Sudan'da 151 hakim, devrik lider Ömer el-Beşir'le irtibatlarından dolayı görevden alındı

Sudan'da Beşir dönemindeki yolsuzlukları ortaya çıkarmak için Egemenlik Konseyi tarafından kurulan komite, üniversite ve resmi kurumlarda birçok görevden alma gerçekleştirdi

Fotoğraf: Twitter

Sudan'da farkı mahkemelerde görev yapan 151 hakim görevden alındı.

Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nin başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, 151 hakimin, devrik Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'le bağlantıları olduğu gerekçesiyle görevden alındığını duyurdu.

Komitenin sözcüsü Salah Mana, Beşir'in partisi Ulusal Kongre Partisi'ne ait beş adet para transferi fonunun geri alınıp Maliye Bakanlığına aktarıldığını söyledi.

Mana, "Ulusal Kongre Partisi lideri Al Hac El Manan'ın sahibi olduğu Nil Bankası yönetim kurulunun dağıtılmasına karar verildi" açıklamasını yaptı.

Sözcüye göre komite, bankanın idari yönetiminden altı, Sudan Havayolları çalışanı 30, Enerji ve Madencilik Bakanlığından 341, Sudan Maden Kaynakları Şirketi'nin 55 çalışanı ve 6 sivil havacılık kurumu çalışanının, devlet kurumlarından ihraç edildiğini bildirdi.

Mana, komitenin Afrika Dünya Üniversitesi'nden bazı profesörlerin ve eski rejimin sembolü olarak Sudan merkezli bölgesel bir üniversite olan Sudan Mütevelli Heyeti üyelerinin sözleşmelerini feshettiğini duyurdu.

Komite, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve üyelerini görevden alma ve yeniden şekillendirme kararı almıştı.

Basın toplantısında, komitenin Kuzey Darfur Eyaleti'nde maliye bakanlığına devredilen çok sayıda kuruluşun mal varlıklarını ülke dışından elde ettiğini, iki şirketin arazi, gayrimenkul ve hisselerini geri aldığını, çeşitli kurum ve bakanlıklarda çalışan bir takım personelin hizmetlerini sonlandırdığı duyuruldu.

10 Aralık'ta Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan, devrik Cumhurbaşkanı Beşir rejiminin "yetkilendirme etkilerini ortadan kaldırma, yolsuzlukla mücadele ve fonladı geri alma amaçlı" bir komite kurma kararı almıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU