Birleşik Krallık’ta pandemide destek amacıyla evsizlere akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar verilecek

Halk, eski telefonlarını bağışlayarak kampanyayı desteklemeleri konusunda teşvik ediliyor

Teknolojik imkanları evsizlere ulaştırmanın bu insanların diğer insanlarla iletişime geçmesini ve destek almasını kolaylaştırması umuluyor (AFP)

Koronavirüs pandemisi sırasında bilgi almaları, iletişim kurmaları ve yardım imkanlarına erişebilmeleri için binlerce evsize akıllı telefon ve dizüstü bilgisayar verilecek.

Evsizler yararına çalışan hayır kurumu Crisis ile Tesco Mobile arasında varılan iki yıllık ortaklık kapsamında, evsizlere 700 bin sterlin (yaklaşık 6,7 milyon TL) değerinde telefon, cihaz ve internet verisi sağlanacak.

Söz konusu şirketler ilk yıl için 2 bin 500 evsize telefon, dizüstü bilgisayar ve tablet tedarik etmeyi hedeflerken, halk da eski akıllı telefonlarını vererek ya da para bağışında bulunarak daha fazla insanın birbirine ulaşmasına yardım etme konusunda teşvik ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu teknolojik imkanların evsizlerin konut seçeneklerini araştırmasını, aileriyle ve arkadaşlarıyla iletişim halinde kalmasını ve bilgi, hizmet ve destek almasını kolaylaştırması umuluyor.

Birleşik Krallık (BK) devam eden Kovid-19 tehdidine göre önlem alırken bu teknoloji evsizlerin halk sağlığı talimatlarından ve güncel bilgilerden haberdar olmasına da yardımcı olacak.

Crisis tecrit sırasında sokaklardan alınıp otellere yerleştirilen kişilere bin adet cep telefonu temin etmişti.

Crisis'in CEO'su Jon Sparkes, pandemi sırasında dijital bağlantı eksikliğinin "büyük bir zorluk" haline geldiğini ve bu sorunun üstüne gitmenin "gerçekten zor ve tehlikeli bir zamanda" hayır kurumlarının çalışmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Şurası çok açık ki bu insanlar evsiz kalanların karşılaştığı gerçekten korkunç tecrübeler olan bir eve sahip olmamak veya bir yerde yaşamaya gücü yetmemek gibi bariz şeyler deneyimlemenin yanı sıra bağlantı eksikliği, dışlanma ve yalnızlık da hissetmektedir.

Dahası, bu her zaman böyleydi ve gerçekten de önemli. Hele de sunduğumuz hizmet açısından. Bizler insanlara yaşayacakları bir yer ve çalışacakları bir iş bulmaları için yardım etmenin yanı sıra onların başkalarıyla iletişim kurmasını ve bunun getireceği dayanıklılığı sağlamaya da çalışıyoruz.

Tecrit ilan edildiğinde evsiz olan 36 yaşındaki Jana, arkadaşlarının ve ailesinin evinde kaldıktan sonra 5 ayını Doncaster'de bir hostelde geçirmişti.

Nisan ayında belediyenin konutlarından birine taşınan Jana, telefon sahibi olmanın hosteldeki ortak bilgisayarı kullanmak için beklemesine gerek kalmadan konut başvurusunda bulunabilmesini sağladığını söylüyor.

Jana şimdi telefonunu haberleri takip etmek için kullanıyor, Crisis kuruluşu nasıl olduğunu sormak için onu haftada iki kez arıyor ve bunlar Jana'nin yaşadığı depresyonu atlatmasına yardımcı oluyor.

Şu an telefonum olmasaydı kaygıya kapılırdım... Onun sayesinde olan bitenden haberdar oluyorum, tabiri caizse dünyadan kopmamamı sağlıyor, ailemden, arkadaşlarımdan haber alabiliyorum. Telefonum olmasaydı şu anda bildiklerimin yarısını bilemezdim bence.

Tesco Mobile'ın CEO'su Tom Denyard şöyle konuştu:

Herkesin diğerleriyle iletişim kurma hakkı olduğuna, mobil bağlantının hepimizi başka insanlara ve topluma yaklaştırdığına ve temel hizmetlere erişim imkanı sunduğuna gönülden inanıyoruz.

Kalıcı evi olmayan birçok kişi için dijital bağlantı, hayata da bağlayan bir ihtiyaç demek.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU