TikTok, Trump'ın yasağına karşı yasal işlem başlatacak

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı alıcı bulunmadığı takdirde Çin menşeli uygulamanın ülkedeki faaliyetlerini yasaklamaya hazırlanıyor. Hindistan'da yasak olan uygulama için Avustralya'nın da benzer karar alması gündemde

ABD Başkanı Trump, "Microsoft ya da başka bir firmaya satılmadığı takdirde, TikTok'u 15 Eylül'de kapatacağız" ifadesini kullanmıştı / Fotoğraf: Twitter

Çin menşeili kısa video uygulaması TikTok'tan yapılan açıklamada, yaklaşık bir yıldır ABD Başkanı Donald Trump'la iletişim kurmaya çalışıldığı ancak yasal süreç eksikliği yaşanarak ‘’gerçeklerle ilgilenmeyen’’ bir yönetimle karşılaşıldığı savunuldu.

"Kullanıcı bilgileri Çinli yetkililerle paylaşılmıyor"

TikTok video uygulamasında kullanıcı verilerinin Çinli yetkililerle paylaşılmadığı öne sürülen açıklamada ayrıca ‘’Hukukun üstünlüğünün göz ardı edilmemesini ve şirketimiz ile kullanıcılarımıza adil davranılmasını sağlamak için yargı yoluyla itiraz etmekten başka seçeneğimiz yok’’ ifadelerine yer verildi.

TikTok, Hindistan'da yasaklanırken, Avusturalya da benzer hamlede bulunmaya hazırlanıyor. 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Bu arada bir grup Çin asıllı ABD'li, Çin’e ait başka bir sosyal medya uygulaması WeChat’in yasaklanmasına yönelik de ayrı bir dava açtı.

Çinli firmaların geliştirdiği ve sahip olduğu mobil uygulamaların ABD'nin ulusal güvenliğini, dış politikasını ve ekonomisini tehdit ettiğini savunan Donald Trump, kişisel bilgilerin toplatılıp, şantaj ve şirketler için casusluk yapmak için kullanabileceğini iddia ediyor. 

 

trump afp.jpg
Trump, Tiktok'a 15 Eylül'e kadar süre vermişti / Fotoğraf: AFP

 

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'a karşı alınacak önlemleri uzun süredir düşündüklerini vurgulayarak, uygulamayı yasaklayacağını duyurmuştu.

Güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'un Çin'in kontrolünde olmasını istemediklerini aktaran Trump, Microsoft ya da benzer ABD merkezli bir firmanın TikTok'u alması gerektiğini savunmuştu.

Trump, "Microsoft ya da başka bir firmaya satılmadığı takdirde, TikTok'u 15 Eylül'de kapatacağız" ifadesini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU