Shakespeare'in sonelerini inceleyen araştırmacılar: Oyun yazarı kesinlikle biseksüeldi

Akademisyenler oyun yazarının sonelerini yeniden düzenledi ve her birinde hitap ettiği kişileri analiz etti

Shakespeare, Kral Lear, Othello, Hamlet gibi tiyatro oyunlarının yazarı (AFP)

Araştırmacılar, Williams Shakespeare’in sonelerinin yeni analizinde yazarın aslında biseksüel olduğuna dair kanıt bulunduğunu öne sürdü.

Bu yıl yayımlanacak yeni kitapta yer alacak yeni bulgular görünüşe göre, ozanın Anne Hathaway'le 34 yıllık evliliği boyunca hem erkeklerle hem de kadınlarla ilişki yaşadığına işaret ediyor.

The Telegraph'ın haberine göre, Profesör Sör Stanley Wells ve Dr. Paul Edmondson Shakespeare'in 1609 baskısından 154 sonesini en muhtemel yazılma sıralarına göre yeniden düzenledi.

Yazarın oyunlarından soneler ekleyen akademisyenler, 1578'den sonraya uzanan 182 soneye ulaştı.

Uzun süredir varlığını koruyan Shakespeare'in “Fair Youth”a (Shakespeare'in sonelerinde geçen isimsiz genç erkek) takıntılı olduğu ve “Dark Lady” (Karanlık Leydi) tarafından baştan çıkarıldığı düşüncelerinin yanlış olduğu sonucuna varan araştırmacılar, bunun yerine karakterlerin birçok kişiye atıfta bulunmak için kullanıldığını öne sürdü.

Dr. Edmonsdson, "Sonelerin bazılarında kesinlikle erkek bir özneye hitap eden cinsellik dili, Shakespeare'in biseksüel olduğuna dair kuşkuya yer bırakmıyor" dedi. 

1980'lerin ortasından bu yana Shakespeare'in eşcinsel olduğu düşüncesi rağbet görür hale geldi. Ancak evliydi ve çocukları vardı.

Bu sonelerden bazıları bir kadına ve diğerleri bir erkeğe hitap ediyor. Biseksüel nitelemesine dönmeyi istemek epey özgün bir şey gibi görünüyor.

Shakespeare'in cinselliği yıllardır akademisyenler arasında ilgi kaynağı. 

 

 

Tartışma en son 2014'te alevlenmiş ve Sör Brian Vickers'in yorumlarına katılmayan Profesör Wells yine tartışmaya dahil olmuştu.

University College London'da misafir öğretim üyesi olan Vickers, Times Literary Supplement'teki kitap incelemesinin Shakespeare'in 119 sonesinin "esasen eşcinsel bağlamda" yazıldığını söylemesinin hatalı olduğunu ileri sürmüştü.

Profesör Wells buna şu ifadelerle itiraz etmişti:

Adı William olan bir şair, kederli ve utanmadan cinsel samimiyetin şiirlerini yazarken 'will' sözcüğüyle kelime oyunu yapar, 135. sonede 13 kere (...) Kendi deneyimlerinin derinliklerinden yazıyor olabileceği sonucuna varmak mantıksız değil.

All the Sonnets of Shakespeare (Shakespeare'in Tüm Soneleri), Cambridge University Press (Cambridge Üniversitesi Yayınevi) tarafından 10 Eylül'de yayımlanacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU