BM: Dünyada 463 milyon çocuğun uzaktan eğitime erişimi yok

Uzaktan eğitime ulaşamayan çocukların dünya ortalaması ise yüzde 31 düzeyinde

UNICEF raporunda hükümetlerden, okulların güvenli şekilde yeniden açılmasına öncelik verilmesi istendi (AFP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yapılan bir araştırma, Kovid-19 salgınında yaygın şekilde okulların kapanmasıyla birlikte dünya genelindeki ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin en az üçte birinin uzaktan eğitime erişimi olmadığını ortaya koydu.

Yayımlanan raporda dünyada yaklaşık 463 milyon çocuğun uzaktan eğitim için gerekli ekipmana veya elektronik cihazlara erişimi olmadığı hesaplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Çocuk Fonu İcra Direktörü Henrietta Fore, "Okulları Kovid-19 nedeniyle kapanan en az 463 milyon çocuk için uzaktan eğitim diye bir şey yoktu. Eğitimi aylarca tamamen kesintiye uğrayan çocukların sayısı küresel eğitim açısından acil durum teşkil ediyor. Bunun etkileri önümüzdeki on yıllarda ülke ekonomilerinde ve toplumlarında hissedilebilir." dedi.

BM, dünya çapında pandemi nedeniyle bir buçuk milyar çocuğun okulların kapanmasından ya da tecrit önlemlerinden etkilendiğini tahmin ediyor.

Raporda, çocukların uzaktan eğitime erişimindeki coğrafi farklılıkların altı çizilerek Avrupa ülkelerinin Afrika veya Asya'nın bazı bölgelerine göre daha az etkilendiği ifade edildi.

Yaklaşık 100 ülkeden toplanan verilere dayanan raporda, lise çağındakiler de dahil öğrencilerin uzaktan eğitim için gerekli ev bazlı teknoloji ve ekipmana erişimi ölçüldü. Bu veriler arasında internete, televizyona ve radyoya ayrıca ders programlarına erişime bakıldı.

UNICEF raporuna göre, uzaktan eğitim için yeterli erişime sahip olan çocuklar bile evde iyi bir çalışma alanının olmaması, aile için başka işler yapma baskısı veya bilgisayar sorunları ortaya çıktığında teknik desteğin olmaması gibi başka engellerle karşılaşabiliyor.

En olumsuz etkilenen bölge Sahra Altı Afrika'sı

Dünyanın dört bir yanındaki uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin 67 milyonu Doğu ve Güney Afrika'da, 54 milyonu Batı ve Orta Afrika'da, 80 milyonu Pasifik ve Doğu Asya'da, 37 milyonu Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da.

ABD ve Kanada için veriler raporda yer almazken en olumsuz etkilenen bölgenin neredeyse öğrencilerin yarısının uzaktan eğitime erişemediği Sahra Altı Afrika'sı olduğu belirtildi.

UNICEF, hükümetleri "tecrit önlemlerini hafiflettikleri sırada okulların güvenli bir şekilde yeniden açılmasına öncelik vermeye", "bunun mümkün olmaması halinde de kaybedilen eğitim süresinin telafisini yapmaya" çağırdı.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews, UNICEF

DAHA FAZLA HABER OKU