Reuters: Macron, Lübnan'da reform için yol haritası belirledi

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lübnan'ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, patlamaya neden olan yolsuzluk ve ihmaller konusunda reforma gidilmediği takdirde fon sağlanmayacağını söylemişti

Fransa Cumhurbaşkanı, 180 kişinin ölümüne neden olan patlamanın ardından Beyrut'u ziyaret etmişti / Fotoğraf: AFP

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnanlı politikacılar için dış yardımın aksaması ve ülkeyi pek çok krizden kurtarması için gerekli siyasi ve ekonomik reformları ele alan bir yol haritası hazırladı.

Reuters'a konuşan Lübnanlı bir siyasi kaynak, Fransa'nın Beyrut büyükelçisinin iki sayfa halinde gelen ve Reuters tarafından "öneri belgesini" teslim ettiğini, Elusee Sarayı'ndaki diplomatik bir kaynağın ise Lübnanlı taraflara hiçbir belge teslim edilmediğini, Fransa Dışişleri Bakanlığından bir yetkilinin konuya ilişkin yorum yapmayı reddettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belgede yer alan gerekli reformlar arasında Merkez Bankası'nın denetlenen denetimi, acil reformları uygulayabilecek geçici bir hükümet kurulması ve bir yıl içinde erken yasama seçimlerinin yapılması yer alıyor.

Fransız medyası, "Öncelik, Lübnan'ı krizine daha da sürükleyecek bir güç boşluğundan kaçınmak için bir an önce bir hükümet kurmaktır" diyor.

Medyada değinilen acil ilgiye muhtaç dört alan, insani yardım, 4 Ağustos'ta Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamadan sonra Kovid-19 salgınıın ele alma ve yeniden yapılanma, siyasi ve ekonomik reformlar ve parlamento seçimleri olarak aktarıldı.

Fransız medyası, Ulusalararası Para Fonu (IMF) müzakerelerinde ilerleme, Birleşmiş Milletler'in son haftalarda Lübnan'a vaat edilen uluslararası insani yardım fonlarına yönelik denetiminin yanı sıra limanda büyük miktarlarda  patlayıcı ve güvensiz depolanmış maddenin neden yıllardır patladığına dair tarafsız bir soruşturma çağrısında bulundu.

Macron'un ziyareti sonrası gelişen süreç

Fransa Cumhurbaşkanı patlamanın yaşandığı Beyrut'a yaptığı ziyarette, yolsuzluk ve ihmallerle mücadele reformları uygulanmadığı takdirde Lübnan devletine fon sağlanmayacağını belirtmişti.

Lübnanlı siyasi bir kaynak, Macron'un o tarihten bu yana ülkenin mezhepsel güç paylaşım sistemi kapsamında önde gelen siyasi liderlerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptığını söylemişti.

Macron'un 1 Eylül'de Beyrut'a bir ziyaret daha yapması bekleniyoörr.

Fransa'nın sunduğu yol haritasında, ülkede kamu fonlarını tüketen ve elektrik sorununu çözüme kavuşturamayan enerji sektöründe derhal ve eksiksiz bir inceleme ve reform yapılması gerektiğine yönelik öneriler yer alıyor.

Hizbullah ve müttefiklerinin desteğiyle ocak ayında iktidara gelen Lübnan'ın görevdeki geçici hükümeti, reformlarla ilgili çıkmaz ve finan sektöründeki kayıpların devasa boyutlara ulaşmasından kaynaklı anlaşmazlık nedeniyle IMF ile kurtarma paketi görüşmelerinde ilerleme kaydedemedi.

Lübnan hükümeti, 180'den fazla kişinin ölümüne ve 6 bin kişinin yaralanmasına neden olan Beyrut Limanı patlamasından sonra bu ay istifa etmişti.

Derin bir mali krize yol açan yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle ülkede iktidar aleyhine protestolar patlak vermişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU