Et, balık ve süt ürünlerini azaltmak meme kanseri tedavisine yardımcı olabilir

Ancak bağımsız uzmanlar tıbbi tavsiye olmaksızın hastalığın ilk döneminde hastaların diyetlerinde bulunan herhangi bir gıdayı azaltmaması gerektiğini vurguluyor

Soya fasulyesi ve kuruyemişler zengin lösin kaynakları olarak biliniyor 

Et, balık ve süt ürünlerini azaltmak meme kanseri hücrelerinin hormon tedavisi ilaçlarına adapte olarak direnç göstermesini önleyerek hastalığın tekrar etmesi ya da yayılması ihtimalini azaltabilir.

Harvard Tıp Fakültesi araştırmacıları hayvan proteininde yüksek oranda bulunan temel besin lösin ve tamoksifen ilacına direnç geliştiren tümörler arasında “beklenmedik” bir ilişki keşfetti.

Klinik deneylerde bulguların doğrulanması gerekse de araştırmacılara göre düşük seviyelerde lösin içeren bitkisel protein ağırlıklı beslenmeye geçmek tamoksifenin daha uzun süre etki etmesini sağlıyor.

Ancak bağımsız uzmanlar herhangi bir tıbbi tavsiye olmaksızın hastalığın ilk döneminde hastaların diyetlerinde bulunan herhangi bir gıdayı azaltmaması gerektiğini belirtti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 5 meme kanseri hastasından 4’ü kadınlık hormonu östrojenin (ER +) sebep olduğu büyüme sinyallerine duyarlıdır. Tamoksifen bu sinyalleri engellemek ve hastalığın nüksetmesini ya da vücudun diğer bölümlerine yayılmasını önlemek için kullanılır.

Hastalığı tamoksifene dirençli hale gelen kanser hastalarının ortalama yaşam süresi düşüktür. Beth Israel Tıp Merkezi’nden Dr. Senthil Muthuswamy “Bu durumda olan hastalar genelde en fazla 5 yıl yaşar, çünkü sınırlı tedavi seçenekleri bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Nature adlı bilimsel yayında yer alan araştırma, laboratuvar testlerinde lösin seviyelerini düşürmenin yeni kanser hücrelerinin büyümesini azalttığını, lösin seviyelerini 10 katına çıkarmanınsa kanserli hücrelerin büyümesini artırdığını gösterdi.

 

kanser foto.jpg

Ameliyat ya da kemoterapinin ardından hastalığın nüksetmemesi için genellikle tamoksifen tedavisi uygulanıyor

 

“Bulgular, düşük lösin içeren beslenme şeklinin ER + meme kanseri hastaları için faydalı olabileceğini gösteriyor” diye konuşan Muthuswamy “Hayvansal proteinler, bitkisel proteinlere kıyasla daha yüksek miktarda lösine sahip olduğundan” bu tür beslenmeye mantıken et ve süt ürünlerini azaltmakla başlanabileceğini belirtti. 

Ancak soya fasulyesi ve kuruyemişlerin de zengin lösin kaynakları olduğu kaydedildi.

Araştırma bulgularının insan deneylerinde daha geniş çapta doğrulanması gerekse ve tek başına tıbbi tedaviyi değiştirmesi mümkün olmasa da bu çalışma sadece İngiltere'de yılda 55 bin kadını etkileyen meme kanserinin tedavisi için yeni bir yol sunuyor.

Çalışma ekibinden diğer araştırmacı Dr. Yasuhiro Saito ise “Endokrine dirençli meme kanseri hastalarının işine yarayan yeni stratejiler sağlayacak yeni bir östrojen reseptör biyolojisi alanını deşifre ettik” şeklinde açıklamada bulundu. 

Bu çalışmanın düzenli olarak kırmızı veya işlenmiş et yemenin bağırsak kanseri riskini artırabileceğini gösteren başka bir araştırmanın ardından yapıldığı kaydedildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Beşire Korkmaz

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU