilimsel dergi Communications Biology'de yayımladı.

 

Independent Türkçe, CNET, Yeni Güney Galler Üniversitesi, Sidney

DAHA FAZLA HABER OKU