Türkiye Bloomberg Sefalet Endeksi'nin dördüncü sırasında

İşsizlik ve enflasyonu birlikte ölçen Bloomberg Sefalet Endeksi sıralamasında yüzde 8 milyon enflasyona sahip Venezuela birinci, yüzde 20'ye dayanan enflasyona sahip Türkiye dördüncü sırada

ABD'li iktisatçı Arthur Okun tarafından geliştirilen ve 62 ülkenin işsizlik ile enflasyonunu birlikte ölçen Bloomberg Sefalet Endeksi açıklandı. 

Buna göre yüzde 8 milyonu aşan enflasyonla birinci sıraya oturan Venezuela’yı sırasıyla Arjantin, Güney Afrika, Türkiye ve Yunanistan izledi. 

2018 yılının endeksinde 26,8 puanla dördüncü sırada yer alan Türkiye, 2019’da 30,2 puanla yine dördüncülüğü korudu. 

Beş yıldır yayınlanan endeksin ülke sıralamasında ilk beş ülke beş yıldır değişmiyor. Endekste bu ülkeler için “Çok yoğun ekonomik gerilim ve fiyat artışlarını dizginlemek ve insanları istihdama katabilmek için yetersiz gelişim var” ifadesi kullanıldı. 

2018 enflasyon oranı yüzde 20,3 seviyesinde açıklanan ve bu verisi son 16 yılda ilk kez yüzde 20 üzerine çıkan Türkiye’nin mart ayı enflasyonu ise yüzde 19,71. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ise Ocak 2019’da işsizlik, geçen yılın aynı ayına göre 3,9 puan artışla yüzde 14,7 oldu.

Venezuela, 2016’dan bu yana ekonomi verisi paylaşmazken, analistlerin tahminleri de değişiklik gösteriyor. Bloomberg’in Cafe Con Leche Endeksi’ne göre mevcut enflasyon yüzde 219 bin 900. 

İşsizliğin yükselmesi geliri olmayanların sayısının arttığını, enflasyonun yükselmesi yaşamın pahalandığını gösterdiği için endeksin yükselmesi sefaletin arttığına işaret ediyor. 

Önceki yılların hesaplamasında resmi veriler kullanılırken, bu yılın sonuçlarına Bloomberg’in ekonomistler arasında düzenlediği anketler de eklendi. 

“En iyiler” listesinin zirvesi Tayland 

“Sefaletin” en düşük olduğu ülkelere bakıldığında ise Tayland, geçen sene olduğu gibi bu sene de 2,1 puanla birinci sırada. Tayland’ı ikinci sırada 3,1 puanla İsviçre takip ederken Japonya ve Singapur 3,3 puanla üçüncülüğü paylaşıyor. 

Bu ülkelerin 2018 endeksine baktığımızda Singapur, 2,5 puanla ikinci sırada, Japonya 3,4 puanla üçüncü sırada ve İsviçre 3,6 puanla dördüncü sıradaydı. 

ABD, sefaletin en düşük olduğu ülkelerde 19’ncu sıradan 13’e yükselirken, Rusya, sefaletin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında 17 basamak geriledi. 

 

Bloomberg / Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU