İYİ Partili Kabukçuoğlu'ndan "müjde" yorumu: Dileriz işe yarar bir şey olur, yine öyle fos bir haber olmaz

Tarım politikalarını eleştiren ve pancar üreticilerinin zor durumda olduğunu savunan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın açıklayacağı habere de değindi

"Sayın partili Cumhurbaşkanı'nın açıklayacağı doğal gaz mıdır, petrol müdür, aşı mıdır, ne olduğunu tam bilmiyoruz. Şöyle bir şey çok muhtemeldir: Kendisinin mevcut şirketlerinden birisine, eğer böyle bir şey varsa 50 yıllığına bunu devreder, biz de alım garantisiyle Türk milleti olarak faydalanırız." / Fotoğraf: İYİ Parti Basın Birimi

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu, TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında hükümetin tarım politikalarını eleştiren Kabukçuoğlu, özellikle şeker pancarı üreticilerinin zor durumda olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin; Rusya, Fransa, ABD ve Almanya'nın ardından, dünya şeker pancarı üretimindeki yüzde 7'lik payı ile beşinci sırada yer aldığını belirten Arslan Kabukçuoğlu, "Pancar ziraatı sadece şeker elde etmeye hizmet eden bir şey değil, aynı zamanda küspesiyle besiciliğe, alkolüyle ilaç ve sanitasyona hizmet eden çok geniş kullanım yelpazesi vardır" yorumunu yaptı.

Pandemi sürecinde gıda temini ve güvenliğinin öneminin daha net şekilde görüldüğünü belirten Arslan Kabukçuoğlu, bir dekar pancarın fotosentez yoluyla havaya verdiği oksijenin, 6 kişinin bir yılda tükettiği oksijene eşdeğer olduğunu ifade etti. 1 dekarlık orman alanından 3 kat fazla oksijen üretildiğini savunan Kabukçuoğlu, endüsti bitkisi olarak tarımının zorunlu olduğunu öne sürdü.

"İstihdam yaratacak, kırsaldan kente göçü engelleyecektir"

Pancar tarımının buğdaydan 18, ayçiçeğinden 4 kat fazla istihdam oluşturduğuna değinen Dr. Kabukçuoğlu, arazi dışında bir yatırımın gerekmediğini söyledi.

İYİ Partili Kabukçuoğlu sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Ayrıca şeker pancarının küspesi ve yan ürünleriyle hayvan beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Her pancar ekicisi kendi çapında hayvan yetiştiriciliğine katkı sunar. Pancar tarımının etkinleştirilmesi istihdam arttırmanın yanında, kırsaldan kente göçü de engelleyecektir. Devlete tek düşen mantıklı tarım politikalarıdır. Bu yıl Hindistan, Pakistan, Tayland ve Avrupa Birliği'nde şeker üretiminde yüzde 7,5 kadar düşme beklenmektedir. Dünyada artan refah ve değişen yaşam tarzıyla birlikte, şeker tüketiminde de artış beklendiğinden, bu yıl yüzde 10'luk bir küresel şeker açığı olacağı tahmin edilmektedir. 2020 yılında ki pancar fiyatı, 2021 yılında üretilecek şeker miktarının da belirleyicisi olacaktır.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Hasat başlayıncaya kadar Cumhurbaşkanı veya Tarım Bakanı'nın ağzını bıçak açmaz"

Başka ülkeler ile Türkiye'deki işleyişi de kıyaslayan Arslan Kabukçuoğlu, "Pancar çiftçisi o kadar şansız bir üreticidir ki; girdileri devamlı yükselir, mazotun, gübrenin, ilacın, tohumun parası cebinden peşin çıkar, kullandığı tarım aletlerinin amortismanlarını peşin öder, kullandığı elektriğin parasını peşin öder, tarla kira parasını da çok defa peşin öder. Hasat başlayıncaya kadar Cumhurbaşkanı veya Tarım Bakanı'nın ağzını bıçak açmaz. Pancar ekicisi kurbanlık koyun gibi, boynunu uzatır ve açıklanacak fiyatı bekler. Pancarını teslim eder, şeker fabrikası pancarı işler, şeker raflarda yerini alır, vatandaşa satılır, tesliminden 6 ay sonra da üretici parasını alır. Başka ülkelerde örneğin Fransa'da ekim yapılır yapılmaz fiyat belirlenir, ürün tesliminden 10 gün sonrada çitçinin banka hesabına şeker firmaları ödemesini yapar" değerlendirmesinde bulundu.

Pancarın zahmetli bir tarım ürünü olduğuna değinen Arslan Kabukçuoğlu, 2019 yılında dekar başına maliyeti bin 623 lirayken, 2020 yıllında yüzde 27 artarak 2 bin 74 liraya yükseldiğini söyledi.

Sözlerini, "Biz burada geçilmeyen köprülere, geçilmeyen yollara, geçilmeyen tüp geçitlere ödenen paralardan, hasta yatmayan hastanelere ödenen paralardan, uçak inmeyen havalimanlarına ödenen paralardan değil, burada bir grup Türk vatandaşının alın terinin gaspından bahsediyoruz” diyerek sürdüren Kabukçuoğlu, çiftçinin "sömürüldüğünü" öne sürdü.

"Çiftçinin beklentisi en az yüzde 60'tır”

Pancar ekicisinin kota sorunu da yaşadığını öne süren Dr. Arslan Kabukçuoğlu, çiftçinin zarar ettiğini savundu.

Pancar fiyatına verilecek yüzde 30'luk bir fiyat artışının yetersiz olacağını öne süren Kabukçuoğlu, sözlerin, şu ifadelerle sürdürdü:

Tüm bunların yanında şeker fabrikaları pancar ekicisine değişik oranlarda avanslar vermektedir. Bu avanslar onun masraflarını karşılamaktan uzak olsa da, müstahsile bir kolaylık yarattığı ortadadır. Şeker fabrikalarının verdiği bu avansın üst limiti, tahmini üretiminin yüzde 40'ı kadar olabilmektedir. Çiftçinin beklentisi en az yüzde 60'tır. Ne kadar yardım yapılırsa yapılsın, pancar üretimindeki yüksek maliyetin çaresi avans vermekle değil pancarın hakkettiği bedeli vermekle olur. Ayrıca devlet, 2019 yılı için buğday, arpa, çavdar, yulaf için dekar başına 27 lira; çeltik, kütlü pamuk için 66 lira; nohut kuru fasulye mercimek için 26 lira; pancar için dekar başına sadece 19 liradır. Saydığım ürünlerden 3-4 misli daha maliyetli olan ürüne verilen devlet desteği, diğerlerinin yarısı civarındadır. 2020 yılında bir dekarda ortalama verim 6,1 ton hesabıyla olduğu dikkate alınırsa bin 830 Türk lirası elde edecektir. Oysa ekmesi, sulaması, gübresi, işçiliği, ilaçlaması ve nakliyesi dikkate alındığında, günümüzdeki 6,1 ton şeker pancarının maliyeti 2 bin 74 liradır. 

Kabukçuoğlu, pek çok şeker fabrikasının teknolojik gelişmelerden geri kaldığı gerekçesiyle şeker sanayisinde köklü değişiklik yapılması gerektiğini de öne sürdü.

"Dileriz işe yarar bir şey olur, yine öyle fos bir haber olmaz"

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan Kabukçuoğlu'na Joe Biden'ın açıklamaları ile Erdoğan'ın yarın vermesi beklenen "müjde" de soruldu.

Bu soruya Kabukçuoğlu, "AK Parti'nin iktidarda olduğu 18 yıl boyunca zaman zaman müjdeli haberler aldık. 'Petrol, gaz çıkıyor' dediler. Dileriz işe yarar bir şey olur, yine öyle fos bir haber olmaz. Sayın partili Cumhurbaşkanı'nın açıklayacağı doğal gaz mıdır, petrol müdür, aşı mıdır, ne olduğunu tam bilmiyoruz. Şöyle bir şey çok muhtemeldir: Kendisinin mevcut şirketlerinden birisine, eğer böyle bir şey varsa 50 yıllığına bunu devreder, biz de alım garantisiyle Türk milleti olarak faydalanırız" yanıtını verdi.

Kabukçuoğlu'ndan Biden yorumu

İYİ Partili Kabukçuoğlu, ABD Başkan Adayı Joe Biden'ın 7 ay önce yaptığı açıklamaların şimdi gündeme gelmesini eleştirerek, "Adam konuşmuş, kendisi bile bunu unutmuş, 7 ay sonra Türk kamuoyunda bu dile getirilerek böyle bir meydan okuma yapılıyor. Şu anda bunun açıklanıyor olması, iç siyasete yönelik bir davranış" yorumunu yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU