Kalp hastalıkları, yapay zekanın incelediği selfie'lerle saptanabilecek

Yeni bir çalışma derin öğrenme algoritmalarının fotoğrafları inceleyerek kalp hastalıklarını tespit edebileceğine işaret ediyor

Uzmanlar projenin hala geliştirilmeye muhtaç olduğunu belirtiyor (AFP)

Bilim insanları, yapay zekanın doktorunuza sadece bir selfie göndererek kalp hastalığı belirtilerinin tespitinde kullanılabileceğini öne sürüyor. 

Mirror’ın haberine göre yeni bir çalışma derin öğrenme algoritmalarının kişinin yüzünü gösteren 4 fotoğrafın incelenmesiyle koroner arter hastalığının (CAD) saptanabileceğini ileri sürüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’de 6 bin 800’den fazla kişi araştırmada yer alması için seçildi ve bu kişiler yüzlerini çeşitli açılardan gösteren 4 fotoğraf verdi. Araştırmaya katılan kişiler ayrıca sosyo-ekonomik durumlarına, yaşam tarzlarına ve sağlık geçmişlerine dair de veriler sağladı. 

Bu bilgiler derin öğrenme algoritmasının oluşturulması ve geliştirilmesinde kullanıldı. 

Ancak bilim insanları projenin hala geliştirilmesi gerektiğine, daha geniş insan topluluklarında ve farklı etnik kökenlerden kişiler üzerinde uygulanmaya ihtiyaç duyduğuna vurgu yapıyor. 

Çin Ulusal Kalp Damar Hastalıkları Merkezi’nden araştırmayı yöneten Profesör Zhe Zheng, böyle bir tarama aracının daha fazla incelemeye ihtiyaç duyan hastaları belirlemenin “ucuz, basit ve etkili” bir yolu olabileceğini belirtiyor. Zheng şu ifadeleri kullanıyor:

Bu kalp hastalığı riskini değerlendirmek için polikliniklerde ya da kendi taramalarını yapmak için ‘selfie’ çeken hastalar aracılığıyla kullanılabilecek derin öğrenmeye dayalı bir aracı geliştirilmesi amacıyla atılan bir adım.

Nihai hedefimiz yüksek risk teşkil eden kişilerin herhangi bir kliniğe gitmeden önce kalp hastalığı riskini değerlendirmek için bir uygulama geliştirmek.

Zheng bununla birlikte algoritmanın geliştirilmesi gerektiğini ve diğer insan topluluklarında işlerliğinin sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Çalışmada yer alan bir diğer bilim insanı Prof. Xiang-Yang Ji de şunları ekledi:

Algoritmanın ortalama bir başarısı var ve ek klinik bilgiler performansını artırmadı ve bu da yalnızca yüz fotoğraflarına dayanarak muhtemel kalp hastalıklarını tahmin etmek için kullanılabileceği anlamına geliyor. Yanak, alın ve burun diğer yüz bölgelerine nazaran algoritmaya daha fazla bilgi kattı.

Prof. Xiang-Yang Ji, algoritmanın yüzde 40’lara varan oranda hasta olmayan kişileri hasta göstermesi nedeniyle geliştirilmeye ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Ayrıca daha fazla testin de yapılması gerektiğinin altı çiziliyor. 

Çalışmanın detaylandırıldığı makale European Heart Journal isimli bilimsel yayında yayımlandı. 

 

Independent Türkçe, Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU